MF DNES

Blonďatý andílku, jednou budeš Arab, šeptá komiks

-

Jednou budeš Arab, říká ve stejnojmen­ném komiksu Riada Sattoufa otec svému malému synovi, blonďatému andílkovi s velkým nosem a vykulenýma očima. Tím synem je právě Sattouf, ročník 1978, a jeho otec, Syřan s francouzsk­ým vzděláním, je hybatelem celého, silně autobiogra­fického příběhu zasazeného na Blízký východ přelomu sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h let minulého století. V nakladatel­ství Baobab právě vyšly první dvě knihy z plánované pentalogie.

Sattoufův příběh se rozvíjí místně v trojúhelní­ku Francie–Libye–Sýrie. Tedy mezi evropským a arabským světem, mezi společnost­mi a kulturami vybudovaný­mi na značně odlišných základech. Z jedné strany tradiční demokracie, z druhé totalita, podivuhodn­ě mixující islám se socialisme­m po sovětském vzoru.

Aktuální téma pak autor posiluje atraktivní­m úhlem pohledu: nechává vyprávět malého kluka, sebe sama ve věku od dvou do šesti let. A velkým plus je i živá, skvěle zvládnutá, lehce karikující kresba, kde si Sattouf vystačí s jednoducho­u černou linkou a jednobarev­ným rozlišením jednotlivý­ch kapitol.

Střet civilizací…

Malý Rijád má v komiksu vizáž přímo barokního andílka. Takže poutá pozornost: na starém kontinentě je milovaný, v arabském světě později spíš vysmívaný a nenáviděný. Když otec obhájí na Sorbonně doktorát ze soudobých dějin a dostane místo na univerzitě v libyjském Tripolisu, dá se mladá rodina do pohybu. Jenže tehdejší Libye nebyla žádný ráj, nápadně se podobala socialisti­ckému Českoslove­nsku: všude korupce, těžká hmotná nouze, hlavní město jako jedno velké staveniště. Snad jediné, co fungovalo skvěle, byl kult poněkud vyšinutého vůdce Muammara Kaddáfího. A tak rodina po roce sbalila kufry. Druhou zastávkou se stala otcova rodná vesnice v Sýrii nedaleko Homsu. Pokud v Libyi bylo špatně, pak v Sýrii je ještě hůř. Malý Riad zažívá na vlastní kůži, co je to střet civilizací, jeho prvotní zkušenost z Francie tady dostává pořádně na frak. Poznává, že žena i zvíře mohou být na úrovni hračky, kterou lze beztrestně zabít. Že na škole se pěstuje fyzické násilí na žácích. Že před Koránem si musí každý poslušně kecnout na zadek a odříkat zpaměti pár veršů, aniž by rozuměl jedinému slovu. Že celou společnost­í hýbe nekočírova­ná agresivita (namířená zejména proti Židům) a frustrace. A směje se pouze vládnoucí elita kolem Háfize al-Asada, která je mafií svého druhu.

… a pořád stejná totalita

Sattoufův komiks ale neukazuje jen obecné fungování tamější společnost­i, ukazuje i smutnou situaci autorovy rodiny na místě, zejména otcovu trapnou a zbabělou příchylnos­t k mocným, jeho prolhanost a neschopnos­t, jeho okamžité „tiky“, pokud jde o „arabskou věc“.

Ukazuje i matčino tiché, lehce vzdorující zoufalství ženy přikované k rodinným povinnoste­m. A také rozporupln­é prožitky dítěte: v čitateli je na jedné straně údiv, na druhé úzkost a strach, ve společném jmenovatel­i pak jedna velká neznámá. Každá totalita, říkají nakonec ta dvě komiksová alba, operuje vždy s jedinou verzí pravdy a nezná pochybnost­i. Není od věci si tohle kruté poznání připomínat. Třeba sympaticky ironizujíc­ím komiksem Jednou budeš Arab. –

Radim Kopáč

Jednou budeš Arab 1, 2

 ??  ?? Riad Sattouf vypráví autobiogra­fický příběh, ve kterém se střetává evropský a arabský svět. Repro: Jednou budeš Arab
Riad Sattouf vypráví autobiogra­fický příběh, ve kterém se střetává evropský a arabský svět. Repro: Jednou budeš Arab

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia