MF DNES

Prodej aut dosáhl rekordu. A míří výš

-

Zájem Čechů o nákup nových osobních aut se nezastaví ani v letošním roce. Loni se v Česku prodalo rekordních 272 tisíc nových vozidel, odborníci nicméně předpoklád­ají, že se v letošním roce nových vozů prodá ještě více. Zákazníky k nákupu motivuje rostoucí ekonomika, domácnosti pak zvyšování mezd a nízká nezaměstna­nost.

Podle analytika společnost­i PwC Vojtěcha Opleštila se počty nově registrova­ných nových aut během letošního roku zvýší ve srovnání s loňskem o další tři až osm procent. Spíše se přiklání k nižším číslům uvedeného rozpětí.

Současná velmi dobře fungující ekonomika už totiž začíná narážet na své limity, například v nedostatku zaměstnanc­ů. Dalším faktorem je skutečnost, že obnova vozového parku dosáhla úrovně, na které zřejmě setrvá.

Nejprodáva­nějším osobním autem byla Škoda Octavia, kterou si pořídilo přes 27 tisíc zákazníků. Další pozice žebříčku obsadily rovněž modely tuzemské Škody – Fabia, Rapid a Superb. Nejprodáva­nějším modelem ostatních výrobců je podle Svazu dovozců automobilů na pátém místě Hyundai i30 s více než sedmi tisíci prodanými vozy.

Vozidla mladoboles­lavského výrobce v současnost­i tvoří zhruba 31 procent nově registrova­ných vozidel, téměř deset procent drží koncernový kolega Volkswagen. Na třetí pozici je Hyundai s necelými osmi procenty a na čtvrtém Ford se zhruba šesti procenty trhu.

Přestože většinu nových aut si kupují firmy, podíl vozidel koupených domácnostm­i v posledním roce mírně vzrostl z 23 procent na zhruba čtvrtinu. Nejprodáva­nějšími barvami jsou bílá a šedá, následuje modrá, červená a černá. (cfr)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia