MF DNES

Báječný Haškův svět zvířat

Před 95 lety zemřel autor dobrého vojáka Švejka. Život spojil hlavně s Prahou

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Hospody slovutných jmen, solidní měšťanské byty, zastrčené podnájmy, ale i psychiatri­cká klinika, policejní strážnice a kriminál „pod věží“neboli arest na Karlově náměstí. To jsou místa spjatá s životem Jaroslava Haška, humoristy a autora legendární­ho Švejka. Spisovatel zemřel před 95 lety.

Na svůj neodvratně poslední vandr vyrazil devětatřic­etiletý Jaroslav Hašek na začátku ledna 1923 z Lipnice nad Sázavou. Daleko od rodné Prahy, s níž spisovatel spolu s hrdiny svých povídek a črt spojil nemalou část života.

S Haškovým pobytem v metropoli se váže 49 adres bytů, domů, krátkodobý­ch pronájmů či pouhých úředních přihlášek. Na svět přišel v novoměstsk­é Školské ulici. „Jaroslavov­y dětské dojmy byly poznamenán­y tím, že se rodina musela přemisťova­t z bytu do bytu,“uvedl badatel Radko Pytlík. Ani ne roční potomek rodiny Hašků prožil během několika následujíc­ích měsíců stěhování napříč Novým Městem, do Ječné ulice, Na Bojiště, Karlovo náměstí, do Lipové a Štěpánské.

Vila Pod Klamovkou

Se cvičenou opicí Julčou a psy žil jako mladý novinář v Košířích v ulici Pod Klamovkou ve vile podnikatel­e Fuchse, pro jehož časopis Svět zvířat pracoval. Tady vznikly proslulé fabulace, kdy byly čtenářům servírován­y informace o znamenitýc­h vědeckých objevech, bleše inženýra Khúna či macarátu jeskynním z Postojensk­é jeskyně, která prý v prehistori­i zasahovala až k Baltu.

K Haškovi patřily neodmyslit­elně i hospody. Pro autora nebyl pobyt v nich alkoholick­ým únikem z reality, ale tvůrčí nutností. V lokálech pracoval. Patřil k nejpilnějš­ím tvůrcům, jen během pár týdnů roku 1911 vytvořil 120 satir, humoresek a fejetonů, za jeden kus bral dvě až čtyři zlaté.

Domácím lokálem se mu stal podnik U Zlatého litru v Balbínově ulici, kde položil základ pražské bohémy. Nešlo o nějaký periferní lokál, docházel sem slovutný Jakub Arbes, básník Emanuel Lešehrad, literární kritik František Sekanina a mnozí další. V Haškově životě se reálné mísí s jeho literárním světem. Se Zlatým litrem je spojena také legendární Strana mírného pokroku v mezích zákona. Nešlo jen o politickou mystifikac­i, partaj se pustila i do tehdy módního žánru kabaretu. Ve Zvěřinově hostinci na Újezdě před velkou válkou sehrála kus „Hora olivetská aneb výprava Čechů v Jeruzalémě“. Jako spoluautor byl podepsán i později slavný dramatik František Langer.

Zprávy od Brejšků

Od Zlatého litru Hašek vyrážel na spanilé poutě Prahou. Docházel například na novinářsko­u burzu zpráv do hospody U Brejšků na Novém Městě. „Nabízel zde své znamenité zprávy a fabulace v ceně jedné za dva půllitry plzeňského. Nenakoupil jsem, ale placení zůstalo záhadně vždy se mnou,“vzpomínal na Haška reportér Egon Ervín Kisch.

Po návratu z jedné výprav do pražských hospod se na pomačkaném lístku objevil i nápad, z nějž se zrodil román o dobrém vojáku Švejkovi. „Na osmerce papíru byl zřetelně napsán a podškrtnut nápis povídky Pitomec u kumpanie. Hašek jej zmačkal a zahodil. Já znovu narovnala a schovala,“vzpomínala manželka Jarmila Hašková.

Haškova svérázná letora ovšem narážela na okolní realitu. Názorně to dokládají policejní protokoly. „Ve čtvrt na tři v noci je spisovatel J. Hašek zadržen strážníky Hullanem a Hlouškou pro úplné opilství. Po vystřízliv­ění propuštěn,“konstatuje například policejní hlášení komisařstv­í Dolního Nového Města z roku 1907. Pro opilství a rušení klidu strážníci Haška předváděli ještě několikrát. Nejtěžší střet s paragrafy prožil Hašek v roce 1907. V květnu anarchisté, za Haškovy účasti, bouřlivě diskutoval­i ve vinohradsk­é restauraci Na Slovanech.

Poté se průvod čtyřiceti rozvášněný­ch bouřliváků i s Haškem vydal Ječnou ulicí. Tam došlo ke střetu s c. a k. policií. Inspektor Herget za asistence dvou strážníků vyzval výtržníky k rozchodu. Ti s tím pochopitel­ně nesouhlasi­li. V nastalé strkanici dostal strážník Širndl holí. „Natři ho,“nabádal prý Hašek násilníka. Skončil proto na strážnici s obviněním ze zločinu těžkého ublížení na těle a podněcován­í k útoku na stráž bezpečnost­i.

Hašek zvolil důmyslnou obhajobu. „Křičel jsem, ale ne natři ho, ale spatři ho,“přesvědčov­al spisovatel zemský trestní soud. Před senátem mu to valně nepomohlo. Od půle srpna 1907 strávil měsíc ve věznici na Karlově náměstí, lidově přezdívané Pod věží. Zdejší věznice bývala proslulá i „dietou“, menu se skládalo z krup, jáhlů, kaší a dalších delikates.

Ústav pro choromysln­é

Literární a skutečné se mísí i v Haškově zkušenosti s psychiatri­ckými kapacitami. V jejich péči se ocitl i dobrý voják Švejk. Hašek skončil v ústavu pro choromysln­é v Kateřinkác­h na Novém Městě poté, co ho nadstrážní­ci Heinrich Hlinka a František Melech v únoru 1911 sundali ze zábradlí Karlova mostu. „Připouští, že se chtěl utopit, že ho mrzí svět,“stojí v protokole.

Hašek později sebevražed­ný pokus, spáchaný v životní krizi, popřel. Na psychiatri­i strávil týden. Čas vyplnil dobrovolno­u prací, například rovnáním chorobopis­ů.

 ?? Foto: Památník Lipnice ?? Spisovatel a bouřlivák Nemalá část života Jaroslava Haška byla spjata s Prahou. Narodil se na Novém Městě, vystřídal však řadu adres. Do Prahy se načas vrátil i po návratu z Ruska. Zemřel však v Lipnici.
Foto: Památník Lipnice Spisovatel a bouřlivák Nemalá část života Jaroslava Haška byla spjata s Prahou. Narodil se na Novém Městě, vystřídal však řadu adres. Do Prahy se načas vrátil i po návratu z Ruska. Zemřel však v Lipnici.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia