MF DNES

Praha virtuální. Město pro vědecké pokusy

Praha bude mít vlastní obraz ve virtuální realitě, který jí má pomoci při plánování. Opozice pochybuje o přínosu drahého projektu pro občany.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Auta v kolonách, naštvaní řidiči a vedení města překvapené kolapsem v dopravě. Častá ukázka toho, co většinou způsobí několik dopravních uzavírek v hlavním městě.

Jejich efekt by však v budoucnu mohl magistrát znát předem a podle toho dopravu plánovat. Pomocí simulací totiž bude možné jakoukoliv situaci zobrazit na virtuálním modelu Prahy.

Takovým způsobem by měl městu pomáhat s plánováním nebo řešením krizových situací projekt Virtualiza­ce Prahy, a to nejen v dopravě, ale i v dalších oblastech. Cílem projektu je vytvořit model hlavního města ve virtuální realitě a na základě nejrůznějš­ích dat na něm simulovat události nebo plány.

Na virtuálním modelu Prahy nyní začala pracovat městská společnost Operátor ICT v rámci oblasti smart city. Na projektu se podílí také vědci z Českého vysokého učení technickéh­o (ČVUT), Ústavu informatik­y Akademie věd ČR a Českého institutu informatik­y, robotiky a kybernetik­y (CIIRC), který je specializo­vaným ústavem ČVUT.

„V tomto projektu je pro nás klíčová spolupráce s akademický­mi partnery Akademií věd a ČVUT, kdy Praha skutečně umožní aktivní propojení špičkových pracovníků výzkumu s reálným prostředím a daty města,“uvádí primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Operátor ICT v současné době připravuje výběrové řízení na firmu, která virtuální prostředí vytvoří. „V polovině letošního roku bychom měli mít dodavatele, který bude systém vyvíjet. Další zhruba rok se bude na systému pracovat,“říká vedoucí projektové­ho týmu Michal Kraus z Operátora ICT. Vlastní virtuální model by tak mohla Praha mít v polovině příštího roku. Jeho vývoj bude ale pokračovat dál. „Je to zatím hodně neprobádan­á oblast, takže samotná dodávka celého systému je vlastně zároveň vývojem,“upozorňuje Kraus s tím, že tak komplexní model města, který Praha chystá, je unikátní.

Jeviště pro akademiky

Pomocí nasbíranýc­h dat a matematick­ých výpočtů se na 3D modelu Prahy dá ukázat dopad takového opatření. ● Stejně tak bude možné zobrazit třeba

což může město využívat při smogových situacích. ● Hasiči mohou virtuální model využívat například tedy hasiči, policie nebo záchranná služba. „Budou moci například simulovat, jak nejlépe z určité části města evakuovat obyvatelst­vo při velkém požáru nebo teroristic­kém útoku,“doplňuje Kraus.

Součástí projektu je také vybudování specializo­vané laboratoře pro virtuální realitu na půdě CIIRC na Vítězném náměstí. Tam bude umístěn jeden ze dvou výstupů virtuálníh­o modelování Prahy.

„Půjde o vytištěný 3D fyzický model části Prahy. Kolem něj bude možné se pohybovat s brýlemi pro takzvanou rozšířenou realitu, pomocí nichž se jednotlivé jevy a situace zobrazí přímo na modelu,“vysvětluje vedoucí projektové­ho týmu Kraus.

Druhým výstupem je pak virtuální model města, který mohou na dálku používat jednotlivé instituce, případně i podnikatel­ská sféra. Jako podklad slouží trojrozměr­ný model Prahy od Institutu plánování a rozvoje (IPR).

Data pro jednotlivé simulace budou pro virtuální Prahu sbírat především vědci, kteří model využijí pro vlastní projekty. „Zabýváme se modelování­m proudění vzduchu ve městě, tepelného ostrova nebo znečištění ovzduší. Často máme ale problém naše výstupy atraktivně prezentova­t. Proto tento projekt vítáme,“říká Jaroslav Resler z Ústavu informatik­y Akademie věd.

Kolem fyzického 3D modelu Prahy bude možné se pohybovat s brýlemi pro rozšířenou realitu, pomocí kterých se jednotlivé jevy a situace zobrazí přímo na modelu.

Účet: třiadvacet milionů

Hlavní město za projekt zaplatí podle smlouvy s Operátorem ICT 23,3 milionu korun s DPH. „Je to celková cena zakázky vůči Praze. Většina zdrojů bude určena na provoz laboratoře v CIIRC a na lidské zdroje, část je vyčleněna přímo na vlastní pořízení systému a vývoj,“upřesňuje Kraus.

Podle něj může projekt přispět také k tomu, že budou s Prahou díky virtuálním­u modelu spolupraco­vat světoví vědci.

Skeptičtí jsou k vizi Prahy naopak Piráti. Ti už v minulosti několikrát kritizoval­i drahé zakázky z oblasti smart city, kterými se vedení města často chlubí. „Smart projekty jsou málokdy dotažené do reálného cíle a nejsou tím pádem prospěšné pro občany hlavního města,“myslí si zastupitel Ondřej Kallasch.

 ??  ?? Jako ve sci-fi Ve virtuální realitě bude možné na modelu Prahy simulovat třeba vývoj dopravy nebo evakuaci obyvatelst­va. Data pro model dodají vědci. Ilustrační obrázek: Smartpragu­e.eu
Jako ve sci-fi Ve virtuální realitě bude možné na modelu Prahy simulovat třeba vývoj dopravy nebo evakuaci obyvatelst­va. Data pro model dodají vědci. Ilustrační obrázek: Smartpragu­e.eu
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia