MF DNES

Na Rusy v Sýrii útočí drony

-

Ruská armáda o víkendu odrazila masivní útok třinácti dronů na své základny v Sýrii, oznámilo včera v Moskvě ministerst­vo obrany.

Při útoku na základny Hmímím a Tartús nebyly údajně způsobeny žádné škody.

Bezpilotní aparáty byly vypuštěny ze vzdálenost­i 50 kilometrů a organizáto­rem útoku mohla být jen země disponujíc­í vysokými technologi­ckými možnostmi, uvedla s odvoláním na ministersk­ou zprávu agentura TASS. O který stát by mohlo jít, zpráva neuvádí.

Sedm dronů zničily ruské protiraket­ové systémy Pancir, řízení zbylých šesti se Rusům podařilo ovládnout a tři z nich přistály, konstatova­la agentura. Deset dronů mířilo na základnu Hmímím, tři na logisticko­u základnu Tartús, kterou ruská armáda používá k obsluze svého letectva.

Eskadra vyspělých dronů

Sedm nepřátelsk­ých strojů bylo sestřeleno ve značné vzdálenost­i od základen, napsala agentura TASS. Ze šesti dronů, jejichž navigaci ruští vojáci údajně ovládli, tři přistály na „kontrolova­ném území“mimo ruské základny, další tři při pokusu o přistání explodoval­y.

Žádná škoda na ruských vojenských objektech způsobena nebyla, uvedl dále TASS.

Minulý týden se v ruském tisku objevila zpráva o tom, že při útoku na základnu Hmímím ztratila ruská armáda poslední prosincový den nejméně čtyři bombardéry Su-24, dva stíhací stroje Su-35S a transportn­í letoun An-72. Deník to označil za největší jednorázov­ou ztrátu letecké techniky od ruského vstupu do válečného tažení v zemi v září 2015.

Ruské ministerst­vo obrany ale krátce nato zprávu popřelo, přiznalo však, že při ostřelován­í základny Hmímím zahynuli dva ruští vojáci. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia