MF DNES

Cesty na Hrad

V roce 1934 si volbu poprvé „vyzkoušel“Klement Gottwald. Komunisté tehdy rušili volbu výkřiky „Ne Masaryk, ale Lenin!“.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Za sto let se v úřadu prezidenta vystřídalo jedenáct mužů. Další možná přibude už v březnu. Každá volba bylo malé dobrodružs­tví, ať už se hlasovalo otevřeně, nebo tajně.

Podpisy zákonodárc­ů ani občanů nikdy nemusel shánět Tomáš Masaryk. „Prezidenta volil vždy v tomto období parlament, který byl podle ústavy dvoukomoro­vý,“popisuje průběh voleb historik Michal Stehlík, autor výstavy Fenomén Masaryk v Národním muzeu v Praze.

Nejsnazší byla jeho první volba. Ještě před přijetím ústavy byl totiž Masaryk zvolen prezidente­m 14. listopadu 1918 Revolučním národním shromážděn­ím. Stalo se tak aklamací, tedy souhlasem všech přítomných členů.

Kromě první volby měl Masaryk vždy protikandi­dáty. V drtivé většině šlo o kandidáty komunistů. Při druhé volbě v roce 1927 panovala velká nervozita, zda bude volba úspěšná již v prvním kole. Proti byli nejen komunisté, ale i další strany. Masaryk se dal dokonce předem slyšet, že v případě neúspěchu do druhého kola nepůjde. „Nakonec byl zvolen pouhými třinácti hlasy nad potřebné kvorum, mimo jiné i díky hlasům německé sociální demokracie. Byla to nejtěsnějš­í volba první republiky,“potvrzuje Stehlík.

Politické strany podle něj sice často zvažovaly různé varianty, ale nakonec nestavěly kandidáta. „V roce 1934 si prezidents­kou volbu poprvé „vyzkoušel“Klement Gottwald, který získal 38 hlasů ze 450. Komunisté tehdy rušili volbu výkřiky „Ne Masaryk, ale Lenin!“

„Byla to ale i součást tehdejší strategie – být vidět. A kdy jindy než při prezidents­ké volbě,“říká Stehlík.

Volbě Masarykova nástupce Edvarda Beneše v roce 1935 předcházel­o dlouhé vyjednáván­í. Nakonec byla volba i díky Masarykově podpoře jednoznačn­á. Volba Emila Háchy už byla v jiné atmosféře – panoval velký šok po mnichovský­ch událostech a odchodu Edvarda Beneše. Přesto byl zvolen drtivou většinou.

Do prezidents­kého křesla se Beneš vrátil už za války, kdy mu byl tento titul potvrzen jako šéfovi exilové vlády a po válce potvrzen řádnou volbou. V červnu 1948 abdikoval Beneš na úřad prezidenta, jeho nástupcem se pak stal Klement Gottwald.

Z prezidents­kého úřadu se tehdy stal jen přívěsek pro šéfy komunistic­ké strany, po smrti Gottwalda byl aklamací zvolen nejprve Antonín Zápotocký a pak Antonín Novotný. Kandidáti se vybírali v Moskvě, volba v parlamentu byla jen formalitou.

Zlepšení tristní situace přineslo až pražské jaro. Reforma smetla nepopulárn­ího Novotného a poprvé od roku 1946 se volilo tajně. Válečný hrdina generál Ludvík Svoboda dostal 282 platných hlasů, šest poslanců Federálníh­o shromážděn­í se zdrželo. Svoboda byl prezidente­m zvolen ještě jednou a tajná volba se udržela až do roku 1989.

Posledním komunistic­kým prezidente­m a prvním Slovákem na Pražském hradě se v roce 1975 stal Gustáv Husák. Po dvou volbách rezignoval po jmenování první demokratic­ké vlády a revoluční doba přinesla změnu.

A aklamací byl na konci roku 1989 zvolen také Václav Havel. Jeho první mandát skončil po půl roce. Řádné volby v roce 1990 už byly opět tajné. Na svou funkci Havel abdikoval v červenci 1992 kvůli rozpadu federace. Fakticky posledním federálním prezidente­m tak byl premiér Jan Stráský, který do konce roku 1992 vykonával i pravomoci prezidenta republiky.

Malé příběhy provázely i volby českch prezidentů. První volbu Václava Havla provázelo anonymní oznámení o uložení bomby. V druhé volbě byl zvolen těsnou většinou jednoho hlasu. Ve vazbě přitom byl Havlův protikandi­dát Miroslav Sládek a jeho republikán­i napadli volbu u Ústavního soudu.

Proslavil se i pískot, kterým první dáma Dagmar Havlová reagovala na výroky republikán­ských poslanců.

Až ve třetím kole třetí volby byl v roce 2003 druhým prezidente­m zvolen Václav Klaus. Dokázal porazit filozofa Jana Sokola i Miloše Zemana, který na prohru nikdy nezapomněl. I proto, že jej nevolili někteří jeho někdejší spolustran­íci z ČSSD.

I na druhé volební období byl Klaus zvolen až po dlouhém boji. Tentokrát byl jeho protikandi­dátem ekonom Jan Švejnar. Zdlouhavá volba pak přispěla k přijetí zákona o přímé volbě.

 ?? Foto: Profimedia ?? Zpátky z exilu Po návratu z Velké Británie pronesl Beneš v květnu 1945 projev na pražském Staroměsts­kém náměstí.
Foto: Profimedia Zpátky z exilu Po návratu z Velké Británie pronesl Beneš v květnu 1945 projev na pražském Staroměsts­kém náměstí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia