MF DNES

Moravcův babinec

Jak se český biatlonist­a chystal na zbytek sezony Jako teprve druhý Čech bude mít Milan Hejduk dres pod stropem arény NHL

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

božňuje klid, hlídá si soukromí, nerad se předvádí, vždycky si lebedil ve stínu superhvězd. Hokejista Milan Hejduk nevyhledáv­al společnost celebrit, na cestách s Colorado Avalanche raději zašel na večeři se služebnict­vem, jež se staralo o pohodlí týmu.

Sobotní večer v denverské hale Pepsi Center však bude patřit jemu. Po brankáři Dominiku Haškovi se stane druhým Čechem, jemuž se v NHL dostane výjimečné pocty.

Plachta s číslem 23 bude slavnostně vyvěšena pod střechou arény. Třiadvacít­ka, kterou nosil na dresu, se stane posvátnou, a už žádný plejer „Avs“ji nebude smět použít.

Divákům se doporučuje, ať se na sedačkách uvelebí už v 17.45, byť se úvodní vhazování utkání Colorado – Minnesota očekává až v 19.08.

Předcházet mu bude okázalá show pro skromného mistra střeleckéh­o umění. „Program je i pro mě zčásti tajemstvím. Něco je ve vzduchu. Vím akorát, že můj dres půjde nahoru a já budu muset něco říct,“řekl jedenačtyř­icetiletý Hejduk vesele pro deník Denver Post. Proslov? „Pracuju na něm!“Hosté? „Přiletěli naši z Česka.“Pocity? „Jsem nadšený. Bude to největší osobní ocenění v kariéře.“

Zajímavost? „Se mnou teď bude pod stropem kompletní šestka – gólman, dva beci a tři útočníci.“

33 Patrick Roy – 52 Adam Foote, 77 Ray Bourque – 23 Milan Hejduk, 19 Joe Sakic, 21 Peter Forsberg.

Toť skutečný All Star Team jednoho z nejsilnějš­ích a nejzábavně­jších mužstev přelomu tisíciletí.

Nenápadný chlapík z Ústí nad Labem s ním v červnu 2001 vyhrál Stanley Cup. S padesáti trefami se v dubnu 2003 stal (jako jediný krajan v dějinách) králem kanonýrů NHL. V listopadu 2011 byl jmenován kapitánem. Za Colorado nastoupil v 1 020 zápasech NHL, nasázel 375 gólů a přihodil 430 asistencí. Dalších 112 mačů, 34 branek a 42 nahrávek přidal v play-off. Stejně jako Patrik Eliáš, jemuž se New Jersey Devils podobně pokloní 24. února, zůstal věrný jedinému klubu.

„Ceremoniál jsme Milanovi dlužili už dlouho,“pravil Sakic, jeho někdejší parťák a teď manažer Avalanche. „Vybaví se mi šikovné ruce, pokora, skvělá rána, chování na úrovni. Jeho statistiky jsou báječné, udělal toho pro nás fakt hodně, skvěle nás reprezentu­je ve městě.“

Marně ho zvali na kemp

Vztah Hejduk Avalanche se přitom rodil nesměle. Hubeného kluka draftovali Quebec Nordiques v červnu 1994 až jako číslo 87. Málokdo tenkrát věřil, že sedmdesáti­kilové křídlo z Pardubic v NHL sežene trvalejší zaměstnání.

O rok později se Nordiques přestěhova­li z Kanady na úpatí Skalnatých hor a šéfové Avalanche dvakrát pozvali Hejduka na kemp. Nepřiletěl.

Teprve po olympiádě v Naganu, kde coby zelenáč přispěl k senzačnímu českému triumfu, se odhodlal k přestupu. Působil křehce. Z angličtiny pochytil na gymnáziu jen základy. „Takže jsem dřepěl v koutku kabiny a koukal, jak se ostatní baví. Nerozuměl jsem ani slovo a připadal si jak pako.“

V porovnání s tehdy nasvalovan­ými hranami v NHL vypadal vychrtle. Z domova byl zvyklý si do posilovny „jít lehnout pod činku“.

Podvyživen­ému bažantovi z Evropy tenkrát přidělili triko s číslem 23 a divili se, že skoro v každém přípravném mači skóroval. Protlačil se na soupisku nabitou slovutnými jmény a třiadvacít­ku už si nechal.

Hned ve své premiéře proti Ottawě se zaskvěl bilancí 1+1, v sezoně vyhrál bodování nováčků. A zbytek už je historie, jak se říká v Americe.

Fotili ho jako vraha

Přeborník v zasekávačk­ách a bleskovém zakončení švihem, jež připomínal­o chřestýší uštknutí, znamenitě doplňoval úžasné centry Forsberga či Sakica. Přitom se neflákal při bránění, takže ho obecenstvo milovalo a spoluhráči uznávali.

I reportérům byl čím dál sympatičtě­jší. „Nikdo nikdy o něm neřekl špatné slovo,“píše ve své knize Adrian Dater, jenž léta cestoval s Avalanche po všech štacích. „Když jsme se ho před debutem ptali, jak se cítí, odvětil: Připravuju si hokejku... Ale postupně se z něj stal přemýšlivý partner pro rozhovory.“

Hejdukovi se zalíbilo v „Mile High City“, jež leží v nadmořské výšce Sněžky. Náladu mu zvedalo věčně slunečné počasí i výhled na hory. Založil rodinu, s manželkou Zlatou přivítali na světě dvojčata Marka a Davida. Vedle domu, který často navštěvují jeho táta a máma, si nechal postavit malý zimní stadion, kde hochy naučil základy svého řemesla.

Po odchodu do penze trénuje mládež, pomáhá dobročinný­m spolkům, občas válí za starou gardu „Avs“. I proto Sakic tak chválil jeho vystupován­í na veřejnosti.

Ne, „Hedgie“není nějaký čítankový klaďas. Nezažil v Denveru pouze šťastné chvilky. V závěru kariéry musel se slábnoucím mužstvem strpět série porážek. Trápila ho otlučená kolena i neshody s koučem Joem Saccem. Kdysi taky zaměstnáva­l dopravní policisty překračová­ním povolené rychlosti při řízení. Platil pokuty, jednou byl dokonce zatčen...

„A na stanici mě fotili jako vraha. Odsoudili mě ke třiceti hodinám veřejně prospěšnýc­h prací. Chodil jsem s dětmi na led a ukázal se na basketbalo­vém turnaji. Pak jsem si koupil terénní landrover a už jezdím pomalu,“vyprávěl posléze.

Kdekomu mohl připadat slavný. Zásahem pět minut před koncem posledního střetnutí základní části 2002/03 proti St. Louis si zajistil vysněnou Richard Trophy. Vlastnil zlatou olympijsko­u medaili. Vydělával skoro tři miliony dolarů ročně. V prostředí velkých frajerů se však obvykle choval úplně obyčejně.

Přesto, když jej z letiště přivezli k Hartwall Areně v Helsinkách, kam vyrazil na jaře 2003 posílit „nároďák“, nepustili jej dovnitř, protože ještě neměl akreditaci.

Na sraz národního týmu před Světovým pohárem 2004 si to přihasil ve voze Volkswagen Multi Van, v takovém menším autobusu, vhodném pro rodinné akce. Od majitelů sporťáků a džípů si vyslechl pár poznámek: „Ptali se mě, jestli hodlám rozvážet zeleninu nebo co.“

Jednou se ho tázali, v čem tkví jeho střelecké čaro. Opáčil: „Odjakživa mi to šlo. Asi mám štěstí.“

V začátcích byl v Avalanche vděčný i za podprůměrn­ý ligový plat. A tvrdil: „Rád bych tu nějakou dobu zůstal, když mě budou chtít.“Chtěli ho. Zůstal čtrnáct sezon. A dlouho na něj nezapomeno­u.

 ??  ??
 ??  ?? 3x foto: Getty Images
3x foto: Getty Images
 ??  ??
 ??  ?? Začátek a vrchol Milan Hejduk byl draftován do NHL v roce 1994 týmem Quebec Nordiques. Zářil však především poté, co se klub změnil v Colorado Avalanche. V roce 2003 se stal jako jediný český hráč historie nejlepším střelcem sezony, nastřílel 50 gólů.
Začátek a vrchol Milan Hejduk byl draftován do NHL v roce 1994 týmem Quebec Nordiques. Zářil však především poté, co se klub změnil v Colorado Avalanche. V roce 2003 se stal jako jediný český hráč historie nejlepším střelcem sezony, nastřílel 50 gólů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia