MF DNES

Sladidla jsou v colách

-

ASPARTAM Je asi 200krát sladší než cukr, téměř nemá žádnou vedlejší pachuť, proto je velmi oblíbený v limonádách či žvýkačkách. Některé studie mluví o negativníc­h zdravotníc­h důsledcích, ale EFSA je nepotvrdil­a. Je zdrojem fenylalani­nu, takže jej nesmějí lidé trpící fenylketon­urií.

ACESULFAM K Je asi 200krát sladší než sacharóza, má mírně nahořklou pachuť. Proto se často používá v kombinaci s aspartamem. Využívá se v nápojích i jinde. Je tepelně stabilní.

SACHARIN Je asi 500krát sladší než cukr. Patří k nejlevnějš­ím sladidlům, ale má hořkou pachuť, takže se musí kombinovat s dalšími. Jde o nejstarší sladidlo objevené v roce 1878.

CYKLAMÁT SODNÝ Druhé nejstarší sladidlo, asi 40krát sladší než cukr. V USA zakázané kvůli karcinogen­ním účinkům při pokusech na hlodavcích v roce 1969, pozdější pokusy na opicích to neprokázal­y. V EU povolené. Zanechává pachuť, proto se musí mixovat s dalšími sladidly.

STEVIOL – GLYKOSIDY Až 300krát sladší než cukr. Patří mezi takzvaná přírodní sladidla, získává se z rostliny stévie, v poslední době je velmi populární.

NEOTAM – je až 13000krát sladší než cukr, sladká chuť z něj je znát mnohem déle. Využívá se v cukrovinká­ch, nápojích.

SUKRALÓZA Asi 30krát sladší než cukr. Patří k dražším sladidlům. Některé studie mluví o tom, že pozměňuje střevní mikroflóru

Podle odhadů je spotřeba sladidel v ČR asi sto tun za rok. Sladidla jsou buď umělá, nebo přirozená V EU je povoleno 19 náhradních sladidel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia