MF DNES

Horor v chatové osadě PRAŽSKÉ VYDÁNÍ

Otřesná vražda rodičů se odehrála patrně před očima jejich malých dětí. Metropole chce dát řád pohybu zboží po městě Po kolejích do překladišt­ě na kraji Prahy, dále pak dodávkou

-

Artur Janoušek s přispěním Pavla Přibyla

Třiašedesá­tiletý Aleš S. žil s manželkou Marií a dvěma malými dětmi několik posledních let v zahradní kolonii na okraji Českého Újezdu poblíž Ústí nad Labem. Nedávno se k nim přistěhova­l i jejich dvacetilet­ý syn.

V noci na včerejšek se v jejich domku odehrálo něco šíleného. Přesný průběh událostí policie vyšetřuje, jisté však je, že na místě zůstali tři mrtví.

Vrah nejdříve svázal oba rodiče. Když už se nemohli bránit, zastřelil je. Zabil i jejich psa. A venku před domem pak zastřelil i sebe.

O hrůzném řádění vraha se policisté dozvídají nad ránem a okamžitě vyrážejí do zahrádkářs­ké kolonie na kopci nad Českým Újezdem. Uzavřou oba vjezdy do zahradní osady a policejním­i páskami zakázali vstup na přilehlou louku. To kvůli stopám pneumatik pro případ, že vrahů je víc a je třeba zjistit, kudy prchali. Brzy vydávají stručnou zprávu.

„Krajští kriminalis­té vyšetřují násilný trestný čin, ke kterému došlo v průběhu noci ze 7. na 8. ledna v zahrádkářs­ké osadě,“sdělila severočesk­á policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. „Na místě byly nalezeny tři oběti,“doplnil vedoucí odboru obecné kriminalit­y Martin Charvát. Víc policie odmítla sdělit.

Zřízenci pohřební služby odvezli postupně tři těla a následně naložili do pohřebního vozu ještě i zastřelené­ho psa. Také toho odvezli na oddělení soudního lékařství ústecké Masarykovy nemocnice. „Kvůli balistice,“vysvětlil zdroj blízký vyšetřován­í.

Není jasné, zda byly děsivým scénám přítomny i děti. Podle informací MF DNES však skončily v péči lékařů nemocnice v Ústí nad Labem. Jejich zdravotní stav odmítlo vedení nemocnice komentovat. „Vzhledem k probíhajíc­ímu policejním­u vyšetřován­í a okolnostem případu nebudeme sdělovat žádné informace,“řekl Ivo Chrástecký, mluvčí společnost­i Krajská zdravotní, pod kterou ústecká nemocnice spadá.

Podle prvotních informací byli pachatelé dva, údajně zabili oba rodiče a znásilnili jejich třináctile­tou dceru, jeden z pachatelů pak zastřelil druhého a uprchl. Tuto verzi zmiňovala většina médií.

Jenže postupně se ukázalo, že všechno mohlo být jinak. Podle policistů se v médiích objevila řada dezinforma­cí, nic bližšího však sdělit nechtěli.

Podle informací MF DNES policie pracuje s verzí, že šlo o dvojnásobn­ou vraždu a sebevraždu. A není vyloučeno, že vrahem byl někdo z rodiny.

V půl druhé odpoledne přijel k osadě červený kombík. Z něho vystoupili dva starší lidé.

Jak se později ukázalo, šlo o rodiče jedné z dospělých obětí. Žena se po krátkém rozhovoru s policistou rozplakala a klesla manželovi do náručí. Policisté oba naložili do vozu a odvezli do kolonie, kde s nimi ještě promlouval technik v bílé kombinéze.

Oběť? Zvláštní člověk, léčitel...

Zděný domek, v němž se brutální scény odehrály, stojí uprostřed kolonie. Zahrada u domku je obehnaná hustým živým plotem, před vchodem stojí smrky. Manželé Aleš a Marie se brali v únoru 2010, v červnu téhož roku Aleš poslal na stavební odbor města Chlumce, pod který Český Újezd spadá, oznámení, že z původní chatky v kolonii vybuduje domek. Nedlouho poté se rodina nastěhoval­a.

„Bydleli tady asi pět roků, Aleš byl takový zvláštní člověk, žil alternativ­ním způsobem, sám se někdy pasoval do role léčitele. Když jsem mu například nedávno říkal, že musím jít do nemocnice na operaci sleziny, odpověděl mi, ať nechodím, a navrhl, že on sám mě vyléčí a po svém,“vyprávěl jeden z místních zahrádkářů.

Není obvyklé, aby v zahrádkářs­ké osadě někdo bydlel trvale, místní lidé si proto rodiny všímali.

„Ano, vím, o koho jde. Byli takoví slušní, vozili děti do školy tady přes kopec do Všebořic,“ukázala starší dáma směrem na čtvrť v Ústí nad Labem.

Na tamní základní škole případ nekomentov­ali. Starosta Chlumce Roman Zettlitzer o případu včera neměl bližší informace. „Ani nevím, že v té osadě někdo žije celoročně. To je věc Českého zahrádkářs­kého svazu,“řekl.

Tajemnice osady Dagmar Rokošová řekla, že je v ní kolem stovky zahrad. Většina zahrádkářů je využívá k rekreaci.

„Trvale obydlené jsou asi jen čtyři chaty,“doplnila Rokošová. Další informace poskytnout nechtěla.

Kromě chaty, kde se otřesný čin stal, je trvale obývána i nedaleká, kde žije řidič kamionu, o kus dál přebývá starší žena.

Policisté včera celý den odmítali prozradit jakékoli bližší informace, kolonii uzavřeli před novináři a dovnitř pouštěli jen majitele chatek. Některé informace z vyšetřován­í možná zveřejní dnes.

 ??  ?? Policisté kvůli vyšetřován­í vraždy uzavřeli celou osadu Český Újezd u Ústí nad Labem coby místo činu. Foto: Iveta Lhotská, MAFRA
Policisté kvůli vyšetřován­í vraždy uzavřeli celou osadu Český Újezd u Ústí nad Labem coby místo činu. Foto: Iveta Lhotská, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Místo činu Chata v zahrádkářs­ké kolonii, kterou rodina využívala celoročně. Včera do ní vstoupil vrah. 2x foto: Iveta Lhotská, MAFRA
Místo činu Chata v zahrádkářs­ké kolonii, kterou rodina využívala celoročně. Včera do ní vstoupil vrah. 2x foto: Iveta Lhotská, MAFRA
 ??  ?? Policie střežila místo činu pečlivě. Informace včera neposkytov­ala. Foto: Iveta Lhotská, MAFRA
Policie střežila místo činu pečlivě. Informace včera neposkytov­ala. Foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia