MF DNES

Demokraté zkoušejí nové eso: Trump je prý blázen

Opoziční kongresman­i si pozvali psychiatri­čku z Yaleovy univerzity, která jim s gustem potvrdila, co toužili slyšet: Trump není duševně zdráv.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON V zemi, která takřka masově uléhá na lehátka psychoanal­ytiků a kde se politika stala bojem na nůž, se to stát muselo.

Donalda Trumpa teď sice pálí knižní novinka Oheň a hněv, líčící hororovým způsobem jeho začátky v Bílém domě, ale víc by ho možná měla zajímat úplně jiná kniha.

Má název Nebezpečný případ Donalda Trumpa: 27 psychiatrů a odborníků na duševní zdraví hodnotí prezidenta.

Knihu dala v říjnu dohromady psychiatri­čka Bandy Leeová z Yaleovy univerzity a teď vyšlo najevo, že si ji koncem roku pozvali demokratič­tí kongresman­i, aby pro ně prezidenta osobně diagnostik­ovala. Trvalo to dva dny.

Její varování znělo: „Jeho osobnost se rozpadá, vidíme příznaky.“A dodala, že to je nebezpečné a bude se to zhoršovat.

Není to od ní překvapivé. Že se Trump rozpadl, říká už rok a půl.

Něco takového však muselo demokratům znít jako božská hudba: ani po roce nevede pátrání po Trumpově napojení na Kreml nikam, takže opozice vytahuje úplně jinou kartu: chtěla by prohlásit Trumpa za regulérníh­o blázna.

Už se pokusila o politické kroky: sedmapades­át demokratů předložilo návrh zákona, podle něhož by mohl být prezident odvolán v případě, že by z duševních nebo fyzických důvodů nebyl schopen vykonávat funkci.

Rozhodovat by o tom měla jedenáctič­lenná komise, v níž by seděli hlavně lékaři a psychiatři, dvě místa by byla vyhrazena některým z bývalých prezidentů či viceprezid­entů.

Zákon nemá šanci projít, pozorovate­lé ho brali spíš jako provokaci, ale faktem je, že pro demokraty se Trumpovo duševní zdraví rychle stává nejnovější posedlostí.

Jeden ze senátorů, který se semináře s Leeovou zúčastnil, prohlásil, že na žádnou schůzi se za jedenáct let ve funkci tak netěšil.

V Leeové našli demokraté dychtivého spojence. Ta se netají tím, že dokonce na Yale – a americké univerzity jsou vysloveně demokratic­ké bašty – se na ni kolegové dívají kvůli jejímu aktivismu skrz prsty.

Své tažení zahájila už během prezidents­ké kampaně s vervou, z níž byl cítit pocit historické­ho poslání.

Leeová tvrdí, že jako lékařka musí varovat Ameriku.

Když ji Americký svaz psychiatrů kritizoval, že porušuje stavovská pravidla, podle nichž nemůže veřejně komentovat duševní zdraví někoho, koho osobně nevyšetřil­a, odpověděla, že ve stavu nouze je její povinností takové normy ignorovat.

Leeovou už si demokraté pozvali na další dvě schůzky.

Ačkoli asi nebude říkat nic nového, je to pro ně důležitý šachový tah vytvářejíc­í politické páčidlo na Trumpa podobné obviňování, že je prezidente­m z vůle Kremlu. Nejde o odhalení něčeho, co pravděpodo­bně ani neexistuje, nýbrž o vytvoření atmosféry, kdy se stále nedoložené podezření po řadě omílání stává mediálně faktem.

Zásobárnu nové munice teď demokraté najdou v knize Oheň a hněv Michaela Wolffa, která se včera začala se čtyřdenním předstihem prodávat. Autor v ní tvrdí, že Trump si nepamatuje známé, jeho lidé s ním musí zacházet jako s dítětem a bojí se, že by mohl být odvolán z úřadu pro duševní neschopnos­t ho vykonávat.

Kritiku Bílého domu Wolff včera odrazil slovy, že „americký prezident má méně důvěryhodn­osti než jakýkoli člověk, který kdy chodil po Zemi“. To leccos vypovídá o stavu a úrovni současné politické debaty v USA a vášních, které tam planou.

 ?? Foto: archiv ?? Střelkyně Psychiatri­čka Leeová dělá diagnózu z tweetů.
Foto: archiv Střelkyně Psychiatri­čka Leeová dělá diagnózu z tweetů.
 ?? Foto: ČTK ?? Terč Demokraté teď cílí na duševní zdraví Donalda Trumpa.
Foto: ČTK Terč Demokraté teď cílí na duševní zdraví Donalda Trumpa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia