MF DNES

Poveze Česko do Eurovize lásku, či rockovou pecku?

Česká televize se po deseti letech vrací k pořádání národního kola, ze kterého vzejde účastník letošní Eurovize v Lisabonu.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Naposledy takhle byla v roce 2008 vybraná Tereza Kerndlová, od té doby kapely či zpěváky interně určovala Česká televize. Podle jejích zástupců má vyhlášené národní kolo přidat soutěži na váze a zvýšit zájem o ni mezi Čechy.

Což je namístě, protože jsme neustále ujišťovaní, jak Eurovizí žije celý svět (a uvádí se, že přenos sleduje až čtvrtmilia­rda lidí), ale třeba na finále s Gabrielou Gunčíkovou v roce 2016 se u nás dívalo 336 tisíc diváků, což tehdy stačilo na bídných třináct procent všech lidí sedících před obrazovkou.

A také má podle kreativníh­o producenta Jana Potměšila upozornit, že u nás máme víc kvalitních zpěvaček, zpěváků a skupin. „Nechtěli jsme se soustředit jen na jednu,“říká Potměšil.

Na koho se tedy zaměříme až do 22. ledna, kdy se hlasování uzavírá, respektive do 29. ledna, kdy ČT výsledky zveřejní?

Půl fanoušci, půl porota

„Láska je nejsilnějš­í droga na světě a já si myslím, že je dobré s ní experiment­ovat,“představuj­e zpěvačka Debbi svou soutěžní píseň High on Love. O lásce zpívá také Eva Burešová, hudbu k písni Fly napsal Václav Noid Bárta.

Na rozchody se zaměřují Mikolas Josef i Pavel Callta. Jeho Never Forget je anglickou verzí skladby Nezapomeň, která už vyšla v češtině. A s „nekýčovitý­m songem o lásce a sdružování“jde do klání také kapela Edddie Stoilow.

Jediný, kdo se zásadně vymezuje tematicky i žánrově, je skupina Doctor Victor. Rockově burácivá píseň StandUP podle zpěváka Vojty Bureše vypráví o lidech, kteří se potřebují odlepit ode dna. „Nahrávali jsme ji dohromady, takže uslyšíte přesně, jak naše kapela zní,“slibuje.

Celkem se do soutěže přihlásili autoři čtyř set skladeb, což je prý v dosavadní historii české účasti v Eurovizi rekord. Část z nich tvoří také skladatelé zahraniční a budou to rovněž cizinci, kteří se budou spolupodíl­et na výběru našeho zástupce v soutěži. Vedle tuzemských fanoušků bude totiž hlasovat i porota složená z některých bývalých evropských účastníků Eurovize.

Zájemci můžou hlasovat pomocí mobilní aplikace, tedy zcela zdarma. Koho podpoří nejvíc lidí, obdrží osm bodů, druhý v pořadí šest, další čtyři, tři, dva a jeden. Výsledky se potom sečtou s hlasováním poroty.

Dvě semifinálo­vá kola a finále Eurovize se letos konají v druhém květnovém týdnu v Lisabonu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia