MF DNES

O pohybu psů mají rozhodovat radnice

-

Pražský magistrát nevydá plánovanou celoměstsk­ou vyhlášku o volném pobíhání psů. Důvodem je odmítavý postoj radnic i soukromých vlastníků pozemků na zřízení ploch pro volný pohyb zvířat. Vyplývá to z materiálu, který dnes projednají pražští radní. V budoucnu mají být problémy řešeny na úrovni radnic. Pohyb psů nyní upravuje vyhláška o ochraně zeleně, zákon o myslivosti a provozu na silničních komunikací­ch.

Vytvoření vyhlášky schválilo vedení hlavního města v roce 2015. Jejím záměrem bylo zavést plošnou povinnost majitelů psů vodit je na vodítku. Volný pohyb by byl povolen jen na vybraných místech. Městské části návrh buď zcela odmítly, nebo nevymezily území a část z nich městu vyjádření nezaslala. Iniciativy se tak chopil pražský magistrát, který tyto pozemky vytipoval, a to nejen ty městské, ale i soukromých majitelů. Ani u nich však neuspěl.

Magistrát se pokusí najít peníze pro radnice

„Z oslovených vlastníků vyjádřilo téměř 80 procent nesouhlasn­ý názor, popřípadě na zaslanou výzvu nezareagov­alo,“píše se v dokumentu, který dnes projednají radní. Volný pohyb psů tak mají do budoucna řešit samy radnice. Podle dokumentu se magistrát pokusí najít v rozpočtu peníze, kterými by jim na řešení problémů se psy přispěl.

V Praze platí vyhláška o ochraně zeleně, která zakazuje vstup psů na pozemky vedené v katastru jako zeleň. Rovněž je zakázáno s nimi chodit na dětská hřiště a pískoviště a majitelé po nich musí uklízet. Zákon o myslivosti pak volný pohyb psů zakazuje v honitbě, kterých je v Praze několik, a zákon o provozu na silničních komunikací­ch zase na silnicích.

V Praze je evidováno kolem sto tisíc psů. Nejvíce jich je přihlášený­ch v Praze 4, více než 9 000 zvířat, a v Praze 6, zhruba 8 500. Podle magistrátn­í vyhlášky z roku 2005 musí být každý pes starší šesti měsíců v Praze evidován pomocí mikročipu nebo tetování. Ty nesou informace o psu i jméno majitele.(ČTK)

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Volný pohyb psů Nyní jej upravuje vyhláška o ochraně zeleně, zákon o myslivosti a provozu na silničních komunikací­ch.
Foto: archiv MAFRA Volný pohyb psů Nyní jej upravuje vyhláška o ochraně zeleně, zákon o myslivosti a provozu na silničních komunikací­ch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia