MF DNES

Mor prasat: karanténa selhala

- Václav Janouš Artur Janoušek

Předseda myslivců v Lípě u Zlína Tomáš Indra se těsně před Vánocemi vydal na procházku. Při ní našel sedm mrtvých divokých prasat. V tu chvíli mu bylo jasné, že je to průšvih. V okolí obce řádí africký mor, lidé nesmějí do lesů a zvířata tu střílí policejní odstřelova­či i myslivci. Uhynulá prasata byla mimo zónu obehnanou elektrický­mi a pachovými ohradníky, za kterou by se nákaza dostat neměla.

„Ohradníky nefungují, prasata migrují a přes ohradníky projdou. Od začátku jsem říkal, že je to k ničemu,“kritizuje Indra. Jeho slova se záhy potvrdila. Kance zabil mor, který se tak rozšířil mimo „červenou zónu“mezi Zlínem, Fryštákem, Slušovicem­i a právě Lípou.

„Ohradníky neuzavřou území neprodyšně. Věděli jsme, že tato situace může nastat, ale doufali jsme, že nenastane,“přiznává mluvčí Státní veterinárn­í správy Petr Vorlíček.

Myslivec Indra nalezl mrtvá zvířata zhruba kilometr a půl až dva za ohradníky. Veterináři proto včera opatření zpřísnili, rozšířili a jednají s policií o návratu jejích odstřelova­čů, kteří pomáhali divočáky lovit do konce roku. O oplocení ohradníky rozhodl v rámci vyhlášení stavu nebezpečí loni v létě hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. Ten dnes tvrdí, že to bylo to nejlepší, co kraj v danou chvíli mohl udělat.

„Všichni se divíme, že jsme nemoc tak dlouho udrželi v zóně za plotem, jinde (Polsko, Litva) se to nepodařilo,“říká Čunek.

Lidé v „zamořených“obcích, kteří nesmějí do lesů a museli vybít i prasata chovaná v domácích chlívcích, si myslí opak. Tvrdí, že od července, kdy se nákaza africkým morem začala řešit, trvalo zbytečně dlouho, než se rozhodlo o odstřelu zvířat. „Mělo se to vybít okamžitě, ohradníky jsou naprostá blbost,“říká starosta Lípy Radek Palán.

„Je to cypovina“

Myslivec Indra popisuje, že rozhodnutí o odstřelu divočáků přišlo až po několika měsících, policejní odstřelova­či začali střílet v lesích až v polovině října. „Nyní jsou zvířata v říji, více migrují. Na začátku se lov zakázal s tím, že to úřady chtějí nechat v klidu a střelbou prasata zbytečně nerozhánět. Pak přišlo nařízení o opaku – odstřelu,“popisuje předseda myslivecké jednoty Indra. Na úřady se zlobí i ti, kteří museli porazit svá

Reportáž z území ohroženého africkým morem: Ploty i pachové ohradníky selhaly. Uhynulí divočáci jsou daleko za zónou karantény

domácí prasata. Preventivn­ě, aby se mor nemohl rozšířit právě do domácích chovů. „Je to cypovina,“říká rozzlobeně František Ševců z malé vesničky Veselá. „Vždyť to prase nikam nechodilo, bylo tady v chlívku,“ukazuje dozadu za dům. V předsíni má dnes plný mrazák masa. Prase, které musel zabít, mělo 170 kilogramů a chtěl ho porazit až na konci ledna. Kvůli nařízení to musel udělat dřív – už do konce listopadu – jako dalších dvacet lidí. To se netýká chovatelů, kteří mají dvě a více prasat. „Jejich chov podléhá přísnějším hygienický­m předpisům. Riziko nákazy není tak vysoké,“říká Petr Majer z tiskového oddělení Státní veterinárn­í správy. Naproti tomu zkonzumova­t maso poražených vepřů není podle veterinářů rizikové, protože africký mor není pro člověka nebezpečný.

Přesto místní nesmějí kvůli nařízení veterinárn­í správy do lesů v okolí obcí – nákazu by mohli šířit. Všude visí cedule zakazující vstup a venčení psů. V obcích hlídkovali policisté, u cest jsou elektrické ohradníky i tyče s kelímky plnými zapáchajíc­í pěny, která má zvířata odradit.

„Plot není uzavřený, na mnoha místech jsou ohradníky přerušené, kudy prasata nerušeně procházejí,“kritizuje starosta Veselé Daniel Juřík. „Navíc africký mor může odsud kdokoli přenést ven třeba na obuvi nebo pes na tlapkách, pokud by se dostal do styku s uhynulým divočákem,“podotýká. Přidává i příhodu, která se tu vypráví mezi myslivci. Policejní odstřelova­či, kteří od poloviny října do Vánoc zastřelili 141 divočáků, jsou podle něj na lov nevhodní. „Kvůli tlumičům mají tak dlouhé pušky, že se s nimi jen velmi těžko obracejí na posedu. Umí trefit špendlík na dva kilometry, ale když proběhne prase dvě stě metrů pod nimi, mají to složité. Myslivci jsou úspěšnější,“doplňuje.

Veterináři opatření zpřísnili, rozšířili a jednají s policií o návratu odstřelova­čů.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia