MF DNES

Jsi jako Messi. Skoro... K

Hraje za mizerný tým, ale baví se fotbalem. To stačí, aby Iago Aspas střílel gól za gólem.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Ano, byl to ten španělský útočník, který přišel v červnu 2013 z Celty Vigo.

V přepočtu stál přes 200 milionů korun, oblékl dres s číslem 9, stoupl si do útoku... A v následujíc­í sezoně nedal jediný ligový gól.

Přesto se najde moment, který v paměti Liverpoolu zůstal napořád. Bohužel.

I těm nejsmířliv­ějším příznivcům tehdy na konci dubna 2014 došla trpělivost: „Táhni, odkud jsi přišel!“

Nadšený Liverpool vyhrál jedenáctkr­át za sebou, neudržitel­ná mašina Luis Suárez střílela gól za gólem a v klubu se pomalu chystala velkolepá oslava titulu. Tři kola před koncem nastal zvrat.

Snad kdyby náhradník Aspas nepřišel v 81. minutě na hřiště.

Snad kdyby se v nastavení nehrnul k praporku, aby narychlo rozehrál rohový kop.

Liverpool měl doma proti Chelsea masivní tlak a mohl vyrovnat na 1:1. Jenže Aspas rozehrál tak stupidně. dybyste se zeptali fanoušků Liverpoolu, co se jim vybaví pod jménem Iago Aspas, asi budou tápat.

Nechme je tedy chvíli přemýšlet. Dozadu, po zemi a rovnou na nohu soupeři Willianovi.

„Už to nevrátím a mrzí mě, co se stalo. Naštěstí fotbal je takový, že dává novou šanci,“vzpomínal.

Před třemi lety jeho přihrávka poslala konkurenčn­í Chelsea do útoku a za gólem, který hostům pojistil vítězství a zároveň načal pád Liverpoolu.

Teď Aspasovy nevšední nápady způsobují „správné“góly. A že jich je! Už jedenáct! Ve španělské lize je lepší jen fenomenáln­í Lionel Messi.

Kam se hrabou Cristiano Ronaldo nebo Antoine Griezmann.

V kurzu je chlapík, kterému táhne na jednatřice­t.

Chlapík, který sice vyhořel v Liverpoolu, leč v rodné Galícii je považován za legendu.

Celta Vigo mu chystá speciální místo v síni slávy.

„Neznám nikoho, kdo by tak zásadně ovlivňoval celý svůj tým,“prohlásil trenér Juan Carlos Unzué.

Naposledy v neděli večer, kdy se Aspas postaral o to, aby na hřišti Viga nevyhrál Real Madrid, čili úřadující mistr. A to si ještě trenér Unzué postěžoval: „Remíza je málo. Zasloužili jsme si víc.“

Hlavně Aspas si zasloužil víc. Na první gól chytře přihrál rozběhnuté­mu Wassovi, vlastní úspěch mu ukradl brankář Navas perfektním zákrokem při penaltě.

Taky pod vyrovnání 2:2 se běhavý Aspas podepsal a na konci si ještě vehementně stěžoval, že nedostal penaltový reparát. Rozhodčí však správně viděl, jak ochotně upadl přes uhýbajícíh­o Marcela.

To je celý on. Padá hodně a rád. Je to bohem políbený střelec a excelentní levák, který to však nikdy nedotáhne na vrchol.

„Mohl by být jako Messi a podobná monstra. Jen kdyby neměl druhou tvář. On je jako Jekyll a Hyde,“tvrdí Aspasův někdejší trenér Paco Herrera.

Protřelého stopera Marchenu praštil čelem do hlavy a dostal červenou kartu, vynadal trenérům za brzké střídání, v Liverpoolu mu vyčítali nezájem, ani anglicky se nenaučil. A nezapomíne­jme, že v této sezoně nasbíral šest žlutých karet. Zároveň je to však mazaný rychlík, který když cítí důvěru je v útoku k nezastaven­í. Mimochodem, byť za španělskou reprezenta­ci hraje sporadicky, při premiéře dokázal skórovat proti Anglii ve slavném Wembley.

Po gólech ve Vigu líbá klubový znak na srdci a je mu celkem jedno, že se krčí ve druhé polovině tabulky. Jenže když se podíváte na kolonku gólů, zjistíte, že Aspase musí fotbal bavit. Celta Vigo vstřelila už 32 branek, přičemž víc dokázaly jen Barcelona a Valencie. „Celta je moje láska,“tvrdí Iago Aspas.

Liverpool oficiálně opustil po dvou letech, ten druhý rok však strávil na hostování v Seville. Jakmile se vrátil domů, hned dvěma góly sestřelil Barcelonu a svěřil se: „Už nikdy neodejdu.“

Bylo by zvláštní, kdyby ano. Smlouvu prodloužil do roku 2022.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia