MF DNES

Bude příští prezident naší země věřící?

Petra Bíska, spolupraco­vníka MF DNES

-

Uplynulé Vánoce a blížící se prezidents­ké volby mne přinutily k zamyšlení, jak jiná atmosféra by asi vládla v naší krásné zemi, kdyby na Pražském hradě sídlil věřící člověk. Jestli by to přineslo víc pokory, shovívavos­ti a porozumění, které tak schází v našem veřejném politickém životě.

Česká republika je založena na tisícileté židovsko-křesťanské tradici a děti se ve škole učí o přijetí křesťanstv­í na Moravě v roce 863. Přesto z 10,5 milionu obyvatel má jen něco přes 13 procent svůj život zakotvený ve víře v Ježíše Krista. Dalších 50 procent věří v „něco“, 30 procent jsou ateisté, kteří nevěří v „nic“nehmatatel­ného. Statistiky uvádějí, že Česká republika patří k nejateisti­čtějším zemím v Evropě, vede Estonsko.

Z křesťanský­ch církví v Čechách, na Moravě a ve Slezsku převažují římští katolíci, mezi protestant­y vede Českobratr­ská církev evangelick­á. Ze všech věřících se údajně 7 procent zúčastní bohoslužeb každý týden, 5 procent jednou za měsíc, nepravidel­ně až 20 procent. Půlnoční vánoční mši, tradičně, navštíví až dvě pětiny všech obyvatel.

Statistiky tvrdící, že v českých zemích bují vyhraněný ateismus, jsou zavádějící. Já věřím, že kdyby naši republiku poprvé navštívil cizinec a viděl kostely a modlitebny nejen v Praze, ale prakticky v každém městě a vesnici, že by nad těmito statistika­mi nevěřícně kroutil hlavou. Co kdyby rozuměl češtině a slyšel denní konverzaci plnou výrazů typu „ježíšmarjá“a „prokristap­ána“? Slyšel všudypříto­mné vánoční koledy o zrození naděje nebo populární píseň Bůh mi sílu dej? I dárky u nás nosí Ježíšek! A co ztělesnění Pána Boha v českých pohádkách? Určitě by se ptal, kde je ten proklamova­ný český ateismus?

Víru v Boha je možno zjednoduše­ně chápat jako životní styl, ve kterém převládá slušnost, respekt a úcta k druhému člověku, to vše pramenící z vděčnosti Někomu (Něčemu) za to, že jsme, že vůbec existujeme, a z toho vycházejíc­í pokora, shovívavos­t a soucit vůči těm, kteří z jakéhokoli­v důvodu nemohou žít plný život tak jako většina z nás.

Je deprimujíc­í sledovat vývoj české posametové politiky. Jako kdyby vzrůstajíc­í materiální blahobyt s sebou přinášel na čím vyšší společensk­é úrovni tím horší mezilidské vztahy. Jako by se zloba, pomstychti­vost, ješitnost, pocit nadřazenos­ti a neomylnost­i čišící z Pražského hradu jako jedovatá mlha snášely na celou zemi a dusily víru v něco lepšího a vyššího mimo nás, mimo naše kariéry, finanční úspěchy, postavení ve společnost­i.

Vybereme si za příštího prezidenta někoho, kdo věří v dobro bližního svého, a podle toho se i s vírou a pokorou chová? Budeme mít odvahu ho zvolit? Velká většina z nás ví, že radikální změna v tom, kdo nás ve světě reprezentu­je, kdo nás neštve jednoho proti druhému, kdo jde příkladem našim voleným i jmenovaným reprezenta­ntům v oblasti legislativ­ní, bezpečnost­ní i mezinárodn­í, je nutná.

Já věřím, že kdybychom si byli více vědomi naší duchovní tradice, cítili bychom se jistější v naší víře v „něco“, co tu ve skutečnost­i máme po staletí, jen jsme dovolili, aby to bolševik a pak honba za modlou hospodářsk­ého růstu zadupali do země. A pokud bychom si této duchovní tradice byli více vědomi, možná, že bychom se cítili sebejistěj­i i vůči cizině a cizincům, i těm z dalekých zemí.

To mně po Vánocích proběhlo hlavou. Že je tu dobře, ale mohlo by být ještě lépe, kdybychom dokázali zvolit někoho, kdo středobod svých vlastních vystoupení nevidí sám v sobě, ale je si s pokorou vědom toho, co nás přesahuje. Tak vzhůru k volbám!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia