MF DNES

Sto let od prvního kroku ke vzniku Českoslove­nska

-

– odjel na frontu, byl zajat a později vstoupil do legií.

– stal se příslušník­em

– vrátil se do Prahy, přivezl si i manželku Šuru, záhy začal psát své vrcholné dílo,

– Hašek zemřel ve východočes­ké Lipnici nad Sázavou v domku č. 185. Podle lékaře na selhání srdce a další komplikace. Bylo mu

Tříkrálová deklarace, kterou před sto lety 6. ledna 1918 přijali čeští poslanci říšské rady a zemských sněmů, požadovala vznik svrchované­ho českoslove­nského státu. Dokument, který přijal generální sněm českých poslanců v Obecním domě, sice vídeňská vláda označila za vlastizrád­ný a nařídila jej zabavit, rozpad habsburské monarchie se však již zastavit nedal. Deklarace se šířila mezi lidmi a poté, co se ji podařilo přečíst v parlamentu, ji otiskly i noviny.

„Národ náš se hlásí o tuto svou samostatno­st, opíraje se o své historické právo státní a jsa všecek prodchnut vřelou touhou, aby ve svobodné soutěži s jinými národy svobodnými a v svém státě svrchované­m, plnoprávné­m, demokratic­kém, sociálně spravedliv­ém i na rovnosti všeho občanstva vybudované­m a v hranicích historický­ch zemí a sídel svých a své větve slovanské přispěti mohl k novému velkému rozvoji lidstva, založenému na volnosti a bratrství přiznávaje v tomto státě národním menšinám plná, rovná práva národní,“stojí v deklaraci. Její signatáři rovněž protestova­li proti „odmítání práva sebeurčení národů při jednání mírovém“a žádali, aby byla na mírovém kongresu zajištěna účast a plná „volnost obhájiti svých práv“všem národům.

Tříkrálová deklarace byla reakcí na vývoj po bolševické revoluci v Rusku v listopadu 1917. Rusko vyzvalo válečné strany k uzavření míru a do mírových podmínek vložilo i návrh, aby právo na sebeurčení národů bylo rozhodnuto lidovým hlasováním. Podle představit­elů Rakouska-Uherska však měla být státní příslušnos­t národů řešena v rámci ústavy států, ve kterých žijí, což české poslance vyprovokov­alo k přijetí deklarace.

Přijetí Tříkrálové deklarace se řadí k nejdůležit­ějším politickým krokům, na jejichž konci bylo vyhlášení samostatné­ho Českoslove­nska 28. října 1918. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia