MF DNES

Bartoš jede vysvětlova­t vítězství

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Nad brněnským hotelem Voroněž zavlaje o víkendu černá vlajka s lebkou a zkříženými hnáty. Do tamního kongresové­ho centra se sjedou piráti na povolební Celostátní fórum.

Svou funkci tam bude obhajovat jak předseda Ivan Bartoš, tak jeho místopředs­edové. Řešit budou i případné změny ve straně.

„Celostátní fórum je nejvyšším orgánem pirátů. Může volit, odvolávat, nominovat...“vysvětluje Bartoš. O víkendu se nebude jen schůzovat, členové strany se budou i bavit – v plánu jsou dva večírky.

Piráti si zakládají na tom, že nejsou tradiční stranou, proto je i jejich fórum jiné než kongresy či sněmy ostatních stran. Například nemají žádné delegáty. „Účastnit se ho může každý pirát a je na něm, jestli přijede fyzicky do Brna, nebo jestli bude hlasovat on-line z domova,“vysvětluje Bartoš.

Piráti mají momentálně zhruba 550 členů. Ti dostanou oznámení e-mailem o konání fóra a přijde jim i esemeska, že probíhá jednání a že mohou hlasovat.

Fórum může být svoláno kdykoliv a může jednat i on-line, fyzicky se piráti podle stanov musí sejít minimálně jednou ročně. Naposledy se sešli v květnu, kde byly hlavním tématem volby.

Nynější fórum piráti pořádají, protože mají ve stanovách, že musí být svoláno tři měsíce po volbách. „Tak se ukáže nálada vůči naší práci, vůči tomu, jak jsme uspěli ve volbách,“říká Bartoš.

Ivan Bartoš, který obhajuje post předsedy strany, je zatím jediným kandidátem. Možné však podle jeho slov je, že se ještě někdo objeví. Historicky se prý už stalo, že se další kandidát vyprofilov­al přímo na jednání.

Příliš šancí proti charizmati­ckému Bartošovi, který stranu poprvé dovedl

Piráti budou volit vedení, jak jim to po volbách nařizují stanovy. Ač uspěli, chtějí i změny

až do parlamentn­ích lavic, však žádný pirát mít nebude. „Myslím si, že by to ani z pohledu strany a členů nedávalo smysl,“podotýká Bartoš.

Přetlak naopak panuje u místopředs­edů. Na čtyři místa kandiduje osm zájemců. Mezi nimi jsou třeba poslankyně Olga Richterová, starosta Mariánskýc­h Lázní Petr Třešňák nebo stávající místopředs­edové Mikuláš Peksa a Jakub Michálek. Naopak dva dosavadní místopředs­edové tentokrát nekandiduj­í.

Bartoš přiznává, že by byl rád, kdyby v předsednic­tvu zasedla žena a kdyby obhájil jeden ze současných místopředs­edů. „Post místopředs­edy obhajuje Jakub Michálek, se kterým výborně funguju. Jeho podpořit mohu. Chtěl bych ve vedení ženu a kandiduje jedna nebo dvě – určitě poslankyně Olga Richterová,“říká Baroš.

Pirátské jednání v brněnském hotelu Voroněž bude dvoudenní. Sobota bude patřit volbám, na neděli pak chystají piráti workshopy.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Předseda Pirátů Ivan Bartoš bude o víkendu obhajovat post šéfa strany.
Foto: František Vlček, MAFRA Předseda Pirátů Ivan Bartoš bude o víkendu obhajovat post šéfa strany.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia