MF DNES

Rychlý konec šedé eminence tajné služby

-

Karel Hrubeš reportér MF DNES

Jméno Zdeňka Blahuta, náměstka civilní rozvědky (ÚZSI), bylo na veřejnosti známější, než je na muže v takové funkci obvyklé.

Získal pověst člověka loajálního exministru Milanu Chovancovi (ČSSD) a jeho jméno se objevilo například i v aféře kolem České pošty a podnikatel­e Lukáše Čadka, kde šlo o údajný čtyřmilion­ový úplatek. Kontroverz­e provázely už jeho příchod do služby před čtyřmi lety. Blahut včera oznámil, že na svůj post rezignuje.

Zůstat a vyčkávat

Přitom podle zdrojů MF DNES z jeho okolí byl Blahut dlouhou dobu rozhodnutý ve své funkci zůstat a vyčkat, zda dostane nabídku na jiné místo, například v diplomacii.

To ostatně není nic neobvykléh­o – bývalý šéf ÚZSI Ivo Schwarz je velvyslanc­em v Izraeli, jeho někdejší náměstek Miroslav Toman zase šéfoval diplomatic­ké misi v Afghánistá­nu.

Blahut to však nakonec vzdal. Zčásti kvůli zprávě, kterou ve středu zveřejnil server Seznam Zprávy – týkala se zmíněné kauzy České pošty a podnikatel­e Čadka.

Blahut si Čadkovi údajně před lety řekl o čtyři miliony korun za to, že jeho byznysový spor s poštou vyřeší v jeho prospěch.

Případ se před Vánocemi projednáva­l u soudu, který Čadkovi vyměřil pětiletý trest. Pohledávku vůči poště si podle rozsudku vymyslel.

U soudu se však objevily i výsledky interního šetření ÚZSI. Rozvědka na Blahutovu žádost provedla vyšetření na detektoru lži.

Jenže polygraf vyhodnotil některé Blahutovy odpovědi ke kauze jako nedůvěryho­dné.

Ministr: Byl to návrh ředitele

K Blahutově rezignaci nicméně nepochybně přispěl i postoj nového ministra vnitra Lubomíra Metnara, pod jehož úřad rozvědka spadá. Metnar se s Blahutem údajně nechtěl sejít a podle několika zdrojů redakce mu de facto znemožnil vstup do budovy ministerst­va. Ministr Metnar to popřel. „Není pravda, že jsem se nechtěl s panem náměstkem setkat. Pan ředitel Šašek mě včera (ve čtvrtek, pozn. red.) o svém personální­m návrhu informoval a poté, co mne ujistil, že toto řešení nebude mít na činnost ÚZSI žádný vliv, jsem jej odsouhlasi­l,“napsal Metnar MF DNES.

Babišův nepřítel

S trochou nadsázky lze říci, že Blahut si svůj rezignační dopis mohl začít chystat už na konci října.

Tehdy totiž bylo téměř jisté, že ČSSD kvůli výsledku voleb resort vnitra neudrží. A Blahut coby člověk spojený s Milanem Chovancem nad sebou ztratí ochrannou ruku.

K tomu je třeba přičíst ještě jeden faktor, možná ten nejdůležit­ější. Blahut, přezdívaný ve zpravodajs­ké komunitě „Kosan“, si vysloužil ještě jednu přezdívku – „Babišův nepřítel číslo jedna“.

Současný premiér a lidé z jeho okolí podle několika zdrojů viděli Blahuta například za skandálem kolem nahrávek schůzek Babiše s někdejším novinářem MF DNES Markem Přibilem, které se objevily na twitterové­m účtu takzvané skupiny Šuman.

Babiš se otázce, zda za „Šumanem“hledal právě Blahuta, vyhnul. Jeho konec v tajné službě však podle svých slov nepožadova­l. „S panem Metnarem jsem se o tom nebavil,“napsal Babiš MF DNES.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Nový šéf Ministr vnitra Babišovy vlády Lubomír Metnar.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Nový šéf Ministr vnitra Babišovy vlády Lubomír Metnar.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia