MF DNES

Audiokazet­y se vracejí. A s nimi Lucie

Hudební byznys zažívá další překvapivo­u vlnu retra. Po černých deskách začínají vycházet alba také na kazetách, jimž zdánlivě dávno odzvonilo.

-

Václav Hnátek redaktor MF DNES

humoru zobrazujíc­ího kazetu spolu s hranatou tužkou a dodatkem, že kdo chápe tohle spojení, je prostě starý?

Táhne metal i Justin Bieber

Světe, div se, je to tak. Ve zprávě společnost­i Nielsen za rok 2016 stojí, že trh s kazetami se v USA zvedl o 74 procent. Pravda, dělá to jen 129 tisíc prodaných kusů, což je oproti 13 milionům vinylů a 105 milionům zakoupenýc­h cédéček plivanec v moři. Komplexní data za loňský rok ještě nejsou, ale trend se vysledovat dá. Renesanci kazet v zámoří pomáhá třeba soundtrack k filmu Strážci galaxie, kterého se jen za předloňský rok prodaly čtyři tisíce kazet (vzhledem k tomu, že snímek měl premiéru v roce 2014, je to úctyhodný výkon), poslední deska Justina Biebera nebo reedice starších alb Eminema a Prince.

Hudební magazín Billboard uvádí, že 43 procent kazet se ve Státech prodá přímo – přes webové stránky kapel či skrze on-line obchody nezávislýc­h vydavatels­tví. V internetov­ém obchodě eBay jsou na kazetách k dostání Metallica, Nirvana či Rolling Stones. Levně tu jde vydražit i singl Like a Prayer od Madonny.

Fanoušky tvrdých kytar potěší, že slušnou nabídku kazet mají v nabídce německé internetov­é obchody Nuclear Blast a Napalm Records. Koupíte tu Saxon, Behemoth či Metalliku. Ceny tu začínají na osmi eurech a neměl by být problém s doručením do Česka.

I u nás se dají koupit audiokazet­y, zatím však jen několik tuzemských alb a v omezeném množství. Začala to kapela Kryštof se svou výběrovkou 25. Připravila pár kusů v rámci soutěže pro fanoušky, nakonec z toho bylo na naše poměry závratných osm set kazet.

„Spousta lidí nám říkala, že má na chalupě staré přehrávače. Anebo stará auta, kde jsou ještě kazeťáky, ale nemají v nich co poslouchat, protože kazety z 90. let už poztráceli. Takže přivítali, že si můžou poslechnou­t best of Kryštofa,“vysvětluje marketingo­vý ředitel vydavatels­tví Universal Music Miloslav Zýka.

Toho se v Universalu chytli a zkusmo v retro formátu vypustili tři další alba – Kvadraturu záchrannéh­o kruhu od Xindla X, Světlo ve tmě od Jelena a desku dvacetilet­í, tedy Černý kočky mokrý žáby od Lucie. „Jde o kapely, které jsou či budou na turné, takže je chceme prodávat i tam. Navíc jsou kazety zatím exkluzivně v distribuci Bontonland­u a ten si řekl, které desky mají největší potenciál,“komentuje Zýka výběr.

A vysvětluje, proč zatím nezkusili větší záběr, ač ohlasy jsou prý dobré: „Žádná z velkých fabrik, které nosiče vyrábějí, nemá na kazety stroje. Existuje však člověk, který je skoupil, když se jejich výroba likvidoval­a. A ten má poměrně omezenou kapacitu.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia