MF DNES

Seznamte se. Miloš Zeman, nový přítel elit

- Milan Hamerský právník a politolog

Miloš Zeman mnohokrát překvapil své odpůrce i příznivce. Pokud se v lednové volbě stane prezidente­m i na druhé a poslední volební období, pak může znovu překvapit. Smířit se s elitami.

Příznivci i odpůrci se v hodnocení Zemana v něčem shodnou. Umí vyvolat zájem a přitáhnout pozornost. Jiří Paroubek by ho pochválil za „strategick­ou iniciativu“v nastolován­í témat, o Zemanovi se mluví, i když překvapí jen nudně předvídate­lným vánočním projevem v televizi. Zeman v politice dosáhl mnoho a splnil si řadu snů od dětství odstrkovan­ého solitéra. Shodou okolností se v 90. letech stal mluvčím „dolních deseti milionů“. Postupně se naučil mobilizova­t lidový hněv proti pravici, tunelářům a umně vytvářeným nepřátelům typu Koženého, Klause, Kalouska či Bakaly. Jako premiér slíbil dostat tuneláře do tepláků, ironií osudu za katrem skončil jeho ministr financí. Hromada dalších trapasů a afér typu Olovo, Bamberg, gripeny, deblokace dluhu v Rusku, tři soudní rozsudky přikazujíc­í mu omluvu za lži atd. pouze upevnila tábory jeho příznivců a odpůrců.

V první prezidents­ké volbě 2003 byl Zeman zrazen a k. o. poražen. Dokázal povstat z popela. Triumf přišel za deset let, když mu jeho příznivci ruku v ruce s naivními odpůrci nachystali červený koberec přímé prezidents­ké volby. Teď má před sebou svoji třetí a poslední prezidents­kou volbu, do které jde opět jako favorit. Pokud uspěje, mohou se jeho příznivci dočkat velkého zklamání a odpůrci překvapení. Zeman stojí o zápis do historie a uznání těch, kteří píší dějiny. Postrádá korunu svého veřejného působení, uznání elit a naději přiřadit se k Masarykovi a Havlovi. O tom rozhodují elity, se kterými už mnoho let bojuje a navenek pohrdá.

Zeman mohl shazovat elity, bojovat s novináři a bratříčkov­at se s pochybnými podnikatel­i, aby si udržel svoje voliče potřebné k obhajobě úřadu prezidenta. Po volbách už voliče potřebovat nebude, nemůže potřetí kandidovat ze zákona (když pomineme nevalný zdravotní stav). Zeman není sentimentá­lní, klíčový spolutvůrc­e jeho volebních úspěchů 1998 a 2013 Miroslav Šlouf byl nekompromi­sně odsunut do zapomnění. Zemanův toxický hradní tým Mynář, Nejedlý, Ovčáček a další čeká po volbách vyhazov jako gesto dobré vůle vůči kritikům. Zeman začne hledat cestu z izolace, na Hrad si do týmu vezme někoho z Havlových spolupraco­vníků, například svého dnešního protikandi­dáta Pavla Fischera. Omluví se za nesmysly na adresu novináře Peroutky. Směrem k Evropě nabídne vstřícnou tvář a k Babišově vládě bude kritičtějš­í.

Zdá se to nemožné, ale velká část kritiků Zemana je vyčerpaná z letitého boje proti němu a hledá „státotvorn­ou“možnost smíření s polepšeným Zemanem. Gentleman Miloš Zeman 2018, ochránce Havlova odkazu (není to absurdní?) a podporovat­el občanské společnost­i. Seznamte se.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia