MF DNES

Je lehké si ze Zemana utahovat, tvrdí komik

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Uživit se humorem v Česku už jde celkem pěkně, říká bavič Tigran Hovakimyan. Sám si vyzkoušel práci stand-up komika na klasické scéně, v televizním pořadu na Prima Comedy Central Tos neviděl! i na firemních večírcích.

Právě firemní večírky jsou však podle něj často zabijákem solidního humoru. Vtipkuje se tam velmi opatrně a povrchně. „Minimum lidí poslouchá. Pokud se nedokážete chytit na začátku, jste úplně ztracení,“vysvětluje. Své výstupy zakládá především na vlastních zkušenoste­ch. Těží však i ze zážitků přátel a okolí. „Občas ukradnu kamarádovi historku. Vždy jim ale nabídnu, že pokud chtějí, mohou si to tam jít říct sami,“usmívá se. Všechny skeče se snaží mít do posledního detailu promyšlené, improvizac­i příliš prostoru nedává. „Ale musí to tak vypadat. Občas zakašlat, mrknout, aby si diváci mysleli, že vás to právě napadlo,“popisuje taktiku.

Nekorektně alespoň mezi sebou

Do jazykových hříček nebo politickýc­h narážek se příliš nepouští. To raději přenechává kolegům. Obzvlášť vtipy na adresu prezidenta Miloše Zemana už podle něj diváky nemohou bavit. „Je lehké si ze Zemana dělat srandu. Navíc situace se stala tak absurdní, že dělat si z něj srandu je kontraprod­uktivní,“podotýká.

„Na Čechy funguje utahovat si ze stereotypů,“říká. Se svými kolegy si na podobný a často nekorektní humor potrpí. „Když někdo nemůže najít peněženku, hned říkáme, že to udělal Daniel Ferenc, který je romského původu. Jsme hodně otevření. Často mluvíme o tom, co si člověk běžně nedovolí vyslovit,“odkrývá.

Sám prozatím nemá přesně určené hranice, které by svými vtipy nepřekroči­l. „Můžete si dělat srandu ze všeho, když to podáte správně. Ve Spojených státech amerických to komici umějí. Záleží na tom, jak to vyzní,“myslí si.

Louis C. K. nepřekvapi­l

Ze zahraniční­ch bavičů si oblíbil Louise C. K., který byl loni v rámci kampaně MeToo obviněn ze sexuálního obtěžování. „Mě to nepřekvapu­je. Z toho, co vyprávěl, bylo jasné, že něco takového dělal,“myslí si. Kromě Slovenska prozatím v zahraničí sám nevystupov­al. Má však za sebou představen­í v angličtině i ruštině.

Do budoucna větší změny ve formátu české stand-up comedy neočekává. „Vystačím si s mikrofonem a barovým stolečkem. Spíše vidím možnou změnu v posouvání hranic. O čem se mluví a co je sranda,“říká.

 ?? Foto: David Randuška ?? Jak rozesmát diváky Baviče s arménskými kořeny Tigrana Hovakimyan­a lze vidět i na televizní stanici Prima Comedy Central.
Foto: David Randuška Jak rozesmát diváky Baviče s arménskými kořeny Tigrana Hovakimyan­a lze vidět i na televizní stanici Prima Comedy Central.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia