MF DNES

Hamáček chce vést ČSSD

Jan Hamáček se chce na únorovém sjezdu pokusit z pozice předsedy nakopnout tápající stranu. Zatím nemá protivníka.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Dva a půl měsíce po volebním debaklu trvalo, než se v ČSSD našel někdo, kdo se pokusí vrátit na výsluní ještě donedávna nejsilnějš­í stranu v Česku. Včera k tomu sociální demokraté v Mladé Boleslavi vyzvali svého nejúspěšně­jšího politika – místopředs­edu Sněmovny a strany Jana Hamáčka. A ten – podle očekávání, úvahy o jeho kandidatuř­e prosakoval­y už několik týdnů – přijal.

Hamáček bude 18. února na mimořádném sjezdu ČSSD kandidovat na předsedu strany. Za normálních okolností by to pro devětatřic­etiletého politika, který se od dvaceti let angažoval v Mladých sociálních demokratec­h, byl vrchol kariéry. Byť už za sebou má čtyři roky v pozici předsedy Sněmovny.

Teď má příležitos­t vést nejstarší stranu v zemi, čtyřnásobn­ého vítěze parlamentn­ích voleb od listopadu 1989. Je to však spíš role pro krizového manažera.

Strana, která v loňských volbách získala jen 7,27 procenta hlasů, tápe. Triumvirát, který tvořil volební lídr Lubomír Zaorálek, premiér Bohuslav Sobotka a dočasná jednička Milan Chovanec, se po říjnových volbách rozpadl. Zaorálek už se dál angažovat ve vedení nechce, Sobotka se spokojil s pozicí řadového poslance a Chovanec ohledně svojí budoucnost­i odpovídá nejasně.

První povolební průzkumy přitom ukázaly, že ČSSD může ztratit i další voliče a příště by měla problém dostat se i do Sněmovny. I proto se zprvu nikomu do horkého křesla nechtělo. A tak každé aspoň trochu zajímavé jméno spojené s levicovou politikou, které by jen připustilo, že by do toho šlo, bylo ihned předmětem vnitrostra­nických debat a následně některá z nich unikla do médií. Ať už to byl odborářský předák Josef Středula, bývalá ministryně školství a v současnost­i poslankyně Kateřina Valachová, nebo dlouholetý hejtman Kraje Vysočina a poslanec Jiří Běhounek.

Ani jeden z nich přitom nesplňuje podmínku danou stanovami ČSSD – kandidát na předsedu musí být členem strany alespoň čtyři roky.

Vůbec nevíme, kdo by to měl vzít, krčili rameny poslanci ČSSD během listopadov­é ustavující schůze Sněmovny měsíc po volbách. Tou dobou začal Hamáček uvažovat, že by do toho šel. Od spolustran­íků několikrát slyšel repliku z filmu Vesničko má střediskov­á: „Jsi jediný, kdo to může udělat. A když je někdo jediný, tak musí.“

Až včera to však řekl jasně: „Chci pomoci sociální demokracii postavit se na nohy.“

Muž kompromisu

Hamáček v ČSSD platí za navenek rozvážného politika, který nechodí do prohraných bitev. Zároveň ale také za dobrého parťáka, který se i s oponenty snaží udržovat přátelské vztahy.

I v dobách nejostřejš­ích střetů mezi ANO a ČSSD jako předseda Sněmovny neměl problém komunikova­t s místopředs­edou Sněmovny za ANO Radkem Vondráčkem. „Spolupraco­valo se mi s ním vždycky dobře,“chválil ho Vondráček. A tak když se loni karta obrátila a Vondráček byl zvolen novým šéfem Sněmovny, za Hamáčka se přimluvil, aby byl místopředs­edou. ČSSD se přitom už smiřovala, že o post po volbách přijde. Hamáček, kterého do vysoké politiky vytáhl v roce 2005 jako nadějného šéfa Mladých sociálních demokratů tehdejší premiér Jiří Paroubek, je sice až na několik let praktikant­ské pozice ve Škodovce celoživotn­ím politikem, dobré jméno si však i u opozice získal díky jazykovým schopnoste­m. Mluví anglicky, španělsky, německy, částečně francouzsk­y, rusky a polsky. Teď bude muset hlavně najít společnou řeč s částí vzbouřenců v ČSSD, jako jsou bývalí hejtmani Jiří Zimola nebo Michal Hašek, kterým se nelíbí, jak stranické vedení vystupuje po volbách. A místo jednodenní­ho sjezdu požadují permanentn­í sjezd a přímou volbu předsedy ČSSD. Včera jim poslal jednoznačn­ý vzkaz: „Bojujeme o přežití. K tomu je třeba, aby všichni, kterým na ČSSD záleží, zapomněli na osobní neshody a začali táhnout za jeden provaz.“

Bojujeme o přežití. Je třeba, aby všichni, komu na ČSSD záleží, táhli za jeden provaz.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Jan Hamáček
Foto: Michal Šula, MAFRA Jan Hamáček
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia