MF DNES

A hrome. Babiš je socialista

Babišova menšinová vláda včera schválila návrh svého programové­ho prohlášení. Je to možná překvapení, ale kabinet v čele s miliardáře­m se v něm zavazuje dělat ryzí sociálněde­mokraticko­u politiku.

- Štěpán Kotrba mediální analytik

Tlevná pracovní síla. Naopak, domnívá se, že můžeme prorazit efektivním využíváním kvalifikov­ané a dobře placené pracovní síly s vysokou produktivi­tou práce.“Tak pravili už autoři Zemanova programu v roce 1998. I Babišova vláda odmítá myšlenku levné práce. Stejně jako odbory, jejichž kampaň „Konec levné práce“vedla k razantnímu zvýšení platů. Odbory navíc varují vládu před přílivem gastarbeit­rů. Na tom se shodnou s SPD i s komunisty.

Nejsme pravice

Babiš chce silný stát. Návrh klade důraz i na Zemanem dlouhodobě vzývané zvyšování veřejných investic, snížení přímého zdanění zaměstnanc­ů a omezení možností vyhýbat se platbě daní. Akcentuje změnu hospodářsk­é politiky směrem k moderní, digitální ekonomice, která by měla pomoci ČR vymanit se ze závislé subdodavat­elské role montoven.

Babiš, stejně jako kdysi ČSSD, chce i efektivní e-government a elektroniz­aci daňového systému. Chce podporu vědy, výzkumu a vzdělání včetně zvýšení platů učitelů, urychlení infrastruk­turních staveb, namísto uhlí výstavbu jaderných bloků. Stejně jako Zeman chce Babiš vyzbrojová­ní české armády domácí výzbrojí a výstrojí. To vše odbory kvitovaly pochvalně, neboť to odpovídá jejich analýze Vize změny hospodářsk­é strategie ČR.

Nový premiér k zděšení české pravice tvrdí, že se jeho vláda zaměří na skupiny obyvatel, které se dlouhodobě pohybují na hranici chudoby nebo v její blízkosti. „Zlepšíme podmínky pro život těm, kteří si je sami zlepšit nemohou. Pomůžeme těm, kteří se přechodně ocitli v nepříznivé sociální situaci. Nedopustím­e však, aby se závislost na pomoci státu stala životním stylem pro práceschop­né lidi. … Nastavíme pravidla pro tvorbu sítě sociálních služeb s cílem zajistit kvalitní, včasné, místně i finančně dostupné služby…“To je přece přístup sociálněde­mokratický, v intencích tvorby společnost­i vzdělání, spoluúčast­i a solidarity.

Sociální demokracie kdysi převzala od liberalism­u tři z jeho principů: víru v pokrok, rovnost a politickou svobodu. Odmítla však jeho utilitární individual­ismus, soukromé vlastnictv­í jako předpoklad svobody a minimaliza­ci zásahů státu do ekonomiky. Proto není antikapita­listická, vůči neoliberál­nímu trhu bez přívlastků, ale prosazuje ekonomiku sociálně tržní, založenou na vyvážené úloze státu a trhu. A to zejména při regulaci trhu, při přerozdělo­vání jeho výsledků, budování veřejných statků a rozvíjení veřejných služeb.

Omezení lichvy, daňové nekázně, korupce či plýtvání veřejnými prostředky byly v minulosti snahami sociální demokracie, bohužel Zemanovými nástupci Špidlou, Grossem, Paroubkem či Sobotkou nerealizov­anými. Levice, ačkoliv vládla, dodnes nedokázala říci, co je lichva. Bohužel zklamala. ČMKOS jako jediná vystoupila hlasitě proti daňové nekázni – a podpořila Babišovo EET. Poctivost je třeba dokazovat. Zrušení EET a kontrolníh­o hlášení by znamenalo minus 50 miliard korun v rozpočtu. Roli sociální demokracie tak převzalo ANO. Možná bude úspěšnější.

Co je třeba odmítnout, je v Babišově návrhu zapomenutý ekonomický kalkul „nákladové efektivity“v systému zdravotní péče, doteď plně hrazené. To hraničí se zločinem proti lidskosti. Zdraví není zboží. Zdravotnic­tví nemá primárně ekonomický rozměr. A nemá ho mít. Jinak bychom mohli uvažovat o pojišťovno­u nařízeném ukončení „neefektivn­í“léčby, které se bude rovnat usmrcení pacienta. Jak „nákladově efektivní“je léčit osmdesátil­etou babičku? Humanismus solidarity zdravých s nemocnými a neziskovos­t jsou základními principy evropské kultury. Garanci sítě veřejných neziskovýc­h nemocnic a kvality solidárně hrazené péče by měla dát každá vláda. I ta Babišova. Ale v každém návrhu musí být něco, co lze vyškrtnout...

Podstatné je Babišovo sdělení občanům, že ANO je odhodláno dělat de facto sociálněde­mokraticko­u politiku. Ne politiku pravice. Překvapivě… Že Babišovi jde o ty, kteří poctivě pracují či poctivě podnikají. Nikoliv o ty, kteří si z dávek udělali živnost, a o ty, jejichž „podnikání“ohrožuje EET. Že politika pro lidi se dělá s lidmi. I s odbory.

V řadě formulací Babiš navazuje na program menšinové vlády Miloše Zemana z roku 1998.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia