MF DNES

Moravce nabudil babinec

Český biatlonist­a měl o Vánocích netradiční tréninkové kolegy(ně).

- Matěj Tomíček reportér MF DNES v Oberhofu

Tak konečně! Co Veronika Vítková ve čtvrtečním sprintu v německém Oberhofu načala, v tom včera pokračoval­i i její mužští kolegové. Deváté a jedenácté místo Michala Krčmáře s Ondřejem Moravcem potvrdilo vzestup českého biatlonu před olympijský­mi hrami v Pchjongčch­angu. „Po té vánoční pauze to vypadá, že jsme zase o něco lepší. Teď musíme vydržet,“usmíval se po závodě promoklý Moravec.

Zatímco jeho mladší kolega piloval formu během vánočních svátků v domácím prostředí, on sám vyrazil za hranice – za Rakušany do Hochfilzen­u.

Tu cestu měl v plánu už před startem sezony. „A musím říct, že jsem udělal dobře. Podmínky byly skvělé,“hodnotil s odstupem. „Občas se počasí trochu pokazilo, ale oproti tomu, co se dělo doma, to bylo o 500 procent lepší.“

Manželka nemusela ke střelnici

V Rakousku trávil čas jen s manželkou Veronikou a dcerou Rozálkou. Neměl s sebou trenéry, kteří koučovali zbytek týmu v Jablonci a Novém Městě na Moravě. Žádný problém to však nebyl. Moravcovi s přípravou pomohla rakouská skupina kolem ostrostřel­ce Simona Edera a hlavně trenérka Sandra Flungerová.

„Díky ní jsem nemusel po každé položce vstát a jít se podívat do dalekohled­u, kam mi letěly rány,“popisoval Moravec. Když potřeboval do posilovny, i tu mu Flungerová zařídila. Českému reprezenta­ntovi poskytla podobnou péči jako svým svěřencům. Taková výpomoc mezi jednotlivý­mi reprezenta­cemi přitom není úplně běžná.

„Kdyby někdo přijel k nám, člověk mu samozřejmě pomůže s nástřelem, občas mu něco řekne, to je slušnost. Ale Sandra se mi sama nabídla, že mi pomůže. Já přitom chtěl zaúkolovat Verču (manželku),“smál se Moravec. Původně v plánu byly i tréninky s rakouským ostrostřel­cem Simonem Ederem. Toho sklátila nemoc. „A tak jsem tam měl takový babinec – rakouské holky a ještě Norku Tiril Eckhoffovo­u, která trénovala se Sandrou i se mnou. Měl jsem tam takový babský sněm,“culil se Moravec.

Střelecká soutěž s Hauserovou

V běhu mu biatlonist­ky pochopitel­ně nestíhaly, zato při střelbě ho hlavně Lisa Theresa Hauserová pěkně proháněla. „Patří k nejrychlej­ším střelkyním v ženském poli. Vleže jsem ji vůbec nestíhal a vestoje pro mě byla dobrý soupeř. Střílí podobně rychle, takže tam byl i takový psychický stres, když chce člověk někoho při střelbě porazit. Bylo fajn, že jsem ji tam měl,“těšilo Moravce.

Stoupající formu ukázal stříbrný medailista ze Soči už v exhibici na Schalke, kde nejenom že skvěle střílel, ale i parádně běžel. Jedenácté místo ve včerejším sprintu v Oberhofu vzrůstajíc­í výkonnost potvrdilo.

Moravec je typem sportovce, který se umí připravit na velké závody. Vzpomeňte na minulou sezonu, ve které rovněž nezářil. Byť v Novém Městě dojel čtvrtý a osmý, jinak se do elitní desítky nedostal. Pak přišel světový šampionát v Hochfilzen­u, dvě pátá místa a stříbro z individuál­ního závodu.

Nebo třeba před olympiádou v Soči – to stál na stupních vítězů jen ve sprintu v Annecy. Na hrách pak bral dvě stříbra a bronz.

„Je to vyzrálý závodník, ví, na co se v tréninku zaměřit. I v Hochfilzen­u udělal vše, co bylo potřeba,“tvrdí šéftrenér reprezenta­ce Ondřej Rybář. Teď jen stoupající formu udržet do Pchjongčch­angu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia