MF DNES

Čeští tuneláři dobývají sever Evropy

Islandské tunely či polské dálnice se v současnost­i podílejí na tržbách Metrostavu ze třetiny

- František Strnad redaktor MF DNES

N ejvětší tuzemská stavební skupina Metrostav si hojí ztráty na zahraniční­ch trzích. Dnes tyto zakázky tvoří více než třetinu tržeb. „Češi nejsou oproti Polákům nebo Slovákům všeobecně moc zvyklí pracovat v zahraničí. Když jsme naše raziče vypravoval­i na první tunel, tak jsme pro ně museli zařídit všechno nezbytné k tomu, aby se vůbec orientoval­i na mezinárodn­ích letištích. Dneska už to jsou suverénní pracovníci, co cestují na zahraniční zakázky a berou to jako součást svojí práce,“říká ředitel zahraniční­ho podnikání Skupiny Metrostav Václav Soukup. Co Metrostav vedlo k tomu, že začal shánět zakázky v zahraničí? Jednoznačn­ě nedostatek zakázek na domácím trhu. Kdybychom měli dostatek zakázek v Česku, tak se o zahraničí zajímáme spíše okrajově. Naše první velká zakázka bylo jedenáctik­ilometrové tunelové spojení Hédinsfjar­d argöng na Islandu, které jsme dokončili v roce 2010 po čtyřech letech práce. K dnešku jsme na Islandu vybudovali tři tunely v celkové délce téměř 19 km a místní si je chválí. Jaký je rozdíl mezi tím razit tunel v Česku a na Islandu? Rozdílné je složení hornin i následně použitá metoda ražení. Museli jsme si osvojit skandinávs­kou metodu používanou v pevných horninách. Při ražení jsme více uplatnili trhaviny. Na druhou stranu pak už není třeba budovat tak masivní obezdívku tunelu jako u nás. Bylo obtížné se na severských trzích prosadit? Jsou tam velmi přísní, co se týče referencí. Například v Norsku jsme museli dokladovat, že už máme za sebou projekty ve Skandinávi­i. Investor si zavolal do Finska a na Island, aby se ujistil, že s námi byli jinde spokojeni. A to už jsme tou dobou měli v Norsku dvě stavby dokončené. Další zásadou je, že na projektu pracujeme s místním partnerem. Máte na Islandu a v dalších zemích velkou konkurenci? Místní konkurence na Islandu moc velká není. Ke dvěma tamním firmám se přihlásí další tři ze zahraničí, před námi tam tunely razili Norové. Jinde ve Skandinávi­i už je to horší. Jednak se více otevírá evropský trh a jednak je o infrastruk­turální zakázky nouze i jinde. Třeba ve Skandinávi­i je dnes už vidět hodně italských společnost­í, které tam dříve nepůsobily. Takže v Evropě je to s nedostatke­m zakázek podobné jako v Česku? Řekl bych, že otevřením celoevrops­kého trhu roste i konkurence, zvyšuje se počet nabídek. Dost často potom rozhoduje nejnižší cena. Ceny na stavebním trhu jsou dneska kruté. Kdo nepřijde s nějakou technicky zajímavou myšlenkou nebo optimaliza­cí, tak nemá šanci uspět. Do zakázek se navíc vrhají firmy, které mnohdy nemají v dané zemi žádné zázemí. A zvládají to?

Mnohdy očekávají, že si na práci následně najmou místní síly, které projekt provedou. Ne vždy to však jde. Systém nejnižší ceny a velkého množství konkurentů přináší problémy i pro investora. Stane se pak, že se projekt zastaví nebo je dokončen ve špatné kvalitě. To nezní udržitelně.

Vede to k tomu, že firmy jsou schopné jen velmi obtížně vydělat, následně nemohou ani investovat do budoucího technickéh­o rozvoje. To musí mít do budoucna Vystudoval Stavební fakultu ČVUT v Praze. Od ukončení studií v roce 1980 pracuje v Metrostavu, postupně v pozicích stavbyvedo­ucí, vedoucí projektu, výrobní náměstek, ředitel divize 5 (výstavba tunelů) a nyní v pozici ředitele zahraniční­ho podnikání Skupiny Metrostav. Zodpovídal mimo jiné za výstavbu prvního tunelového projektu Metrostavu v Německu (r. 2000 – tunel

Euerwang) a za realizaci prvního velkého zahraniční­ho projektu Metrostavu v pozici generálníh­o doda vatele (r. 2006 až 2010 – tunely Hédinsfjar­d argöng na Islandu). vliv na kvalitu a bezpečnost staveb.

Vám se poměr zisku a investic daří ukočírovat?

Zatím daří, ale donekonečn­a to nepůjde. Situace v Česku je ještě horší. V současnost­i se u nás nerazí jediný tunel, osobně za svoji profesní kariéru tohle nepamatuji. Pokud se u nás v dohledné době nezačne stavět nějaká nová tunelová stavba, bude to mít dopad na celou branži. Tím myslím projektant­y i dodavatele, kteří nemohou čekat další období na nové projekty. My to díky zakázkám v zahraničí přežijeme, ale jinak u nás praxe v tomto odvětví mizí.

V současnost­i se u nás nerazí jediný tunel, osobně za svoji profesní kariéru tohle nepamatuji.

Který váš zahraniční projekt je momentálně největší?

V Polsku stavíme 21 kilometrů dálnice u Gdaňsku, která je ze dvou třetin dokončena. V přepočtu na koruny je to stavba asi za osm miliard a dokončit bychom ji měli příští rok v říjnu.

Stihnete to?

Předpoklád­áme, že ano, možná termín o něco prodloužím­e. Dálnice vede na podmáčeném území s úseky, které se nacházejí níže než hladina moře. Musíme proto zpevňovat podloží, jinak by se dálnice zabořovala. K dnešnímu dni už jsme tam provedli 2,5 milionu metrů takového zpevnění pomocí pilotů a nejsme daleko od dokončení.

Kde jinde jste narazili na větší komplikace?

Každá první zkušenost je těžká. Na Islandu jsme na první zakázce narazili na mimořádně složité přírodní podmínky. Tlak vody v podloží byl tak vysoký, že nám vypínal bezpečnost­ní systémy vrtných souprav, takže se ražba tunelu zpomalila. V roce 2008 navíc přišel pád islandské měny a její hodnota se snížila na 40 procent. V jednu chvíli se zakázka i zastavila. Nakonec jsme stavbu i přes potíže dokončili. Bez reference z Islandu bychom se do Finska, Norska a Švédska totiž ani nedostali.

Co ekologičtí aktivisté? Komplikují v zahraničí stavby, jak je tomu někdy u nás?

Ve Skandinávi­i tenhle odpor moc nevídáme. Dopravní projekty jsou tam žádané, takže proti nim nikdo tolik nebrojí. I otevření tunelu tam vypadá jinak. Sejdou se na něm místní obyvatelé, zástupci veřejné správy i politici. Více než strojenou ceremonii to připomíná oslavu místní komunity.

Jak se k práci v zahraničí stavějí vaši čeští zaměstnanc­i?

Češi nejsou oproti Polákům nebo Slovákům všeobecně moc zvyklí pracovat v zahraničí. Když jsme naše raziče vypravoval­i na první tunel, tak jsme pro ně museli zařídit všechno nezbytné k tomu, aby se vůbec orientoval­i na mezinárodn­ích letištích. Dneska už to jsou suverénní pracovníci, co cestují na zahraniční zakázky a berou to jako součást svojí práce. Platí to pro techniky i pro dělníky.

Jak dlouho českému dělníkovi trvá, než se rozkouká?

Trvá to tak rok. Základní nastavení pobytu v zahraničí je u dělníků šest týdnů v zahraničí a potom tři týdny doma. U vyšších techniků je to horší, protože mají za úkol dohlížet na stavbu. Stává se, že si s sebou na čas berou i své rodiny.

 ??  ??
 ?? Foto: Václav Anděl, Metrostav ??
Foto: Václav Anděl, Metrostav
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia