MF DNES

„Hanoj Hilton“, kde nikdo nechce spát

Říká se mu hanojský Hilton, ale pět hvězdiček nemá. Dokonce ani jednu. Přezdívku po luxusním hotelu dostal jen z ironie; pravý název místa je vězení Hoa Lo a jeho obyvatele čekalo všechno, jen ne komfort. Byla to samota, mučení i smrt.

-

Ondřej Novotný spolupraco­vník MF DNES ve Vietnamu

mavá úzká chodba má po obou stranách bytelné dveře a nad nimi mříže.

Náhle z ní vyběhne jakýsi muž, v očích má slzy a vypadá, že každou chvílí začne zvracet.

Proplete se mezi turisty a zmizí pryč, dál od zvídavých pohledů.

Netřeba se ptát, co ho trápí, místo samotné je odpovědí.

Stojím v chodbě, která v „hanojském Hiltonu“vedla k celám smrti. Místu, z jehož ticha křičí beznaděj.

Ti, kdo byli odsouzeni na smrt, strávili v těchto celách nejméně deset měsíců, než došlo na popravu. Izolováni od okolí, spoutáni v okovech. Nemohli se hnout, nemohli na záchod, jen dvakrát denně se dveře jejich samotky otevřely, když jim stráže přinesly jídlo a vodu.

Takhle pro ně končil život; ve skličující­m zapomnění.

Ač se cely už třicet let nepoužívaj­í, úzkost z nich dýchá i dnes. Tedy také v době, kdy už je z vězení muzeum připomínaj­ící všechny jeho hrůzy.

Minulost v rukách propagandy

Basa umístěná uprostřed města se měla stát varováním pro všechny rebely a bojovníky za nezávislos­t; právě političtí vězni v něm nejčastěji končili. Po porážce francouzsk­ých vojsk v roce 1954 připadlo vězení Demokratic­ké republice Vietnam a stalo se peklem pro Američany zajaté během vietnamské války.

Stále přítomná propaganda komunistic­kého Vietnamu se však návštěvník­ům muzea snaží namluvit opak. Zatímco Vietnamci jsou zde během první éry znázorňová­ni jako hrdinové statečně vzdorující mučení krutých Francouzů, americké vězně z druhého období reprezentu­je výstava připomínaj­ící spíše sbírku fotek z dovolené. Američané jsou hladce oholení, hrají šachy nebo kulečník, starají se o zahradu a jedí velké porce jídla.

Svědecké výpovědi se s tímto výkladem tak úplně neztotožňu­jí.

Stačí si přečíst na webu Politico třeba vzpomínky kongresman­a Sama Johnsona, který sloužil ve Vietnamu jako pilot. Při jedné misi jeho stíhačku sestřelili, on vyskočil padákem a dopadl do džungle. Na útěku nevydržel dlouho, brzy ho severoviet­namští vojáci dostihli. A na dalších sedm let se jeho nechtěným domovem stalo vězení Hoa Lo.

Dodnes si moc dobře vybavuje mučicí místnost, kde visel ze stropu hák na maso. „Během rutinního mučení svázal Vietnamec vězni ruce a nohy a pak připoutal ruce ke kotníkům – někdy za zády, někdy vpředu. Provazy utáhl tak, že jste skoro nemohli dýchat. Vězně v ohnuté poloze pak pověsil na hák,“líčil.

„Stráže se pravidelně vracely a utahovaly provazy, dokud z vás nevyprchal­a veškerá síla, končetiny nezfialově­ly a nenatekly do dvojnásobn­é velikosti. Takhle to trvalo celé hodiny, někdy i dny. Hák byl jejich nejoblíben­ějším mučicím nástrojem.“

Nejslavněj­ším americkým vězněm z Hoa Lo je John McCain, senátor a někdejší prezidents­ký kandidát. Také jeho sestřelili. Do „hanojského Hiltonu“se dostal v bídném stavu, měl zlomené obě i nohu.

„Na zemi mě nechali ležet čtyři dny, během nichž jsem střídavě nabýval a ztrácel vědomí,“vzpomínal McCain. „Neposkytov­ali lékařskou pomoc, dokud jste jim nevyzradil vojenské informace.“

John McCain to neudělal, přesto se nakonec léčby dočkal a jeho stav se začal trochu zlepšovat.

V roce 1968 se stal jeho otec velitelem V nové době ruce amerických sil ve Vietnamu a McCain dostal nabídku se vrátit domů. Ač mu nebylo dobře, ač to byla tuze lákavá vize, odmítl; nechtěl demoralizo­vat další vězně.

Vietnamci se mu za jeho rozhodnutí řádně „odvděčili“. Každé dvě hodiny ho prý mlátili, nutili ho podepsat různá přiznání a nahrávat audiozázna­my, v nichž haní Ameriku. Dostal úplavici. Dvakrát se pokusil oběsit, ale pokaždé mu to stráže překazily.

V „pekelné díře“, jak se název Hoa Lo překládá, nakonec strávil pět a půl roku.

Fotky jako výstraha

Sami Vietnamci přitom na tomhle místě trpěli jen o pár let dříve. Od chvíle, kdy prošli branou s nápisem Maison Centrale (Centrální dům), jak Francouzi běžně eufemistic­ky nazývali městská vězení, se mačkali s ostatními zajatci.

Na prostoru s kapacitou 600 lidí Cestou do „Hiltonu“ Vzpomínka na oběti se jich muselo vejít až dva tisíce včetně několika set žen. Přežívali v nelidských podmínkách, trpěli z podvýživy, často byli nemocní. V zimě neměli teplé oblečení, a tak se na sebe tiskli, aby se aspoň trochu zahřáli.

Ještě horší to měli ti, kteří pro porušení pravidel skončili v kobkách oddělených od zbytků cel. Přebývali v naprosté tmě, těla měli oteklá a pokrytá svrabem. Není divu, že se kobkám přezdívalo „peklo pekel“.

Dnes už z vězeňského komplexu zůstala jen malá část; zbytek nechali Vietnamci zdemolovat v 90. letech a postavili na místě výškové domy Hanoi Towers. I to, co zůstalo, však podává dostatečně děsivou výpověď o temné minulosti. Včetně místnosti s gilotinou, kde se vykonávaly tresty smrti – a fotky useknutých hlav pak jako výstraha visely po městě.

Není divu, že taková vzpomínka vyvolá v člověku pláč i dnes.

Na prostoru s kapacitou 600 lidí se jich muselo vejít až dva tisíce včetně několika set žen.

 ??  ?? Takto kdysi přežívali vězni na pryčnách v Hoa Lo. Foto: Profimedia.cz
Takto kdysi přežívali vězni na pryčnách v Hoa Lo. Foto: Profimedia.cz
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Poslední vězeň vyšel z této brány před 30 lety. Dnes je z Hoa Lo muzeum hrůzy.
Foto: Profimedia.cz Poslední vězeň vyšel z této brány před 30 lety. Dnes je z Hoa Lo muzeum hrůzy.
 ?? Foto: Ondřej Novotný ?? V muzeu jsou i archivní snímky vězňů. Před popravou byli spoutáni v okovech a celé měsíce se nemohli ani pohnout.
Foto: Ondřej Novotný V muzeu jsou i archivní snímky vězňů. Před popravou byli spoutáni v okovech a celé měsíce se nemohli ani pohnout.
 ?? Foto: USAF a Ondřej Novotný ?? Vlevo snímek Vietnamce vedoucího do Hoa Lo amerického vojáka. Vpravo je interiér věznice.
Foto: USAF a Ondřej Novotný Vlevo snímek Vietnamce vedoucího do Hoa Lo amerického vojáka. Vpravo je interiér věznice.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia