MF DNES

Chtějí zpět do hry a Zemana na Hradě

Hašek a Zimola „zachraňují“ČSSD vstřícnost­í k Babišovi a podporou prezidenta

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Už jen včerejší představov­ání „zachránců sociální demokracie“bylo hodně ilustrativ­ní: Michal Hašek, advokátní koncipient, Jiří Zimola, pedagog a radní Nové Bystřice, Zdeněk Koudelka, rektor.

Bývalí vlivní sociální demokraté, kteří však jsou momentálně mimo vysokou politiku, včera zveřejnili na tiskové konferenci hlavní myšlenky své platformy Zachraňme ČSSD.

Nejde přitom o nic menšího než o vyřešení stále se vracející otázky – má sociální demokracie podpořit Miloše Zemana?

Cílem bývalých hejtmanů Michala Haška, Jiřího Zimoly a dalších je i náprava vnitřních poměrů ve straně a větší vstřícnost k účasti ve vládě Andreje Babiše.

Sedm dní před zahájením hlasování o nové hlavě státu to však i mnozí členové strany vnímají především jako hlasitou podporu Zemanovi, kterého řada sociálních demokratů nemůže vystát. „Je jedním z mála politiků, kteří vycházejí z národních potřeb České republiky. Miloš Zeman je hájí,“uvedl Jaroslav Foldyna, jediný poslanec, jenž se k iniciativě přihlásil. Kromě něj je ze stávajícíc­h vrcholných politiků ČSSD jejím signatářem už jen nestranick­ý hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, kterého si třeba Zimola dokáže představit i jako předsedu ČSSD.

Jak velkou bude mít jejich akce na záchranu ČSSD ve straně podporu, se uvidí už brzy. Na 20. ledna chtějí svolat setkání svých příznivců do hotelu Palcát v Táboře a zvou co nejvíce řadových sociálních demokratů.

Hamáček: Řešme to uvnitř

Paradoxní přitom je, že hlavní představit­elé platformy nehodlají kandidovat na sjezdu, který bude 18. února v Hradci Králové.

Hašek kandidatur­u vyloučil. Zimola se o funkce nehodlá ucházet do chvíle, než policie uzavře vyšetřován­í financován­í jeho luxusní chalupy na Lipně. A do února asi policisté ukončit vyšetřován­í nestihnou. Hlavními kandidáty na předsedu ČSSD tak zůstávají místopředs­eda Sněmovny Jan Hamáček a úřadující šéf strany Milan Chovanec. Oba se na včerejší počin dívají skepticky. „Uvítal bych, kdyby se debata o budoucnost­i ČSSD vedla hlavně uvnitř strany,“uvedl Hamáček. Ale Hašek a spol. chtějí svolat takzvaný permanentn­í sjezd, který by trval od února klidně rok. To už by pak mohl splnit podmínky pro kandidatur­u i Běhounek.

Kromě podpory Miloše Zemana je pro signatáře „Zachraňme ČSSD“podstatná ještě změna kurzu směrem k vládě Andreje Babiše. Současné dosluhujíc­í vedení přivedlo sociální demokracii do opozice. Poslanci ČSSD vládě důvěru příští týden nedají a před druhým kolem jednání vysílají vstřícná gesta jen jednotlivc­i. „Měli bychom respektova­t právo vítěze voleb vládnout a Andrej Babiš vyhrál volby. Ale měl by navrhovat potenciáln­ím koaličním partnerům takové podmínky, na které by mohli přistoupit,“řekl včera Jiří Zimola.

U Haška je příklon k Babišovi také trochu obrat, protože oba byli úhlavní nepřátelé a Babiš mluvil o Haškovi opakovaně jako o gaunerovi a lháři. I když jsou teď Hašek, Zimola a spol. trochu mimo hlavní politické dění, nelze je podceňovat.

Zaprvé jsou to zkušení zákulisní hráči a bývalí opravdu vrcholoví politici, zadruhé pořád mají zastání u současného prezidenta. Zimolovi pošramotil­o image nejasné financován­í jeho víkendovéh­o domu na Lipně a Hašek zase vyplácel peníze za propagaci neexistují­cí mluvčí.

Hašek včera na dotaz MF DNES odpověděl, že už se cítí čistý, protože případ „neexistují­cí mluvčí“policie odložila.

Platforma nepřátel Sobotky

V nedávné historii se sociální demokracie dělila na „haškovce“a „sobotkovce“podle dvou soupeřů o uvolněný trůn předsedy. Pak zbyli jen příznivci Bohuslava Sobotky a jeho oponenti se stáhli. Zimolu i Haška oslabila známá povolební schůzka s prezidente­m v Lánech v den předčasnýc­h voleb za zády předsedy Sobotky. Teď se aktéři lánské schůzky vracejí jako „zachránci“a cestou přibrali snad všechny sociální demokraty, se kterými se Bohuslav Sobotka dostal v uplynulých letech do konfliktu.

Platformu spoluzaklá­dá i exministr zdravotnic­tví Svatopluk Němeček, kterého nechal Sobotka vyměnit. Přidal se ostravský exposlanec Adam Rykala, vyškrtnutý z kandidátky, a bývalý hejtman z Olomouce Jiří Rozbořil, obviněný z korupce.

Doprovází je i bývalý senátor Zdeněk Škromach, který si dokonce pohrával s myšlenkou kandidovat na prezidenta, ale u své vlastní strany žádnou oporu nenašel.

Proti nim stojí pořád ještě uvnitř strany populárněj­ší grémium ČSSD reprezento­vané Hamáčkem a Chovancem, které je v posledních týdnech zoufale neviditeln­é.

Zimola a Hašek chtějí, aby současné dosluhujíc­í vedení strany ještě víc uznalo volební porážku. „Sociální demokracie získala ve volbách pouhých sedm procent hlasů. To je nejhorší výsledek v historii a od té doby se neděje nic,“řekl Hašek.

Řádný sjezd ČSSD se má konat 18. února, a kdyby se protáhl na permanentn­í sjezd, vešel by do politickýc­h dějin, protože tohle nikdy žádná strana nevyzkouše­la.

Za takových okolností by se stihl kvalifikov­at pro volbu předsedy prozatímní nestraník Jiří Běhounek a nejspíš i Zimola věří, že do konce „permanentn­ího sjezdu“ho policie očistí a on se vrátí do vedení.

Spekuloval­o se i o tom, že za platformou stojí jistý silný podnikatel. „Je to samozřejmě nesmysl. I na naše setkání v Táboře jsme použili naše vlastní peníze. Klidně vám ukážu výpisy z účtů,“uvedl včera Zimola.

s přispěním Lukáše Valáška

 ??  ??
 ??  ?? Záchrana ČSSD Vnitrostra­nická platforma v čele s exhejtmany Zimolou a Haškem. Foto: F. Vlček, MAFRA
Záchrana ČSSD Vnitrostra­nická platforma v čele s exhejtmany Zimolou a Haškem. Foto: F. Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia