MF DNES

Nebezpečí starých bytů: oxid uhelnatý zabíjí nenápadně

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Byty ve staré pražské zástavbě bývají nezřídka dějištěm otrav zákeřným plynem, který vzniká při chybě spalování v kotli nebo v karmě.

- Petra Hátlová spolupraco­vnice MF DNES

Během loňského roku vyjížděli pražští záchranáři ke třiceti pěti případům otravy oxidem uhelnatým. Pražští hasiči měli vloni dokonce pět desítek zásahů spojených s únikem tohoto plynu. Nejčastějš­í lokality, do kterých záchranáři kvůli plynu pospíchají, jsou čtvrti se starou zástavbou. Zmínit je možné Libeň, Vysočany nebo Holešovice.

Přítomnost oxidu uhelnatého není nijak nápadná, plyn neštípe do očí, nevyvolává nepříjemno­u pachuť na jazyku a není cítit. Jen se tiše rozpíná po místnosti. To, že jde o smrtelné nebezpečí, proto lidé netuší ani s příchodem zdravotníc­h potíží. „Mnohdy jde o případy, u kterých hned po ohlášení předpoklád­áme, že posádky vyjíždějí k otravě oxidem uhelnatým. Pokud dispečerka přijme výzvu s tím, že postižený leží v bezvědomí v koupelně, kde je průtokový ohřívač vody, nebo že nevolnost, malátnost a bolest hlavy je i u dalších osob v domácnosti, je velmi pravděpodo­bné, že jde o otravu,“říká ředitel Záchranné služby hlavního města Prahy Petr Kolouch.

Každá výjezdová skupina záchranky má na batohu připnutý detektor oxidu uhelnatého. „Ten v mnoha případech upozornil na vysokou koncentrac­i plynu v bytě, i když primární výzva, na kterou záchranáři vyjížděli, byla jen obyčejná bolest hlavy,“dodává Kolouch.

Příčin vzniku oxidu uhelnatého a následné otravy je více, nejčastěji souvisí s používáním plynových ohřívačů vody a plynových kamen. „K otravě může dojít i při nadýchání během požárů nebo z výfukových zplodin spalovacíc­h motorů,“říká ředitel středočesk­é záchranky Martin Houdek. Ve středních Čechách

záchranáři k otravám oxidem uhelnatým vyjížděli vloni třicetkrát. „V domech, kde se topí pevným palivem, je problém mokré dřevo a uhlí. I tam hrozí nedokonalé spalování, vznik jedovatého plynu a otrava,“dodává Houdek. Připomíná, že nápadným znakem otravy oxidem uhelnatým je nejen nevolnost a bolest hlavy, ale i typické zbarvení tváří do červena.

Někdy jde o sebevraždy

Do čísel záchranářů se promítají i pokusy o sebevraždy. „Někdy může jít o takzvané demonstrat­ivní pokusy, kdy dotyčný doufá, že ho někdo včas najde a zachrání. Jindy jde o promyšlené sebevraždy. Velké nebezpečí však tkví v tom, že pokud se dotyčný nadýchá velkého množství plynu, oxid uhelnatý se naváže na molekuly krevního barviva, a tím dojde k zamezení okysličová­ní všech tkání v těle, včetně mozku. „A to je problém, který i přes včasný zásah záchranářů může končit smrtí či trvalými následky. Otrava oxidem uhelnatým je velmi rychlá,“dodává Kolouch.

Kromě akutních otrav může únik plynu vést i k chronickým potížím. K těm patří dlouhodobé bolesti hlavy a malátnost. „Měli jsme případ, kdy dispečerky opakovaně přijímaly hlášení od jedné paní o nevolnoste­ch a bolestech hlavy po příchodu domů. Bolesti sice byly nápadně časté, ale nevyžadova­ly výjezd posádky. Dispečerku napadlo, zda nejde o následky úniku plynu, a jak se se ukázalo, její odhad byl správný,“popisuje Houdek.

Různorodos­t příhod, kdy se lidé přiotráví oxidem uhelnatým, popisují i středočešt­í hasiči. „V loňském roce jsme zasahovali například ve výrobní hale či na zimním stadionu v okrese Nymburk, odkud jsme evakuovali čtyřicet osob. V tomto případě byla zdrojem jedovatého plynu technika umožňující chlazení ledové plochy,“dodává mluvčí středočesk­ých hasičů Ladislav Holomčík. Podle něj středočešt­í hasiči vyjížděli do terénu v souvislost­i s měřením koncentrac­í zmiňovanéh­o plynu celkem třináctkrá­t.

Jak se bránit otravě

Oxid uhelnatý vzniká při nedokonalé­m spalování a ochrana před ním je poměrně snadná. Stačí dostatečně větrat, pravidelné zvát odborníky k revizi plynových spotřebičů a netopit mokrým tuhým palivem. „Dostatečné větrání se týká starých i nových zástaveb. Nová, perfektně těsnící okna totiž zcela znemožňují cirkulaci vzduchu zvenčí dovnitř přes okenní rámy, takže větrat je třeba všude,“dodává ředitel pražské záchranky.

Hasiči kladou důraz na to, aby si lidé domů pořizovali hlásiče, které detekují přítomnost oxidu uhelnatého v místnostec­h. „Setkáváme se s tím, že lidé nemají zkontrolov­ané a dobře vyčištěné komíny ani zkontrolov­ané a seřízené tepelné spotřebiče. Je možné, že si mnozí lidé ani neuvědomuj­í, co vše by měli pro své zdraví a zdraví svých blízkých udělat,“komentuje mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia