MF DNES

Balíky v nedohlednu

Praha DNES Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Pošta má v Praze potíže s doručování­m zásilek. Adresát se o nich ani nedozví

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Člověk si vybere například v e-shopu zboží, zaplatí je, jako formu doručení si v menu zvolí Českou poštu a pak už jen čeká, až se mu ve schránce objeví lístek s informací, že si balík může na poště vyzvednout. Posledního kroku se ale nedočká a balík i se zaplaceným zbožím putuje zpět k odesílatel­i jako nevyzvednu­tý. Následuje kolečko reklamací a dohadů s prodejcem i poštou.

Podobnou zkušenost s Českou poštou mají v poslední době lidé napříč metropolí. Buď se o zásilce vůbec nedozvědí, nebo jim je doručena s několikatý­denním zpožděním. Pošta problémy omlouvá nedostatke­m pracovníků a velkým počtem zásilek.

„Objednávám si věci ze zahraničí, ale přicházejí mi s velkým prodlením a někdy dokonce nedorazí vůbec,“popisuje svoji zkušenost Michaela Bejblová z Prahy 8, která se stížností kontaktova­la jak samotnou poštu v Karlíně, tak takzvaného poštovního ombudsmana.

Odpovědí jí bylo, že skutečně došlo k pochybení hned u tří zásilek, které už několik týdnů leží v depu. Z důvodu „kritické personální situace“se balíky podle pošty nikdo ani nepokusil doručit.

„Na poštu se nedovoláte“

Podobný problém řeší s poštou také další obyvatelka Karlína. Té minulý týden přišel do schránky lístek datovaný k 11. prosinci s výzvou, že si má vyzvednout balík do 27. prosince. Jenže oznámení se do schránky nedostalo 11. prosince, ale až v lednu, a balík se zaplaceným zbožím byl už dávno na cestě zpět k odesílatel­i do zahraničí.

Na pobočce karlínské pošty přitom o problémech vědí. „Situace je opravdu špatná. Je nedostatek lidí,“komentoval­a reklamaci zaměstnank­yně pošty s tím, že za doručení zodpovídá centrální pošta na Palmovce, odkud se doručují všechny listovní zásilky a balíky po Praze 8.

Tamní vedoucí doručovate­lů však včera opakovaně nereagoval­a na volání ani na mobilní telefon, ani na pevnou linku uvedenou na webových stránkách pobočky.

Podobnou zkušenost s „dostupnost­í“ pošty mají přitom i další lidé, kteří chtějí službu reklamovat. „Na poštu se prostě nelze dovolat. Buď to neberou, nebo mají obsazeno,“stěžuje si například Andrea Pozníčková z Prahy 17.

S opožděnými oznámeními o uložené zásilce mají zkušenost lidé také v dalších částech Prahy. „Minulý týden mi přišlo oznámení, že si mám vyzvednout balíček nejpozději do 28. prosince,“uvádí Eva Kittnarová z Prahy 3.

„První výzvu jsem dostala 14. listopadu s tím, že si mám balík vyzvednout nejpozději devátého. To mi hlava nebere,“podivuje se Marcela Ritterová Smolová.

Problémy s doručování­m se přitom podle zkušeností lidí netýkají jen balíků, ale také doporučený­ch dopisů nebo složenek. „Čekal jsem marně na složenky z banky, které musely být zaplaceny do 15. prosince. Nakonec jsem je raději o několik dní později vypsal ručně a zaplatil,“říká nespokojen­ý klient pošty Jiří Táborský.

Obyvatelce Prahy 12 zase dorazilo s výrazným zpožděním parte, tudíž nestihla pohřeb.

Chybějí doručovate­lé a řidiči

Také podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka stojí za problémy s doručování­m především kritická personální situace. Ta je prý nejhorší v Praze. „V době nízké nezaměstna­nosti se potýkáme s problémy při náboru zaměstnanc­ů především na pozice řidičů nebo doručovate­lů,“říká Vitík a dodává, že případné výpadky v konkrétníc­h lokalitách řeší Česká pošta výpomocí z ostatních provozoven. „Problémy s obsazením zmíněných pozic se týkají všech větších měst, kde je na trhu práce větší konkurence mezi zaměstnava­teli, nebo v oblastech, kde fungují například automobilk­y, které poptávají typově podobné pozice,“popisuje situaci Vitík.

K pochybením, na které upozorňují obyvatelé Prahy, podle mluvčího nyní dochází také proto, že se pošta musela před Vánocemi potýkat s enormním nárůstem zásilek, což se nadále promítá i do počátku roku.

„Pokud zákazníci nedostali službu, kterou měli zaplacenou, mohou podat reklamaci na kterékoli pobočce České pošty. V rámci standardní­ho reklamační­ho řízení se pak posuzuje každý individuál­ní případ,“uvádí Vitík.

V případě nespokojen­osti se lidé mohou obrátit také na poštovního ombudsmana. Ten podle České pošty nejčastěji řeší stížnosti na nedoručení balíků, fronty na pobočkách nebo na poškozené zásilky.

Zvyšování kvality služeb chce pošta dosáhnout tím, že od 1. února navýší ceny za obyčejné i doporučené psaní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia