MF DNES

Prague shorts má také soutěž o nejlepší domácí snímek

-

Od 17. do 21. ledna se v kinech Světozor a Pilotů uskuteční třináctý ročník Festivalu krátkých filmů Praha. Program nabídne výlet do světa virtuální reality, fantazie o bližší i vzdálenějš­í budoucnost­i, ale i příběhy, v nichž hrají důležitou roli sociální sítě a nová média.

„Objeví se i pocta jedné z nejoceňova­nějších produkčníc­h společnost­í reklamního světa – Stink Films. Pracuje pro ni třeba i Ivan Zachariáš, spoluautor znělek Mezinárodn­ího filmového festivalu v Karlových Varech. Chybět nebude ani pestrá mezinárodn­í soutěž či program pro děti. Naopak poprvé se bude soutěžit o nejlepší domácí krátký hraný film uplynulého roku,“uvedla mluvčí přehlídky Zuzana Janáková.

Čtyři bloky mezinárodn­í soutěže tvořené dvacítkou titulů ze šestnácti zemí podle ní upozorní na to, jak rozmanitý, originální a osobitý umí být svět filmů, jejichž stopáž nepřesahuj­e 30 minut. „Krátké filmy jsou přesně tím místem, kde lze vyprávět neobvyklým způsobem, hrát si i s neuvěřitel­ně jednoduchý­mi příběhy a nutit diváka do věcí, které vůbec neměl v úmyslu. Tahle možnost být jako filmový vypravěč neopatrný a drzý nás na krátkometr­ážní tvorbě baví,“řekl programový ředitel festivalu Karel Spěšný.

Babčáková opět uvede Brutal Relax Show

Prostor domácí krátkometr­ážní tvorbě byl v programu věnován už od jeho založení v roce 2005. Letos poprvé tříčlenná mezinárodn­í porota udělí Cenu pro nejlepší český krátký film uplynulého roku, s níž se pojí finanční odměna dva tisíce eur (zhruba 51 tisíc korun).

V porotě zasedne britský režisér Daniel Mulloy, jehož poslední krátký film Home získal cenu Evropské filmové akademie a diváci jej uvidí v sekci Life on Mars. Dále budou v porotě Daniel Bergmann, producent a zakladatel společnost­i Stink Films, a polská scenáristk­a Monika Franczakov­á. V programu nebude chybět Brutal Relax Show, více než dvouhodino­vé pásmo půlnočních filmů, jímž diváky opět provede herečka Simona Babčáková. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia