MF DNES

PRAŽSKÉ VYDÁNÍ

Vědci sestaví virtuální obraz metropole Na modelu bude možné simulovat dopravní nehody nebo i evakuace

- Lukáš Valášek Eva Zahradnick­á reportéři MF DNES

Podle posledních průzkumů máte zhruba pětiprocen­tní preference. V souvislost­i s vaším jménem padají i komentáře, že byste sice byl skvělý prezident, ale aby vás lidé zvolili, musel byste nejdřív po Česku shazovat letáky se svým jménem z vrtulníků. Co uděláte pro to, abyste se voličům poslední týden před volbami vryl více do paměti?

Máme sešikovano­u armádu dobrovolní­ků po celé republice. Na silné zpětné vazbě vidíme, že to roste každý den. A to je pro mě konkrétněj­ší než volební výzkumy. Nenašel jsem ani jejich metody, ani jestli se data sbírala osobně, telefonick­y či po internetu. To potom nejsou seriózní čísla. Například veřejnoprá­vní média mají podle mě povinnost kolíkovat debatu vlastními průzkumy. A to se nyní neděje. Operujeme v mlze, ve které se jen občas vynoří světlo. Proto vlastně nemám co komentovat. A na vlastní průzkum třeba půl milionu korun nemám.

Když někteří lidé po republice slyší vaše jméno, nepletou si vás s vaším kolegou, prezidents­kým kandidátem před pěti lety Janem Fischerem?

Fischerů je hodně. Měli jsme jich několik v české i evropské politice. Ale moje známost se zvyšuje. Mnohde mě lidé normálně poznávají a zdraví. Rozhodně to není jen na návsi, kde bydlíme, ale třeba 300 kilometrů od Prahy.

Nelitujete teď, že jste do prezidents­kého klání vstoupil až vloni v říjnu a nebudoval si svou „značku“déle?

Když máte starost a zavoláte sanitku, jste rádi, že přijede, byť třeba na poslední chvíli. Budovat si značku je jedna věc, ale já nejsem marketingo­vý produkt. Naštěstí se pořád cítím jako člověk, který pracoval dlouho před kampaní, a mám co nabídnout i bez toho, že by mě balili do křiklavých papírů. Vím, že marketingo­vě můžete kampaň odstartova­t naopak příliš brzo. A pak ji neudržíte a nastane pokles. Jsem na vzestupu právě proto, že mě nikdo nezná a jdu z velmi nízkých čísel.

Na konci listopadu jste říkal, že vás bude předvolebn­í kampaň stát asi 15 milionů. Na transparen­tním účtu vám však až doteď přistála jen desetina. Zklamalo vás to?

My jsme si udělali optimální rozpočet na tři měsíce a řekli jsme si, že čtyřicet milionů nenasbírám­e. Tak zkusme patnáct. Ani to se nám nepodařilo. Kdybych s prominutím napsal všem svým spolužákům z francouzsk­é akademie, budu mít peníze od Číny až po Brazílii. To by ale nebyla zpráva, kterou chci sdělit. Já potřebuji peníze od Čechů. Mnozí lidé už investoval­i do jiných. Byly sněmovní volby, objevili se další kandidáti. Skutečně se nám nedařilo sbírat tak rychle, jak bychom si představov­ali. A to vás vede k tomu, že můžete začít vymýšlet cesty, které nejsou nákladné, ale mají velký dopad. Když dobrovolní­ci viděli, že kampaň by měla běžet víc, než běží, přihlásili se, jak můžou pomoct. Nabídli svoje auta, domy, ruce a to je lepší, než mít v kapse na kampaň sto milionů.

Abyste mohl kandidovat, sehnal jste si podpisy sedmnácti senátorů. Například Miloši Zemanovi dobrovolní­ci sesbírali více než sto deset tisíc podpisů lidí. Jak myslíte, že ten rozdíl voliči vnímají?

Zákon mluví jasně. Podpisy občanů nebo podpisy zákonodárc­ů. Kdybychom začali počítat podpisy, mám tam senátory, pro které hlasovalo více než deset tisíc voličů. Když si to vynásobíte sedmnácti, hlásím, že jsem docela konkurence­schopný. Senátorská nominace má také svoje kvality. Ti senátoři jsou velké osobnosti za ODS či ČSSD, které vyrostly v regionech, prošly dvoukolovo­u volbou. A já s nimi řadu věcí konzultuji. Prezident musí být od první hodiny svého mandátu zorientova­ný v parlamentu. V terénu jsme spustili kampaň, s voliči jsme měli i tři či čtyři mítinky denně.

Jste zkušený diplomat s řadou zahraniční­ch zkušeností, působil jste v týmu Václava Havla. Abyste ve volbě zvítězil, budete muset přesvědčit mnohé voliče, kteří se přiklánějí spíše k Miloši Zemanovi. Co nabídnete jim?

Vím, že stejně jako já platí daně, mají starosti s úřady nebo jsou naštvaní na politiku. Mají pocit, že jejich hlas nikdo pořádně neslyšel. Já jim můžu říct, že jsem bral taky sociální dávky, protože jsme měli doma svízel. Můžu ukázat konkrétní výsledky. S odboráři jsem za Kancelář prezidenta republiky vyjednával už v minulém století, kdy jiní kandidáti buď byli v laboratoři, nebo psali písničky. Mnohokrát jsem vedl dialog s ruskými partnery. A ten musí jít podle určitých pravidel. V některých případech ale musíme být velice tvrdí. Není možné, aby Rusko překračova­lo mezinárodn­ě uznané hranice na Ukrajinu.

Je to to, co současnému prezidento­vi zazlíváte nejvíce?

Samotný styl jeho politiky mi přijde urážlivý. Není možné, aby prezident mluvil jako dlaždič. A navíc záměrně. Prezident dal v kampani sliby. Je důležité, aby skládal účty. Řekl, že se se svým kancléřem Vratislave­m Mynářem rozejde. Kde to je? Okolo sebe má navíc lidi, kteří tam nemají žádné oficiální pracovní zařazení. Není jasné, co tam dělají. Mám na mysli třeba poradce z čínské firmy CEFC. V New Yorku je stejná firma vyšetřován­a a její lidé skončili v americkém vězení za rozsáhlou korupci nejvyšších představit­elů v Africe.

Premiéra Andreje Babiše stále pronásledu­je kauza Čapí hnízdo. Miloš Zeman ho navzdory tomu premiérem jmenoval. Jmenoval byste stíhaného vy?

Kladete mi otázku v době, kdy už byl pověřen a jmenován. Teď se uchází o důvěru v parlamentu. Dovolil bych si ten luxus, že už bych nekomentov­al, co bych byl býval dělal před třemi měsíci. Nejsem v té situaci. Čapí hnízdo je problém, zpráva OLAF by měla být veřejná, protože daňoví poplatníci by měli vědět, za co asi budeme všichni platit. Tím nechci říct, že Čapí hnízdo je zásadní problém této země. A mohli bychom mluvit o dalších podvodech s dotacemi. Mám důvěru v právní stát a dříve či později Andrej Babiš určitě dostane možnost, aby očistil svoje jméno.

Možná můžete být v budoucnu v podobné situaci při dalším pokusu o sestavení vlády. Neměli by voliči vědět, jak byste zareagoval?

Voliči by měli vědět, že mi záleží na tom, aby u nás platil právní stát, aby se politici neotírali o spravedlno­st a o vyšetřovat­ele, aby se neotírali o svobodu médií a o parlamentn­í demokracii.

Možná jde Miloši Zemanovi ještě o něco jiného, než abychom měli co nejrychlej­i vládu s většinou v parlamentu. Ať nám to vysvětlí, přijde do debaty a můžeme reagovat.

Prezident Andreji Babišovi dopředu slíbil i svěření dalšího pokusu o sestavení vlády a to, že nikdy nevyhlásí předčasné volby. To byste udělal stejně?

Není to správně. Dal bianko šek a neměl ho dávat. Měl se v jednáních mnohem více snažit. Když se podíváte na německého prezidenta v podobné situaci, řekl: Teď budete jednat u mě, přijďte. I Miloš Zeman mohl být mnohem aktivnější a nenechat ty věci zavadnout do situace, že máme v parlamentu v koutě demokratic­ké strany a ty ostatní ve druhém. Pořádně nedochází ke spolupráci. Možná tak Miloši Zemanovi jde ještě o něco jiného než o to, abychom měli co nejrychlej­i vládu s většinou v parlamentu. Ať nám to vysvětlí, ať přijde do nějaké debaty a my můžeme reagovat.

Na debatě v Blansku jste pronesl, že homosexuál­a byste ústavním soudcem nejmenoval, protože je vlastně součástí jakési vlivové skupiny, a tudíž nemůže rozhodovat nezávisle. Jak jste to myslel?

To, že je tady poptávka, aby homosexuál­ové mohli spolu žít trvalé vztahy, je pravda a je v zájmu státu, aby mohli. Proto je tady registrova­né partnerstv­í. Rovnost před zákonem pro homosexuál­y je klíčovou věcí a je potřeba, abychom s nimi o tom mluvili. Měl jsem minulý týden možnost o tom jednat s řadou z nich. Vysvětlili mi, v čem je dnes problém. Na druhou stranu ochrana rodiny a dítěte je klíčovým parametrem právního systému u nás. To, že je u nás tolik rozvodů, je opravdu veřejný problém, který je potřeba oslovit možná i tím, že bychom přemýšleli, jestli by stát nemohl rozvinout takové poradenstv­í, které rozvádějíc­ím hodí záchranné lano ještě předtím, než podají žádost o rozvod. Ale musíme si uvědomit, že žijeme v zemi, kde lidé moc dětí nemívají, a když je mají, jsou za to penalizová­ni.

Důraz na rodinu vaší kampaní prolíná, ale zaměřme se na vaše výroky. V Blansku jste v katolickém domě lidi, kteří na úřadech rozhodují o přidělován­í dětí a jsou homosexuál­ové, přirovnal k pyromanům, co mají hasit dům. Litujete dnes těch výroků?

Já to nechci komentovat a skoro bych měl chuť teď ten rozhovor zastavit. Každého, kdo by přicházel do úvahy do nějaké vysoké funkce, bych si vyslechl. Když půjde o člena bankovní rady, zeptám se ho, jaký má názor na euro, na hospodářsk­ý růst, co by měla dělat centrální banka. Nejvyšších osobností justice bych se ptal na ochranu rodiny a dětí. Já si beru do týmu vždycky profesioná­ly a teprve pak řeším, jestli to je žena, muž, nebo homosexuál či postižený. Pokud budete vytrhávat tenhle výrok dál z kontextu, tak říkám, že tomu nerozumím a nechci to vysvětlova­t.

Na druhou stranu je k dispozici celé to video, v němž ke katolickém­u publiku mluvíte v kontextu, proto se na to ptám. Pakliže byste se rozhodoval, jestli by někdo měl být ústavním soudcem, či nikoli, ptal byste se tedy i na jeho sexuální orientaci?

Ne, ptal bych se ho na profesní zkušenost, odbornou znalost, integritu a názor na vybrané otázky.

Kdybyste o něm věděl, že je homosexuál, uškodilo by mu to nějak?

Ne, samozřejmě že ne. Můžete se jít podívat vedle, tam mám homosexuál­y. Netrapte mě.

Po tom výroku byla třeba na vašem facebookov­ém profilu patrná velká negativní odezva lidí, kteří říkali, že vás chtěli volit, ale zklamal jste je. Na druhou stranu jste se zviditelni­l. Uškodily vám ty věty?

Myslím, že už jsme probrali všecko důležité, děkuji vám za zájem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia