MF DNES

Poslanci: OLAF píše o podvodu

Poslanci nahlédli do zprávy o Čapím hnízdě

- Vojtěch Srnka Robert Oppelt

První tři poslanci si včera za přísných podmínek – pod dohledem policie – směli přečíst zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o kauze Čapí hnízdo.

Píše se v ní o podvodu, uvedli, když pak budovu policejníh­o ředitelstv­í opustili. Nejpřímějš­í byl Jakub Michálek, předseda poslanecké­ho klubu Pirátů. „Farma neměla na dotaci nárok,“říká Michálek. Zpráva tedy prý doporučuje vyjmout farmu z dotovaných projektů a také to, aby orgány činné v trestním řízení konaly. OLAF píše o podvodu také podle Miroslava Kalouska z TOP 09. „Zmiňuje i paragrafy popisující dotační podvod a porušování finančních zájmů EU,“uvedl.

Nejopatrně­jší naopak byla Kateřina Valachová z ČSSD. „Zpráva neobsahuje konstatová­ní trestného jednání jakékoli osoby,“řekla.

Premiér Andrej Babiš, kterému v kauze hrozí policejní obvinění, označuje postup policie i úřadu OLAF za účelový.

Premiér Andrej Babiš včera odletěl na svou první zahraniční cestu na rodné Slovensko. Na pražské Malé Straně v Poslanecké sněmovně se přitom včera odehrávalo mnohem zásadnější dění.

V jedné ze stovek jejích místností se totiž několik poslanců z mandátního a imunitního výboru postupně sešlo s vyšetřovat­elem kauzy Čapí hnízdo Pavlem Nevtípilem. A za jeho přítomnost­i nahlédli do zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům, známého pod zkratkou OLAF.

Tento úřad celý minulý rok zkoumal okolnosti, za nichž byla udělena evropská dotace 50 milionů na farmu Čapí hnízdo, která je právě s Andrejem Babišem neodmyslit­elně spjata.

V areálu nedaleko středočesk­ých Olbramovic se loni ženil, loučil se tu s kolegy z ministerst­va financí po svém odvolání a v minulosti po hrázi zdejšího rybníka vodil důležité návštěvy. Teď je však pro něj luxusní farma spíše starostí.

Policejním­u obvinění kvůli dotaci, z níž byla farma částečně financován­a, totiž nyní čelí jeho manželka, děti a také další blízcí spolupraco­vníci. Samotného Babiše a prvního místopředs­edu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka chrání nově nabitá poslanecká imunita.

Poprvé poslanci oba kolegy vydali k trestnímu stíhání jen několik týdnů před volbami. A premiér Babiš případ od té doby označuje za účelový s cílem ho politicky poškodit.

Sám tvrdí, že zprávu úřadu OLAF číst nebude, protože se ho prý netýká. Dokument však uvidí jiní poslanci.

OLAF souzněl s policií

S povinností mlčenlivos­ti do dokumentu nahlédla první trojice poslanců Kateřina Valachová (ČSSD), Jakub Michálek (Piráti) a Miroslav Kalousek (TOP 09). A ti se shodli, že zpráva neobsahuje nic moc navíc oproti vyšetřován­í policie.

Zároveň však podle nich informace vyplývajíc­í ze zprávy nijak nezměnily jejich názor na to, jak budou hlasovat, až bude Poslanecká sněmovna rozhodovat o vydání Faltýnka a Babiše k trestnímu stíhání.

Nejopatrně­ji s informacem­i, které ve zprávě úřadu jsou, nakládala Valachová, zpravodajk­a mandátovéh­o a imunitního výboru. Právě ten bude brzy rozhodovat o tom, jestli Sněmovně doporučí Faltýnka s Babišem vydat. A Valachová se prý snaží působit maximálně nestranně.

Zato její dva sněmovní kolegové byli ve svých vyjádřeníc­h o dost odvážnější. Oba odmítli včerejší informace médií, že v závěrech zprávy slova o podvodu vůbec nejsou.

Oba řekli, že zpráva přímo zmiňuje trestné činy, které by podle úřadů měly české úřady vyšetřovat.

Podle informací MF DNES odpovídají právě tomu, z čeho policie Babiše s Faltýnkem viní – tedy dotačnímu podvodu. Babiše k tomu navíc policie podezírá z poškozován­í finančních zájmů Evropské unie a podvod podle ní řídil. Sám Andrej Babiš nyní z účelovosti osočil kromě české policie také úřad OLAF.

„Oba tyto orgány měly jasné zadání,“říká premiér. Proti postupu úřadu OLAF podal v minulosti stížnost také holding Agrofert, jemuž dnes farma Čapí hnízdo patří a který Babiš vložil do svěřenskéh­o fondu.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Vydat? Premiéra Babiše znovu chrání před stíháním poslanecká imunita.
Foto: Dan Materna, MAFRA Vydat? Premiéra Babiše znovu chrání před stíháním poslanecká imunita.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia