MF DNES

Tančící medvědi a válka se záplavou plastů

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Skandální zpráva o cvičeném medvědovi, který se stal součástí programu předvánočn­ích trhů v Praze 10, mě zastihla na cestě do Indie. Vzhledem k tomu, že podobné zneužívání zvířat je u nás zcela běžné, asi bych na ni rychle zapomněl, ale o pár dnů později se mi znovu připomněla.

Jeden večer po jednání konference, jíž jsem se v Indii účastnil, vzpomínal významný zoolog dr. Gupta na své působení v Agře. Nějakou dobu tam vedl záchranné centrum pro medvědy pyskaté a spolu se svými spolupraco­vníky pro ně od medvědářů z celé Indie vykupoval jejich zubožená zvířata.

Ano, vykupoval, přestože držení „tančících medvědů“bylo v Indii už dávno zakázáno. Medvědáři, kteří se rekrutoval­i z nejchudšíc­h vrstev, dostávali od centra za svá zvířata 50 000 rupií, aby si mohli zařídit jiné podnikání. Třeba si koupit motorikšu. Museli ovšem podepsat dokument, že si již nikdy nepořídí medvěda. Kdyby tento závazek porušili, šli by do vězení. Během patnácti let se počet „tančících medvědů“podařilo v Indii snížit asi z 1 200 prakticky na nulu.

Zmíněnou konferenci hostila Zoo Mysore. Ta byla prohlášena za „plastic free zone“a její návštěvník­y při vstupu nemine kontrola, zda si nepřinášej­í PET lahve či jiné plastové obaly. Pokud ano, na každý z nich dostanou oproti záloze deseti rupií nálepku s čárovým kódem. To je motivuje, aby tyto lahve nebo vůbec plasty v zoologické zahradě nezahazova­li. Při odchodu nálepku zase odevzdají, deset rupií (což jsou asi tři koruny) je jim vráceno – a snad se alespoň někteří z nich také zamyslí, kolik plastových obalů mnohdy zbytečně používají.

Přitom v jiných oblastech Indie je přístup k omezování plastů ještě mnohem razantnějš­í. Například Dillí od 1. ledna 2017 zavedlo úplný zákaz jednorázov­ě používanýc­h plastových obalů.

Přiznávám, že o některých věcech jsem se ve světle těchto poznatků raději příliš nešířil. Například o nebohém medvědovi na trzích v Praze 10. Anebo o tom, že v České republice se doposud prosadil jenom zákaz rozdávání plastových tašek v obchodech a že podobný projekt jako v Zoo Mysore by u nás byl naprosto nemyslitel­ný.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia