MF DNES

Návštěva z vesmíru

V prosinci vychytal osm výher a přiblížil se olympiádě. MF DNES zvolila Patrika Bartošáka z Vítkovic hráčem měsíce.

-

Robert Sára hokejový reportér MF DNES

při včerejší cestě na zápas do Hradce Králové seděl v týmovém autobuse s otevřenou knížkou. A vzhledem k tomu, že to hokejové Vítkovice mají k soupeřům obvykle kus cesty, je z brankáře Patrika Bartošáka poměrně vášnivý čtenář. Nedávno přelouskal Hamleta, teď přidal i rytíře Dona Quijota. Nejvíce času tráví u autorů, kteří vysvětlují teorie vzniku civilizace. „Od teoretický­ch astrofyzik­ů až po úplné blázny, kteří píšou fantazmago­rie, jak mohlo lidstvo vzniknout.“Ač on sám byl vychovaný ve víře k Bohu, „zběhl“.

„Myslím, že jsme byli navštíveni z vesmíru, geneticky upraveni a začali se rychleji vyvíjet,“říká.

U hokejisty netradiční záliba.

Třeba mi tam zase něco svitne. Tře- ba se o to začnu zajímat ještě víc. Chtěl bych i na pyramidy do Egypta, na chrám Angkor Vat.

Máte v tomhle spřízněnou duši?

Mám strýce, který je ale jen o tři roky starší, takže je to hodně dobrý kamarád. On je v tom ještě větší blázen než já, s ním si na té notě rozumím. Přijdu po zápase, on si ani nevšimne, že hrajeme, a mám v telefonu plno odkazů na další články.

Co na to říkají spoluhráči?

První reakce je jasná: „Toho neposlouch­ej, je to gólman!“Ale kolikrát lidi a to nemyslím v týmu na veřejnosti řeknou, že jsem blázen, pak přijdou domů a hltají to. Setkal jsem se už s negativním­i reakcemi, jak si to mohu myslet, když jsem byl veden k víře. Vyrůstal jsem v rodině, která chodí do kostela, takže je trochu paradox, že se snažím náboženstv­í přijít na kloub z druhé stránky. To některým lidem přijde ujeté. Ale hlavu mi to neláme. bodů má Bartošák dohromady a vede i celkové hlasování před plzeňskou dvojicí Tomáš Mertl (47) - Milan Gulaš (43). řekl: Na co škola, když budu hrát hokej? Vykašlal jsem se na to. Ale teď budu mít schůzku s ředitelkou jednoho gymnázia, takže se budu snažit maturitu dodělat. Ta četba knížek mi může jen pomoct. A pak? Nemám to naplánovan­é. Jenže když vidím, jak se to posunulo, že před 10 lety byl ten s maturitou někdo, zatímco dneska to moc neznamená? Co teprve za 10 let? Pak nějaká vysoká asi bude nutnost.

Teď k hokeji. Od konce listopadu jste s Vítkovicem­i zažil devět výher v řadě. Ta první přišla v zápase, ve kterém jste si zkrátil vousy a nasadil novou helmu. Symbolika?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia