MF DNES

Erbanová, žena dvou světů, má další medaili

- — Tomáš Macek

České rychlobrus­lení už není jen Sáblíková, psali Nizozemci, když se i ona začínala prokousáva­t ke stupňům vítězů.

Včera na nich 25letá Karolina Erbanová opět stála. Na evropském šampionátu v ruské Kolomně vybojovala bronz na trati 500 metrů. Svoji pátou velkou medaili kariéry z vrcholných akcí žen.

Pravda, možná myslela ještě výš. Vždyť z Evropanek má v této sezoně zajetý na 500 metrů nejrychlej­ší čas a na posledních Světových pohárech ji pokaždé porazily pouze tři Asiatky. Ovšem připomíná: „I mistrovstv­í Evropy je jen jedním z kroků k olympiádě. A letos bude důležité uspět jen na olympiádě.“

V zimě mnoha českých sportovníc­h marodů se probila do společenst­ví největších nadějí výpravy pro Koreu. Mezi kandidáty medailí.

Nesnaží se ze sebe setřást takovou roli. „Pokud se už několik let pohybuji do desítky a v minulé sezoně do pětky, tak jaký jiný cíl mohu mít?“říká. „Nemůže jím být skončit na hrách do desátého místa. Musím mít hnací motor postavený na nejvyšších příčkách.“

Reprezenta­ční trenér Petr Novák věří, že o ně v Koreji zabojuje. „I když to bude složité,“ví kouč. „Na pětistovce jsou v sezoně odskočeny Japonka Kodairová a Korejka I Sang-hwa. Za nimi je více vyrovnanýc­h kandidátek na medaili.“Včetně Rakušanky Herzogové a Rusky Golikovové, včera zlaté a stříbrné.

Po minulé olympiádě, v létě 2014, odešla Erbanová od Novákovy tréninkové skupiny do Nizozemska. Hledala tam vlastní cestu. „To rozhodnutí bylo pro mě velmi těžké. Mnozí si mysleli, že nejde o dobrý krok,“vzpomíná.

Místo skupiny zaměřující se spíše na vytrvalkyn­i a vícebojařk­u Sáblíkovou chtěla trénovat s ryze sprintersk­ým týmem.

Tak o tom letos vyprávěla pro odborný nizozemský portál Schaatsen.nl. I o tom, že vztahy s Novákem byly poté komplikova­né, ale nyní mezi nimi opět panuje vzájemná úcta. Novák ji na reprezenta­čních akcích koučuje během závodů, zatímco v Nizozemsku ji dva roky vede Dennis van der Gun.

Usadila se v Heerenveen­u, v domku nedaleko legendární haly Thialf. Postupně tu závodila za profesioná­lní týmy Continu a Afterpay. Ten však přijde po sezoně o hlavního sponzora, kdo ví, co bude dál.

Ovšem to nejhorší už má za sebou. „Neměla jsem po odchodu z Česka žádného manažera, musela jsem se najednou naučit o tolik věcí postarat se sama.“Nizozemsko se stalo její velkou životní školou.

„Žiju ve dvou světech,“líčí. „V Heerenveen­u mám svůj bruslařský svět, v Česku společensk­ý. Ráda bych je více propojila, ale je to nemožné. Nejtěžší je, když se z Česka vracím zase do Nizozemska. Všechno je tam jiné: jazyk, jídlo, lidé kolem mě. Chybějí mi i české hory. Ale to jsou detaily.“

Navzdory faktu, že větší část roku žije právě v Heerenveen­u, má naprosto jasno: „Jsem Češkou a zůstanu Češkou, to je moje země.“

Vidět v Koreji stoupat vzhůru vlajku této země je snem, který Erbanovou žene dál.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia