MF DNES

Legendo, co se děje? Velký Jágrův milník v ohrožení

- — Jan Daněk

Ukdejakého sportovce by podobná zpráva téměř vyprchala jako šuměnka ve sklenici vody. Jenže u něj většina (nejen) novinářský­ch zákonitost­í neplatí.

Jaromír Jágr je hrající legenda, jeden z nejlepších borců v historii slovutné NHL. A ačkoli si vydobyl pozici nesmrtelné­ho hokejového boha, stárne jako každý smrtelník.

Co se stalo? Brzy šestačtyři­cetiletého útočníka trenér Glen Gulutzan naposledy nezařadil do sestavy Flames, byť podle mnoha zdrojů byl Jágr fit. „Více informací se dozvíte v pátek,“oznámil stroze před čtvrtečním mačem kouč Calgary.

Včera se tak roztočila centrifuga nejrůznějš­ích teorií, kterými se zabývali skalní fanoušci i renomovaní reportéři. Je Jágr opět zraněný? Neukončí „božská 68“kariéru? Neoznámí Flames, že s Jágrem už nepočítají, což by znamenalo jeho konec v NHL?

Rozuzlení celodenníc­h spekulací. Nic zásadního. „Jeho stav bude dál posuzován ze dne na den,“psali na Twitter žurnalisté, kteří dorazili na včerejší trénink Flames.

Je však nutné podotknout, že hokejový kmet v posledních sedmi duelech nebodoval. Celkově za 22 zápasů nastřádal sedm bodů za gól a šest asistencí. Jeho čas na ledě se proti úvodu sezony ztenčil. I sám Jágr musí cítit, že tenhle ročník o kterém sám prohlašova­l, že je v NHL jeho posledním se nevyvíjí ideálně. Jeho limitem jsou i stárnoucí svaly, kvůli nespecifik­ovanému zranění v dolní polovině těla už dvakrát pauzíroval. Neříká Jágrovo tělo hokejovému martyriu definitivn­ě dost? „Nejsme si jisti, jaké zprávy se objeví, ale nebude to slavnostní Jágrův odchod do důchodu,“uklidňoval už vpodvečer na Twitteru reportér Wes Gilbertson, který pravidelně referuje o Flames. „Co to tedy bude? Operace? Volno na uzdravení?“vyjmenováv­al možné scénáře. O tom, že by se blížil konec Jágra v Calgary, pochyboval i uznávaný zámořský reportér Bob McKenzie. „Podle zákulisníc­h zpráv mu lze zrušit smlouvu po vzájemné dohodě, pakliže se jeho angažmá nebude vyvíjet podle představ. Ale skutečně nastala právě tato situace?“naťukal na Twitter McKenzie. „Rojí se spekulace, ale podle mě se v nejbližší době nedají očekávat zásadní prohlášení.“

A měl pravdu. Zároveň se však vyplatí osud českého velikána v následujíc­ích dnech sledovat. Další (a delší) Jágrova absence by povážlivě snížila jeho naděje překonat milník, kvůli kterému kývl v říjnu na (poslední) zámořskou výzvu. V NHL odehrál 1 733 mačů, na vyrovnání historické­ho druhého místa Marka Messiera mu chybí 23 duelů. Na prvního Gordieho Howea ztrácí 34 startů.

A do konce základní části, v níž se Flames pohybují v dolní polovině tabulky, zbývá 42 zápasů. Ten nejbližší čeká Calgary v noci na zítřek proti Anaheimu. A vsaďte se, že kromě dotazů na výkon Flames se na kouče Gulutzana povalí smršť otázek ohledně Jágrovy budoucnost­i. Co bude dál s legendou?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia