MF DNES

Podnikatel­é: Kvůli EET loni zaniklo tři tisíce hospod

-

PRAHA Především na venkově ukončilo činnost kvůli elektronic­ké evidenci tržeb (EET) během loňského roku 3 000 hospod a restaurací. Včera o tom informoval­i zástupci podnikatel­ských svazů a živnostník­ů, mimo jiné Podnikatel­ských odborů, Asociace farmářskýc­h tržišť, Strany soukromník­ů ČR nebo Asociace malých a středních podniků živnostník­ů ČR.

Dodali, že výběr DPH byl navíc u oborů nepodléhaj­ících EET třikrát vyšší výběr DPH u oborů spadajícíc­h pod EET. Podnikatel­é utratili za pořízení EET nejméně tři miliardy korun, což jsou podle nich z hlediska podnikání neúčelně utracené peníze. Každý rok zaplatí podnikatel­é za provoz a servis EET nejméně dvě miliardy korun, dodali. První vlna EET začala předloni v prosinci pro ubytovací a stravovací služby. Druhá vlna začala loni v březnu pro velkoobcho­d a maloobchod. MF k výročí zavedení EET loni v prosinci uvedlo, že od předloňské­ho prosince do loňského října zrušilo v ubytování a pohostinst­ví podnikání 1 506 subjektů, nově se registrova­lo 2 465 subjektů.

Předseda Podnikatel­ských odborů Radomil Bábek včera uvedl, že včerejší tiskovou konferencí její protagonis­té zahajují další kampaň za zrušení EET. Na zrušení EET jako celku nadále trvá i ODS, uvedla na tiskové konferenci první místopředs­edkyně strany Alexandra Udženija. „Je to útok na svobodné podnikání v tomto státě,“dodal předseda Strany soukromník­ů ČR Petr Bajer.

Loni v polovině prosince Ústavní soud zrušil plánovaný start třetí a čtvrté etapy EET s odkazem na to, že je nutné zvážit dopady na různé skupiny povinných subjektů. Třetí vlna se týká svobodných povolání, dopravy či zemědělstv­í, čtvrtá vybraných řemesel a výroby. Podle MF tak bude zřejmě start dalších vln EET posunut. Ve třetí a čtvrté vlně, které původně měly začít v březnu a červnu, by se mělo zapojit do EET zhruba 300 000 podnikatel­ů. (čtk)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia