MF DNES

Ukrajinské nevěsty jsou v Polsku v kurzu

Ukrajinky stále častěji zapouštějí v Polsku kořeny a vdávají se tam. Život v Polsku je totiž pro ně v porovnání se situací na Ukrajině snem, který jim manželství s Poláky plní.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Přijedou, budou tu pár let pracovat a pak se zase vrátí, myslely si polské úřady, když před dvěma roky prakticky zcela uvolnily pracovní povolení pro Ukrajince. Díky tomu přijel za prací už milion Ukrajinců, což je největší imigrační vlna do Polska za poslední století. Ukrajinci byli vítáni, protože pomohli řešit nedostatek pracovních sil daný nízkou nezaměstna­ností a ještě více prohlouben­ý tím, že více než dva miliony Poláků odešly za prací na Západ – z toho polovina jen do Británie.

Jenže se stále více ukazuje, že s pobytem Ukrajinců, kteří v některých částech Polska mění poměrně značně složení obyvatelst­va, to bude podobné, jako například v případě tureckých gastarbeit­rů v Německu. Statisíce Turků, kteří přišli do Spolkové republiky v sedmdesátý­ch letech, vytvořily základ dnešní už několikami­lionové turecké menšiny v Německu.

S Ukrajinci v Polsku je to ještě jednodušší v tom, že jsou si s Poláky jazykově i kulturně velice blízcí. Především pak pro Ukrajince ze západu země není problém porozumět polštině a po čase i polsky hovořit. Ale nejen to, v Polsku s přílivem pracovní migrace z Ukrajiny rychle roste počet smíšených manželství mezi Ukrajinkam­i a Poláky.

V roce 2016 bylo v Polsku uzavřeno na pět set polsko-ukrajinský­ch manželství, což je podle deníku Rzeczpospo­lita oproti roku 2015 nárůst o čtyřicet procent. Podle demografa Piotra Szukalskéh­o z Univerzity v Lodži bude počet smíšených manželství mezi Poláky a Ukrajinkam­i výrazně narůstat ještě minimálně v dalších dvou až čtyřech letech po migrační vlně z Ukrajiny, která tam přišla v roce 2015. Ukrajinky, méně často pak ještě Bělorusky a Rusky, tak trochu nahrazují Polky. Ty se totiž po tisících ročně vdávají na Západ za Němce nebo Brity.

Poláci plní Ukrajinkám sny

„Velkou část Ukrajinců žijících v Polsku tvoří mladí lidé, kteří tu vystudují, najdou si tu práci a také tu začínají svůj soukromý život. Často se dávají dohromady s Poláky, a to je důvod, proč roste i počet sňatků,“uvedl pro list Rzeczpospo­lita Piotr Tyma, předseda Spolku Ukrajinců v Polsku. „Mezi Ukrajinci a Poláky není větší kulturní a jazyková bariéra, a i proto se osobní kontakty navazují velice lehko,“dodává Tyma.

„Poláci si vybírají ženy z Východu, pro které budou oni sami i životní standard, který jim jsou schopni zajistit, splněním jejich snů,“vysvětluje motivaci Poláků brát si Ukrajinky sociolog Marek Szopski.

Obráceně to neplatí. Počet Polek, které by si braly Ukrajince, je podle průzkumu minimální. Je to nejen proto, že mezi Ukrajinci převažují otcové od rodin, ale i proto, že vykonávají v Polsku především hůře placené práce. Podle údajů z roku 2016 vydělával průměrný Ukrajinec v Polsku asi 2 300 zlotých, v přepočtu tedy asi 14 000 českých korun měsíčně.

V roce 2016 zhruba milion Ukrajinců v Polsku vydělal celkem asi 50 miliard korun, z toho čtyři pětiny poslal domů na Ukrajinu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia