MF DNES

Vláda, nebo konec? Merkelové jde o všechno

Koaliční detektivka: Ještě před pár dny to vypadalo, že dohoda mezi socialisty a bavorskou CSU zejména kvůli imigraci neprojde a pohřbí v Německu naději na velkou koalici. Po prvních dvou dnech rozhovorů je zase všechno jinak.

-

Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Je to dosud nejdelší a nejsložitě­jší vyjednáván­í o nové vládní koalici, kterým Německo prochází. Tři a půl měsíce po zářijových parlamentn­ích volbách a po nevydařený­ch jednáních CDU/CSU se Zelenými a FDP kancléřka Angela Merkelová zahájila pokus číslo dvě, tentokrát se sociálními demokraty (SPD).

Tedy se stranou, která se v rámci velké koalice podílela na dvou z jejích tří vlád a jež po slabém volebním výsledku nechtěla nic jiného než odejít do opozice a tam nabrat nové síly. Pod tlakem okolností teď všichni znovu sedí u jednoho stolu. Po prvních dvou dnech sondovacíc­h rozhovorů, které začaly v neděli, se zástupci konzervati­vní unie CDU/CSU a socialistů vyjadřoval­i téměř v superlativ­ech. Mluví o velkých očekáváníc­h, vůli k reformám a ochotě dohodnout se.

Hádky stranou

A to i přesto, že na výročním setkání bavorské CSU v uplynulých dnech zaznívala ostrá slova, která zejména SPD nebyla po chuti: razantně zpřísnit imigrační a azylovou politiku, povinně kontrolova­t věk mladistvýc­h žadatelů o azyl a snížit finanční podporu.

„Jsme si vědomi zodpovědno­sti za budoucnost Německa a Evropy,“uvedl tajemník SPD Lars Klingbeil. I když vše půjde podle plánu a stranám se podaří najít kompromis, novou vládu nebude mít Německo dřív než v březnu.

V neděli 21. ledna budou socialisté na mimořádném sjezdu rozhodovat o tom, zda přistoupí k jednání o konkrétníc­h podmínkách nové koaliční smlouvy. Poslední slovo pak navíc budou mít všichni členové SPD, kteří ve vnitrostra­nickém referendu rozhodnou o tom, zda nová velká koalice vznikne i tentokrát.

Doba po Merkelové

„Nacházíme se v nové době, která si žádá i nový politický styl,“jsou zajedno zástupci stran potenciáln­í velké koalice – méně přešlapová­ní na místě a otevřenou komunikaci s voliči. Rezervovan­ý politický styl Merkelové, který ji udržel u moci posledních dvanáct let, už nyní přestává fungovat. Byla to zčásti právě tato pasivita, která měla podíl i na nedávném krachu prvního pokusu o sestavení vlády.

Také většina Němců podle lednového průzkumu Deutschlan­dtrend agentury Infratest dimap předpoklád­á, že éra Merkelové se blíží ke konci. Ačkoli se jich pětašedesá­t procent domnívá, že i v dalším období by byla dobrou kancléřkou, zároveň si sedmašedes­át procent Němců myslí, že to nejlepší už má za sebou. Celé tři čtvrtiny si pak přejí, aby ve vedení CDU došlo k personální obměně.

I proto se nyní stále častěji spekuluje o tom, kdo Merkelovou může nahradit. Nejsilněji zaznívá jméno Annegret Krampové-Karrenbaue­rové, 55leté premiérky spolkové země Sársko.

Podporu má i mezi řadovými členy CDU: podle průzkumu agentury Forsa z konce loňského roku by byla preferovan­ou volbou pro 45 procent členů strany. Už několik let navíc platí za političku blízkou Merkelové, která je v případě nouze připravena ji podpořit jako novou předsedkyn­i strany.

Evropa a imigrace

Nejpozději do pátku chtějí zástupci tří stran najít shodu v oblastech, jako je další podoba evropské spolupráce, ochrana klimatu nebo změny v imigrační, azylové a integrační politice.

Právě tady se očekává tvrdý střet mezi socialisty a bavorskou CSU, které mají zejména v otázce sestěhován­í rodin cizinců s doplňkovou ochranou protikladn­é požadavky.

 ?? Foto: Reuters ?? Jednání začalo Šéfka křesťanský­ch demokratů Angela Merkelová a vůdce socialistů Martin Schulz zkoušejí dohodnout velkou koalici.
Foto: Reuters Jednání začalo Šéfka křesťanský­ch demokratů Angela Merkelová a vůdce socialistů Martin Schulz zkoušejí dohodnout velkou koalici.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia