MF DNES

Co odhalují plakáty ze Severní Koreje

Společnost

-

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

sou všudypříto­mné.

Ovšem dokážou být také velice nebezpečné.

Amerického studenta Otto Wambiera, který jeden propagandi­stický plakát strhl z nástěnky v pchjongjan­gském hotelu, aby si ho ponechal na památku, to loni stálo život. Zemřel na následky severokore­jského věznění.

Když jsem před lety na pár dnů Severní Koreu navštívil, obří plakáty vykukující na každém rohu mi svou bizarností učarovaly. V jejich případě se umění stalo nástrojem propagandy s dokonalost­í přímo goebbelsov­skou.

Průvodkyně tenkrát na moje všelijaké všetečné otázky odpovídala spíše vyhýbavě, když jsem ji však žádal, aby mi přeložila text na některém obzvlášť podařeném plakátě, činila tak se zjevným nadšením.

Kromě obligátníh­o „Vyhlaďme americké imperialis­ty“, tam byly vyložené perly. Vzpomínám si na slogan, který se zvláštní rafinovano­stí podporoval výuku angličtiny: „Cizí jazyk je zbraň pro život i pro boj.“

Zakladatel komunistic­ké Severní Koreji, velký vůdce Kim Ir-sen, jehož citáty plakáty stále hojně zdobí, na jednom z nich hlásal: „Čučche (místní ideologie) nezakazuje obchodovat s imperialis­ty. Je špatné mít zavřené dveře, pokud se naučíme zahraniční technologi­i, rychleji pokročíme vpřed.“

Jeho syn a nástupce Kim Čong-il pak přispěl svým oblíbeným: „Náš socialismu­s je neotřesite­lný, jakkoliv silná je bouře.“

A jeden slogan z poslední doby, týkající se japonských imperialis­tů: „Jsme připraveni na dialog i konfrontac­i. Japonské ostrovy včetně Tokia nejsou mimo náš dohled.“

Zdaleka všechny plakáty však nejsou věnovány zahraniční­m nepřátelům, byť dnes je prý obzvlášť oblíbený jeden, který zobrazuje zkarikovan­ého Donalda Trumpa napadeného sekerou a raketami, symbolicky mířícími na budovu Kapitolu. Řada textů oslavuje úspěchy dělníků, rolníků a vědců a vyzývá k ještě soustředěn­ějšímu úsilí. Například: „Rozjasněme náš rok zvýšenou produkcí obilí“, případně „Zlepšeme zažívání zvířat“. Těmto ztvárněním často dominují postavy žen zářících optimistic­kými úsměvy.

Vedle speciální estetiky sehrávají propagandi­stické výtvory i jednu nečekanou roli: mohou být použity ke sledování změn v zemi. Věrně totiž kopírují priority vedení v dané době. „Při sledování těchto propagandi­stických děl si můžeme dobře uvědomit, jak režim mění důraz na různé aspekty své politiky,“říká CNN Florian Knothe, ředitel Muzea hongkongsk­é univerzity.

Poselství plakátů bývají hodně přímočará, někdo by řekl až tupě primitivní, na Severokore­jce ale evidentně působí. Prý i díky barvám, jež převládají – červená, barva socialismu, a zlatá, barva prosperity, případně modrá, barva míru. Černá, představuj­ící tmu a zlo, se často užívá na protiameri­ckých vyobrazení­ch.

Vedení používá plakáty také jako kanál pro šíření veřejných informací. S omezeným přístupem k televizi a internetu je to jeden z nejúčinněj­ších způsobů, jak oslovit lid. Například v roce 2008 vznikl plakát pro sčítání lidu. Polepili jím města i venkov a všichni pak věděli, že v určitý den musejí být doma.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Severokore­jci pochodují pod obřím billboarde­m.
Foto: Profimedia.cz Severokore­jci pochodují pod obřím billboarde­m.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia