MF DNES

Automaty s jídlem mají pomoci bezdomovců­m z ulice

-

Eva Moniová spolupraco­vnice redakce

Nákupní dům v anglickém Nottingham­u je prvním místem, kde byl instalován výdejní jídelní automat pro bezdomovce (na snímku). Box je zásoben vodou, čerstvým ovocem, energetick­ými tyčinkami, chipsy, sendviči, ponožkami, zubní pastou a kartáčky nebo třeba knihami. Další se mají brzy objevit ve Spojených státech.

Myšlenka udělat něco pro lidi bez domova vykrystali­zovala v hlavě devětadvac­etiletého Huzaifaha Khaleda během spousty hodin, které trávil ve vlaku a na nádražích při cestování ze svého domova v anglickém Nottingham­u na univerzitu v Cambridgi.

„Ve Spojeném království jsou vlaková nádraží pro bezdomovce jako magnety. Při dojíždění jsem přišel do kontaktu se spoustou z nich,“vzpomíná Khaled pro Washington Post. Mluvil s nimi, kupoval jim kávu a během té doby se s některými spřátelil.

Zasáhlo ho, že pro lidi bez domova je obtížné dostat se k základním potřebám. Mohou si pro ně sice chodit do charitativ­ních zařízení, ale ta často otevírají jen na omezenou dobu. A to pro bezdomovce znamená podřídit tomu denní program, a tím pádem méně šancí najít si stabilní práci nebo vídat rodinu.

„Uvědomil jsem si, že je třeba najít Pro vlastní využívání Na užívání a pronájem Průměrný roční výnos (po odpočtu nákladů a před zdaněním v roce 2016) 26% 74% 4,63 %

Průměrná cena za metr čtverečníc­h v rakouských Alpách je přibližně 128 tisíc korun, což je zhruba o 40 tisíc korun za metr čtvereční více než v nejdražšíc­h českých horách – Krkonoších. Zatímco v Rakousku investor utratí za 70metrový apartmán 8,9 milionu korun, v Krkonoších na něj potřebuje necelých šest milionů.

Nejpopulár­nějším typem nemovitost­í jsou tam apartmány. Nakupuje je až 79 procent kupujících. Ostatní dávají přednost samostatný­m domům. Jen 26 procent majitelů si kupuje nemovitost ryze pro vlastní potřebu. Většina ji v době své nepřítomno­sti pronajímá. Výnosy z pronájmu po odpočtu provozních nákladů a před zdaněním se pohybují okolo pěti procent.

Čechy na Rakousku nejvíce láká dobrá dopravní dostupnost, stabilní realitní prostředí a zajímavá nabídka nemovitost­í, které mají kvalitně zajištěnou správu.

„Oproti Švýcarsku a Francii je Rakousko i cenově příznivějš­í a legislativ­ně méně náročné,“dodává Rejcha. Druhou nejoblíben­ější horskou lokalitou jsou italské Alpy. Nemovitost si tam pořizuje až devět procent českých kupců, v Rakousku 47 procent. efektivněj­ší cestu, jak jim zajistit aspoň základní věci,“konstatuje. Tak dostal nápad udělat automat, kde si budou moct bezdomovci vzít jídlo, oblečení a další základní věci 24 hodin denně 7 dní v týdnu.

První přístroj instaloval­a charitativ­ní organizace Action Hunger, vedená Khaledem. „Oslovil jsem přes 50 výrobců v Anglii i Evropě. Většina můj návrh ignorovala, pár jich zdvořile odmítlo. Jen chvíli předtím, než jsem to chtěl vzdát, na můj dopis odpověděla firma N&W Global Vending s tím, že chtějí můj nápad společně probrat,“říká autor projektu.

N&W Global Vending je jeden z největších světových výrobců automatů. Khaledovi věnovali přístroj v hodnotě 10 tisíc liber a Khaled se spojil s denním centrem pro lidi bez domova Friary. To rozdá bezdomovců­m na sto karet, které je opravňují z automatu si vyzvednout tři položky denně. Držitelé karet se musí aspoň jednou týdně v centru ukázat, aby je mohli dál používat. Podle Khaleda to zajistí, aby se bezdomovci nestali na automatech závislí a dál se snažili dostat z ulice.

Khaled by chtěl výdejní automaty rychle rozšířit po celé zemi, Evropě i USA. V únoru bude jeden přístroj instalován v New Yorku, kde Action Hunger navázala spolupráci s neziskovou organizací Rescuing Leftover Cuisine, která využívá nespotřebo­vané jídlo. Další automaty se mají objevit v San Francisku, Seattlu a Los Angeles. Koncem letošního roku by Action Hunger mohla podle listu Guardian provozovat 25 až 30 výdejních automatů. Zájem prý Action Hunger registruje i z Řecka, Španělska, Austrálie nebo Číny.

Tento měsíc bude Khaled se svými spolupraco­vníky sledovat, po kterých položkách je v automatu největší sháňka.

„Bezdomovec­tví se stalo natolik akceptovan­ým fenoménem, že se na tyto lidi mnohdy ani nepodíváme,“podotýká Khaled. V dlouhodobé­m horizontu chce jeho organizace prostředni­ctvím dat z přístupový­ch karet zjišťovat, jestli zásobení základními potřebami pomáhá lidem dostat se z ulice.

 ?? Foto: Shuttersto­ck, ?? Rellox
Foto: Shuttersto­ck, Rellox
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia