MF DNES

Data ze Žofínského pralesa využije NASA

Data ze Žofínského pralesa chce využít NASA při výzkumu pohybu uhlíku v lesích.

- Radek Štěpánek redaktor MF DNES

JIŽNÍ ČECHY Žofínský prales v Novohradsk­ých horách se letos, sto osmdesát let od svého založení, „podívá“do vesmíru. Údaje, které vědci v nejstarší české přírodní rezervaci shromažďuj­í desítky let, chce využít americká NASA ve svém projektu GEDI.

Ten má za úkol mimo jiné pomocí družic změřit, kolik uhlíku je uloženo v jednotlivý­ch typech lesa. Pro kalibraci dat ze skenerů na Mezinárodn­í vesmírné stanici si pro lesy ve střední Evropě NASA vybrala právě Žofínský prales. Vědci tam dlouhodobě zkoumají například konkurenčn­í vztahy mezi stromy.

„Žofínský prales nejlépe reprezentu­je lesy středních poloh kontinentá­lní Evropy. I proto, že máme údaje o každém stromu, nabídla nám NASA spolupráci. Díky tomu bude možné provést výpočty pro lesy na celé planetě,“říká Tomáš Vrška z Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnict­ví.

Pro Žofínský prales měl být letošní rok významný ještě předtím, než se českým vědcům ozvali ti z americké NASA. Vznikl totiž přesně před 180 lety jako vůbec první rezervace podobného charakteru v pevninské Evropě.

Část pralesa je velmi podrobně sledovaná už od 70. let minulého století. V roce 1975 tam poprvé Eduard Průša provedl celoplošné zaměření stromového patra a vytvořil stromovou mapu. Díky pečlivým záznamům a detailnímu zmapování patří Žofínský prales v celosvětov­ém měřítku k unikátním plochám.

Od roku 1997 navázal na Průšův výzkum odbor ekologie lesa Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnict­ví (VÚKOZ). Od té doby data loni sbírali už počtvrté a porovnával­i je s těmi původními. Na rozdíl od Průši, který v 70. letech zaměřoval všechny stromy s průměrem od 10 centimetrů, dnes vědci sledují stromy s průměrem od jednoho centimetru. Díky množství dat a dlouhodobý­m výsledkům vědců byla část pralesa v roce 2012 zařazena do světové sítě výzkumných ploch na seznamu ForestGEO. Ta pokrývá všechny typy lesa na světě od rovníku až po severské lesy. Z nich si pak vybrala i NASA modelové plochy pro svůj výzkum pohybu uhlíku v biologický­ch strukturác­h lesa.

„GEDI je projekt, který má za cíl vyzkoumat, kolik uhlíku je les schopný uložit a jakou má kapacitu. V Evropě jsou v síti ForestGEO ještě další tři lesy, které mají ale na rozdíl od Žofínského pralesa přerušenou pralesní kontinuitu. Data z naší plochy jsou proto jedinečná,“vysvětluje Tomáš Vrška, vedoucí odboru ekologie lesa VÚKOZ.

Ten se svým týmem zkoumá dynamiku vývoje lesa po celé republice, od lužních lesů až po horské smrčiny v Jeseníkách. Žofínský prales je podle něj se svými přírodními podmínkami typickým představit­elem smíšených lesů ve středních polohách kontinentá­lní Evropy.

Pro projekt GEDI budou využita data nejenom z pozemních měření odboru ekologie lesa VÚKOZ, ale budou doplněna daty z leteckého skenování z výšky 100 a 200 metrů. Na tyto práce musí tým vědců ještě získat různá povolení, v plánu ale je, že by měly začít už letos.

„Velmi zjednoduše­ně to bude fungovat tak, že NASA aktuálně z mezinárodn­í vesmírné stanice skenuje všechny lesy na celé planetě. Aby byly propočty přesné, bude nutné snímkování porovnat s pozemními daty. Na základě porovnání pak sestaví rovnice, díky nimž bude možné provést výpočty na globální úrovni. A to nejen o množství uhlíku, ale i vodních cyklech nebo struktuře lesů,“popisuje Vrška. Podle něj se o něco podobného vědci pokoušeli už dříve, nikdy ale neměli tak vyspělou techniku.

Studie založené na výsledcích z malých ploch a zobecnění výsledků se potýkaly s velkou mírou nepřesnost­í. Tomu se chce nový projekt NASA vyhnout. A po 180 letech od doby, kdy Jiří František August Buquoy rezervaci Žofínský prales vyhlásil, mu mají napomoci právě i data z něj. „Ukazuje se, že prales v Novohradsk­ých horách nemusí být cenný jen kvůli své minulosti, ale i kvůli praktickém­u využití pro budoucnost. Vnímáme samozřejmě i to, že se na tohle území zvyšuje vědecký tlak, a to už od roku 2007, kdy tam les narušil orkán Kyrill,“říká správce rezervace Petr Lepší ze Správy CHKO Blanský les.

Ukazuje se, že naše snaha provádět výzkum s větší pečlivostí, než je obvyklé, se vyplatí.

 ??  ??
 ??  ?? Žofínský prales vznikl před 180 lety jako vůbec první rezervace podobného charakteru v pevninské Evropě. Foto: David Peltán, MAFRA
Žofínský prales vznikl před 180 lety jako vůbec první rezervace podobného charakteru v pevninské Evropě. Foto: David Peltán, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia