MF DNES

Ryanair mění pravidla pro přepravu kufrů

-

Irská nízkonákla­dová letecká společnost Ryanair začátkem příštího týdne změní pravidla pro přepravu zavazadel, aby urychlila nástup a omezila zpoždění. Na palubu si od pondělí budou moci vzít dvě zavazadla pouze ti zákazníci, kteří si připlatí za přednostní nástup do letadla. Společnost zároveň u zavazadel přepravova­ných v nákladním prostoru zvýší váhový limit na 20 kilogramů z 15 kilogramů a sníží poplatek na 25 eur (zhruba 640 Kč) z 35 eur.

Ryanair doposud umožňoval všem cestujícím brát si na palubu jedno menší a jedno větší zavazadlo. V září však oznámil, že se rozhodl pravidla změnit, protože vysoký počet cestujícíc­h přinášejíc­ích si na palubu dvě zavazadla působí zpoždění letů kvůli problémům s nedostateč­ným úložným prostorem. Od příštího týdne tak budou muset cestující bez přednostní­ho nástupu odevzdat větší ze dvou zavazadel k bezplatném­u uložení do nákladního prostoru.

Firma původně hodlala začít nová pravidla uplatňovat již v listopadu, později však jejich zavedení odložila na 15. ledna. Přednostní nástup lze zakoupit při rezervaci letenky za pět eur nebo dodatečně za šest eur, upozorňuje Ryanair.

Irským nízkonákla­dovým aerolinkám vzrostl v prosinci počet cestujícíc­h jen o tři procenta, což byl nejpomalej­ší růst od března 2014. Důvodem bylo rušení tisíců letů kvůli nedostatku pilotů. Za celý rok ale počet cestujícíc­h vzrostl o deset procent, na 129 milionů, uvedla agentura Bloomberg. Ryanair je podle počtu přepravený­ch cestujícíc­h největší leteckou společnost­í v Evropě. V posledním čtvrtletí loňského roku a na první měsíce roku letošního zrušil na 20 000 letů. Důvodem je nedostatek pilotů, kteří si po změně pracovního práva museli vzít dovolenou. Generální ředitel aerolinek Michael O’Leary pak byl nucen přistoupit na zřízení odborů, aby se vyhnul koordinova­né stávce. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia