MF DNES

Pět otázek pro Petra Zelenku

-

Jak se z divadla dělá seriál?

No těžko. Začalo to úplně klasicky. Řekl jsem si, to nebude problém, postavy fungují, tak prostě tu hru rozdělím na nějakých deset částí a něco pozměním. Pak jsem pochopil, že hra vystačí tak na dva díly a dalších deset musím připsat. A když jsem je připsal, najednou z toho původní hra trčela, a tak jsem to nakonec přepsal víceméně celé.

Jak získat hosty hrající sami sebe jako Jiří Bartoška a Viktor Preiss?

Myslím, že se nikdo neurazí, když řeknu, že mi hodně lidí před nimi odmítlo. Stává se mi to docela často. Naštěstí platí, že herec, který roli nakonec vezme, je pro ni skutečně nejlepší. Teď si nedělám legraci. A protože to pravidlo už od Knoflíkářů znám, nedělal jsem si těžkou hlavu s tím, že mi Bartoškovu roli pohřebního řečníka odmítl Karel Roden a Preissovu roli slušně mluvící české hvězdy tři jiní lidé. „Přírodní výběr“pracoval v náš prospěch, dopadlo to lépe, než kdyby původně oslovení přijali. Ale je pravda, že Preisse jsem trochu psychologi­cky vydíral. Kdysi odmítl v Knoflíkáří­ch postavu, již hrál Bořivoj Navrátil, pak si to vyčítal, takže jsem mu to připomněl. Na některé herce si režisér prostě musí počkat.

Jak přesvědčit televizi, že vulgarity mohou znít před desátou večer?

Společně jsme dospěli k poznání, že tady jsou případné vulgarismy funkční, dokonce tvoří jedno z důležitých témat díla, jsou tedy nenahradit­elné a „nevypípate­lné“. Vulgarizac­e jazyka, světa a vztahů se táhne celým seriálem a odráží skutečný stav společnost­i nejen u nás. Navíc nejsme jediný český seriál, kde nějaké to „čtyřpísmen­kové“slovo padne, jak říkají Angličani.

Jak uspěl první díl na webu?

Měli jsme asi dvě stě tisíc kliknutí.

Jak se bránit případnému nařčení, že znevažuje tradici českého dabingu?

Českého dabingu si hluboce vážím a nic proti němu nemám. Naopak si myslím, že jsem ukázal zrod dabéra, genezi postavy ochotné obětovat pro něj vše. Problémem není, že některé filmy jsou dabované, ale že zůstává mnoho lidí, kteří dabovaní ne- jsou. Doufám, že ať už se novým prezidente­m stane kdokoli, půjde příkladem a bude dabovaný. (spa)

Semleti denním provozem však hrdinové odhalují i tišší, smutnější či hlubší stránky, a hlavně se smích stále vrací k podstatě, k laskavému nadhledu nad okresním přeborem umělecké sféry. Když Krobot řičí, že „dabovat může každá lemra“, Viktor Preiss posvětí boj proti vulgaritám nádhernou sebeironií a česko-anglické překlady hrubostí srší jazykovými lahůdkami, musí i mravokárci uznat, že tady mají hrubosti svůj smysl, účel a dokonce poezii.

Dabing Street dokazuje, že tradiční titulek „dílo Petra Zelenky a jeho přátel“není jen obchodní značka, nýbrž výraz reálné síly. Taškařice pro masy to asi nebude, zato však typ kultovního seriálu, kde si velikáni pokládají za čest hostovat a kde laická replika „Dabuje třeba Jágr?“může docela klidně vyústit v doklad, že ano, i Jaromír Jágr dabuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia