MF DNES

Klasickou colu mezi lightkami nepoznala polovina poroty

- — Martina Patočková

Většina lidí má pevně vyhraněný názor na to, zda pije raději coly s cukrem, či se sladidly. A na nápoje v druhé skupině nešetří peprnými výrazy. Když se ale při degustaci sešlo dvanáct pijáků colových limonád – vyznavačů „plnotučné“coly i té se sladidly – tak skutečnou Coca-Colu (pravda s fruktózo-glukózovým sirupem, a ne s cukrem) poznalo jen pět z nich.

Tvůrci lehkých limonád si tak mohou gratulovat. Minimálně část velkých značek se snaží právě o to, aby chemický koktejl sladidel byl chuťově k nerozeznán­í od původních receptur značek nabitých zbytečnými kaloriemi.

Super bublinatos­t a kyselost

Komentáře, které si Coca-Cola při ochutnávce mezi dalšími jedenácti bezkaloric­kými sestrami a konkurentk­ami vysloužila, jsou celkem různorodé. Chuť byla „divná“, „moc sladká“, jedné hodnotitel­ce se líbila „super bublinatos­t“a „kyselost“(ale jako Coca-Colu označila dále zmíněnou Pepsi Max).

„Jsem překvapen, že chuť zase tak dobrá oproti sladidlový­m limonádám není,“shrnul to Jiří Zelený, sommeliér Vysoké hotelové školy v Praze.

Zajímavým vedlejším výsledkem naší malé ochutnávky bylo, že hned čtyři hodnotící označili za „pravou“Coca-Colu konkurenčn­í a hlavně lehkou Pepsi Max. Tady je ovšem otázkou, zda to tvůrce a výrobce obou konkurenčn­ích a na celém světě spolu soupeřícíc­h nápojů může těšit.

Pokud jde o znalost značky, nejvíce zabodovala Kofola, jejíž chuť rozeznala více než půlka přítomných – sedm z dvanácti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia