MF DNES

Upálím tě, hrozil muž exmanželce a škrtl

-

Plameny si chtěl vyřídit účty se svou bývalou chotí a jejím novým druhem jedenašede­sátiletý zedník Zdeněk Chadima. Loni v březnu podpálil v Nučicích kousek od Prahy chatu, v níž pobývala manželka s novým přítelem. Oba útok přežili. Kauzu včera začal řešit senát Krajského soudu v Praze. Chadimu žalobce viní z pokusu dvojnásobn­é vraždy.

Rozvod a následné spory s expartnerk­ou obviněný nezvládl a loni 20. března se je podle žalobce rozhodl řešit ohněm. Na dvorku chaty ženě sprostě nadával, hrozil, že ji upálí, a poté se ji pokusil polít benzinem z kanystru, který si krátce předtím koupil. To se mu nepodařilo, žena se ukryla v domku, kde byl i její přítel. „Obviněný polil dveře a zapálil. Vyskočit oknem obětem bránil, okno polil a podpálil,“uvedl státní zástupce Tomáš Milec.

Od podpálené chatky, v níž byli uvězněni dva lidé, přeběhl k sousednímu objektu, který patřil bývalé choti. I na něj chrstl na několika místech benzin a škrtl sirkou. Obžalovaný podle žalobce také na druhého muže vytáhl nůž. V následné potyčce napadený Chadimovi vyrazil zbraň klackem.

Drama uzavřeli zalarmovan­í policisté, kteří paliče zpacifikov­ali, plameny zlikvidova­li hasiči. „Byl jsem napitej, chtěl jsem bývalou manželku jen zastrašit, ne zabít. Řekla mi, ať táhnu, já jsem jí nadával,“řekl soudu obviněný. Přiznal i zapálení druhé chaty. „Podpaloval jsem to na více místech. Plameny dosahovaly do výše přibližně jednoho metru,“líčil děj Chadima.

Bezprostře­dně po zatčení však obviněný mluvil poněkud jinak. „Řekl, že ji chtěl upálit, že to dokoná. Působil dojmem, že pil, cítil jsem z něj alkohol,“vypověděl policista, který Chadimu zatýkal. O snaze čin dokonat hovořil také při výslechu u policejníh­o vyšetřovat­ele.

„Já vždycky něco plácnu, jsem už takový. Naopak, dotklo se mne, co jsem udělal, co je to za špínu,“komentoval to včera při výslechu v jednací síni Zdeněk Chadima. Toho prý zdeptal krach vztahu a následný rozvod. „Z lásky jsem na chatce nechal hodně práce, nic jsem za to nechtěl. Ale ona jen předstíral­a, že mne miluje,“popsal motiv svého jednání obviněný. Již dříve se ženě mstil tím, že jí rozřezal pneumatiky a její vůz poškrábal šroubováke­m.

Křičel a smál se

O tom, co se loni v březnu dělo v chatové osadě kousek od Prahy, vypověděla i někdejší choť obžalované­ho. Chadima jí nejprve začal nadávat a vyhrožovat. „Měla jsem z něj strach, schovala jsem se. Z domu posléze vyšlehly plameny. Bála jsem se o život,“vypověděla.

Šlo o hororový zážitek, komentoval dramatické okamžiky její nový přítel. „Křičel na nás, usmažte se, já vás tady upálím, a smál se u toho. Bylo to psycho. Na ženu křičel, že ji vyřídí,“vypověděl. Obžalovaný se ho také prý snažil polít benzinem.

Alkohol dodával obviněnému kuráž a odbrzdil jeho jednání. I to plyne z psychiatri­cké expertizy. „Osobnost obžalované­ho je emočně nevyvážená. Má snížený práh frustrační tolerance,“vypověděl mimo jiné psychiatr Vlastimil Tichý. Motiv podle expertů může být právě v rozvratu vztahu obžalované­ho.

Hlavní líčení pokračuje výslechy dalších svědků a znalců. Jednání naplánoval­a předsedkyn­ě senátu Iva Říhová na čtyři dny. Obžalované­mu za pokus dvojnásobn­é vraždy hrozí 15 až 20 let za mřížemi, nebo dokonce i trest výjimečný. (boh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia