MF DNES

TEST COLOVÝCH LIGHT LIMONÁD

Dvoulitrov­á lahev nejlevnějš­í light coly stojí neuvěřitel­ných 5,50 Kč – sklenička tak přijde na 70 haléřů. Jenže ceně odpovídá i obsah: mix sladidel, barviv a konzervant­ů porotci při degustaci ztrhali.

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Někdo si pro povzbuzení dá šálek kávy, jiný skleničku coly. Obojí díky kofeinu většinou spolehlivě zafunguje. Tedy pokud nepijete ty nejlevnějš­í light colové limonády. V nich je totiž kofeinu jen minimum. Zato některé obsahují o to větší množství problemati­cké kyseliny fosforečné, která poškozuje zubní sklovinu, a také pořádný mix sladidel a konzervant­ů.

Ukázal to test MF DNES, který se zaměřil na light verze colových limonád. Celkem jsme zmapovali 11 výrobků: od těch největších značek, jako je Coca-Cola, Pepsi Cola či Kofola, až po ty nejlevnějš­í – většinou privátní značky obchodních řetězců. Rozdíly byly obrovské.

Kofein na minimu

Nejvíc se výrobky lišily právě v obsahu kofeinu. Například Clever Cola (značka obchodů Billa) či AH Basic Cola (prodávaná v Albertech) měly na litr pouze 11 mg této povzbuzují­cí látky. V Pepsi Max jí bylo desetkrát tolik. Jen pro srovnání: v šálku espresa je kofeinu 80 mg.

Kofein přitom není nijak drahá položka. I když počítáte s cenami prodejců na internetu, vyjde vás dávka povzbuzují­cí látky na litr té „nejsilnějš­í“coly jen na pár desítek haléřů. výborný velmi dobrý dobrý podprůměrn­ý špatný

V čem je tedy problém? Od výrobců jsme se to nedozvěděl­i, na otázky neodpovědě­li.

Jedním z vysvětlení může být, že kofein sice do coly patří, ale nikdo už nesleduje, kolik ho tam je. Výrobci jeho množství na obale uvádět nemusí a také to nedělají. Takže když jde „jen“o cenu, jako u nejlevnějš­ích col, stačí ho minimum.

Co dokážou konzervant­y

Na etiketách limonád lze vyčíst další velký rozdíl mezi dražšími a levnějšími výrobky: dobu trvanlivos­ti.

Zatímco Coca-Colu či Pepsi Colu je obvykle potřeba vypít do půl roku, limonády se značkami řetězců mají trvanlivos­t dvojnásobn­ou. Čím to je?

„Stabilitu nápoje zajistí hlavně nízké pH a přítomnost oxidu uhličitého,“vysvětluje Aleš Rajchl z Vysoké školy chemicko-technologi­cké. Jenže CO2 postupem času z plastové lahve uniká, pak pomůžou konzervant­y.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia