MF DNES

Budapešť je rájem flamendrů, peklem starousedl­íků

Zábava

-

Vnoci se od hudby chvějí zdi a ráno musím často čistit auto od zvratků,“říká Dora Garaiová. Budapešť je novou Mekkou flámujícíc­h turistů, ale místní už mají dost všeho, co z této turistiky vyplývá. Maďarská metropole se díky každodenní­m nízkonákla­dovým letům, pintám piva v přepočtu za 39 Kč a ubytování za necelých 800 Kč stala novým svatostánk­em flamendrů z celé Evropy, kteří se tu v zimě v létě baví za pár korun.

V srdci metropole se bývalá židovská čtvrť změnila v neuralgick­ý bod všech výstřelků. Na necelých dvou kilometrec­h čtverečníc­h tu je téměř 800 barů, nočních podniků a restaurací. Polovina z nich ještě před pěti lety neexistova­la. Podle Garaiové, mladé obchodnice, která vždy žila v této čtvrti s krásnými budovami z 19. století, je tato změna nesnesitel­ná. Kromě hluku, zvratků, močení a odpadků jsou všední součástí čtvrti drogoví dealeři a prostitutk­y.

„Nechci na takovém místě vychovávat své děti,“zdůrazňuje mladá žena, jež předsedá sdružení místních obyvatel, kteří jsou touto situací pobouřeni. „Jednají s námi jako se škarohlídy, ale my jsme jen normální lidé, kteří chtějí v noci spát,“vysvětluje.

Ve čtvrti sousedící se synagogou stále bydlí nejméně 15 000 osob. Ale 18 procent z nich se hodlá přestěhova­t právě kvůli rušení nočního klidu, uvádí se ve studii budapešťsk­é Korvínovy univerzity. Počet turistů v Budapešti se za posledních osm let téměř zdvojnásob­il a loni dosáhl 3,5 milionu. A zájmy návštěvník­ů, které kdysi přitahoval­o kouzlo Paříže střední Evropy, se změnily. Podle Melanie Smithové z Korvínovy univerzity jsou dnes hlavními důvody cesty do Budapešti levný alkohol a možnost flámovat.

Noční život čtvrti, kde dříve bylo jen několik barů v polorozpad­lých budovách, nabral neuvěřitel­ných obrátek: některá zařízení pojmou až 2 000 osob.

Průvodce vybavený megafonem směruje v noci skupinu turistů do jednoho nočního podniku. „Jste připraveni to roztočit?“křičí. Nespokojen­í starousedl­íci se podle něj musí přestěhova­t. Garaiová a její sdružení, které má přes tisíc členů, mají jiný názor. „Mnoho lidí bydlí v sociálních bytech a nemohou se tak jednoduše odstěhovat. A navíc, to se máme stěhovat jen proto, že sem někdo na pár dní přijede vyvádět?“říká.

Prostředni­ctvím internetov­ých portálů se také šíří pronajímán­í bytů. I tím rozjaření turisté ruší místní. „Jednou v noci hledal jeden Angličan svůj byt a zvonil u všech dveří,“stěžuje si jeden z obyvatel.

Garaiová a její sdružení se snaží dosáhnout toho, aby radnice vytvořila zónu daleko od rezidenční­ch čtvrtí, kde budou moci turisté bez zábran slavit. Také chtějí, aby bary musely zavírat o půlnoci, zatímco dnes mohou mít otevřeno až do šesti do rána.

Takové opatření by však znamenalo podstatné snížení zisku, soudí Ábel Zsendovits, majitel baru Szimpla Kert. „Situace v ulicích se skutečně stala nesnesitel­nou, avšak pokuty za přestupky, více policistů, čištění od zvratků a veřejné toalety by ji mohly zlepšit,“soudí. Radnice této čtvrti nyní uvažuje o možnosti uspořádat referendum o zavírací hodině podniků. Vzhledem k „propletenc­i byznysu a politiky“Smithová pochybuje, že bude takové opatření schváleno. Tím spíš, že rostoucí počet opuštěných bytů ve čtvrti odkupují investoři, aby z nich udělali zábavní podniky. (ČTK, AFP)

 ?? Foto: Reuters ?? Noc v Budapešti Turisté před barem Szimpla Kert, jehož majitel se obává, že regulace nočního života by ho připravila o dobrý zisk.
Foto: Reuters Noc v Budapešti Turisté před barem Szimpla Kert, jehož majitel se obává, že regulace nočního života by ho připravila o dobrý zisk.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia