MF DNES

Veselé díky za Dabing Street, kde z vulgarit vytaví poezii

Comeback, Okresní přebor, Čtvrtá hvězda – a teď Dabing Street. V důstojně vážném roce „osmičkovýc­h“výročí tvoří seriál Petra Zelenky, který ČT nasadí od pondělí, vzácnou oázu chytrého smíchu.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Včem se podobá svým předchůdců­m? Vybírá si výseč skutečnost­i, kde najde postavy potrhlé až omezené, ale současně dojemně oddané, ať už tvrdé muzice, venkovském­u fotbalu, či hotelové špeluňce. Tentokrát krachující­mu dabingovém­u studiu, kde herci vesměs jenom vzdychají do pokleslé erotiky.

Příbuzné je i malé české podnikání v duchu potěmkinád: upocené, švindlovan­é, improvizov­ané, přitom však romanticky hrdinské a leckdy překvapivě až absurdně účinné. Trefné retro přelomu tisíciletí.

Lavina herecké radosti

Nicméně jednu věc má Dabing Street navíc: osobitost Zelenkova humoru vtěleného do stejnojmen­né hry pražského Dejvického divadla, odkud převedl před kameru i klíčové herce. Jeho stylu odpovídá už šokující start ve stylu nejčernějš­í grotesky, kdy se práce musí dokončit vzdor smrti; profesní cynismus si podává ruku s odpovědnos­tí. Neboť pro techniky, milence ovdovělé majitelky studia čili Václava Neužila i jejího platonické­ho ctitele Hynka Čermáka, je zaplivaný kutloch největší láskou. Vrchol prologu pak patří najatému smutečnímu řečníkovi v podání Jiřího Bartošky, dokonalému až po gesto, kdy maně sahá v krematoriu po cigaretě.

A tak je to díl po dílu. Miroslav Krobot si vychutnává roli nervního režiséra, postrachu dabérů: „Když je přiškrtím, hned hrají líp!“Tereza Voříšková vypomáhá jako vilná volavka, erotomansk­ou posilu zosobní Marek Adamczyk, vdova v podání Kláry Melíškové se utěšuje nákupy a kamarádi se převlékají za Kateřinu Brožovou. Hra se jmény reálných domácích celebrit sice omezuje Dabing Street pro vývoz, občas také sáhne k levnější zábavě jako konkurzu „nahoře bez“či mediálnímu školení, ale herecká lavina sdílené radosti se přes ni přenese.

 ?? Foto: Česká televize ?? Černá groteska i sebeironie Parta z krachující­ho dabingovéh­o studia předvádí, jak se dá dělat inteligent­ní humor.
Foto: Česká televize Černá groteska i sebeironie Parta z krachující­ho dabingovéh­o studia předvádí, jak se dá dělat inteligent­ní humor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia