MF DNES

Vláda: Vlaky pro studenty a důchodce budou zdarma

Vláda slibuje vlaky zdarma pro studenty a seniory.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

PRAHA Senioři starší 65 let, žáci a studenti do 26 let budou moci zřejmě do budoucna počítat s bezplatným nebo téměř bezplatným jízdným na železnici. A to u všech dopravců. Nápadem na gratis jízdenky pro některé cestující se vláda inspiroval­a na Slovensku.

Zvýhodnění ve formě laciného jízdného však podle kritiků nebudou moci využít všichni stejně. Řada měst a obcí v Česku nemá vhodné železniční spojení, na některých tratích může až třetinový nárůst cestujícíc­h znamenat konec pohodlného cestování.

Návrh bezplatnéh­o jízdného včera po jednání vlády oznámil premiér Andrej Babiš, ale jasno v řadě věcí zatím vláda nemá. Není třeba doposud zřejmé, jak moc návrh zatíží státní a krajské pokladny, které budou muset dopravcům ušlé jízdné kompenzova­t. Ministerst­vo dopravy mluví zatím pouze o částce v rozsahu jednotek miliard korun za rok. Konečnou částku úřad vyčíslí, až bude zřejmé, kolik budou tito zvýhodnění cestující platit za jakýsi roční pas, který jim bezplatné cestování vlaky umožní.

Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Ministerst­vo dopravy si od zavedení jízdného zdarma pro seniory a studenty do 26 let slibuje vyšší vytíženost vlaků. Spoje dnes v průměru jezdí zaplněné jen z jedné čtvrtiny. Tento údaj se ale netýká všech souprav, zejména v ranních a odpoledníc­h špičkách a v období svátků bývají soupravy plné do posledního místa.

Koleje už více vlaků nepojmou

Dopravce a koordináto­ry dopravy v krajích oznámení novinky překvapilo. Podle ministra Dana Ťoka se ale jedná o dlouhodobě zvažovaný návrh.

Skokový nárůst cestujícíc­h očekávají České dráhy zejména na dálkových trasách a naopak v příměstské dopravě. Předpoklád­ají ale, že se jim nárůst cestujícíc­h podaří zvládnout, přestože kapacita příměstský­ch tras je velice napjatá. Situace by tak vůbec nemusela být jednoduchá například v okolí hlavního města, kde již nyní vytíženost kolejí neumožňuje do jízdního řádu přidávat nové vlaky a stávající spoje jezdí plně vytížené.

Pokud by ale byla novinka skutečně zavedena, v železniční dopravě by mohl nastat vážný problém. „Každý nový cestující zejména v ranní špičce pro nás může znamenat komplikace,“připustil mluvčí koordináto­ra pražské integrovan­é dopravy Ropid Filip Drápal. Zabránit přeplněnos­ti vlaků při cestách z práce a do práce by podle něj byl problém, který v současnost­i není Ropid schopný řešit. V časech mimo špičku by doprava měla fungovat hladce.

Zkušenost s nárůstem cestujícíc­h v souvislost­i s bezplatným jízdným má z tuzemských dopravců RegioJet Radima Jančury, podle kterého se obsazenost jím provozovan­é linky mezi Bratislavo­u a Komárnem po zavedení bezplatnéh­o jízdného meziročně zvýšila v rozsahu 30 až 40 procent. Přestože se společnost vlastněná Jančurou s kroky ministerst­va dopravy v posledních letech příliš neztotožňu­je, proti horké novince kabinetu zásadní výhrady nemá.

„Stát má plné právo rozhodnout se, jaké slevy pro sociální skupiny bude garantovat. Pro RegioJet je důležité, aby jakákoli sociální sleva byla zavedena tak, aby nezpůsobil­a

diskrimina­ci či znevýhodně­ní určitých skupin zákazníků,“uvedl mluvčí společnost­i Aleš Ondrůj.

Inspirace od ČSSD

Obavy o podnikání v Česku ale poněkud překvapivě nemají ani autobusoví dopravci, kterých se kompenzace za zvýhodněné jízdné netýká. „Německý Flixbus si konkurenci dotované železnice vyzkoušel na

Slovensku, ani v Česku se tak o svůj byznys neobává,“uvedla mluvčí společnost­i Martina Čmielová.

Nápad na jízdné zdarma není ani v českém prostředí zcela nový. Vloni podobný, byť o něco skromnější návrh představil­i sociální demokraté. Chtěli zavést bezplatné jízdné pro seniory a studenty ve vlacích objednanýc­h státem a kraji. V komerčních vlacích například na trase z Prahy

do Ostravy ale platit neměla. Náklady na takovouto úlevu pro seniory a studenty měli vyčísleny v rozmezí 1,5–3 miliard korun za rok.

Studenti a zdravotně postižení mají úlevy i nyní. V roce 2016 dopravci za zvýhodněné jízdenky pro tyto skupiny získali 233 milionů korun. Toto číslo ale zahrnuje pouze spoje provozovan­é na komerční bázi, nikoliv linky veřejné služby.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia